Domáca paradajková šťava, alebo aj paradajkový pretlak, recept bez ktorého sa nezaobíde žiadne leto. Prirpavte si s nami chutnú paradajkovú šťavu aj tento rok.

Paradajková šťava

Mať doma vlastný paradajkový pretlak, resp. čistú paradajkovú šťavu je na nezaplatenie. Robí sa vždy v lete, keď sú paradajky najchutnejšie, dozreté, šťavnaté.

Ideálne, ak ich máte z vlastnej záhradky, prípade sa oplatí navštíviť nejakých domácich pestovateľov, o ktorých viete, že majú ozaj kvalitný produkt.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 200 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 130 minút
  • Počet porcií: 15

Človek si v lete pripraví vlastnú čistú paradajkovú šťavu, zakonzervuje si ju a potom na jeseň a v zime si bude pomaly otvárať svoje „kúsky leta“. Neverili by ste ani, aká jednoduchá je príprava paradajkovej šťavy.

Stačí len jediná surovina – samotné paradajky. Žiadna soľ, ba ani cukor. To všetko sa pridáva už až potom pri príprave paradajkovej polievky alebo omáčky. Ukážeme si, ako na to. Ak máte chuť na paradajkový šalát, tak tu je recept. Alebo máte chuť na lečo, tak tu je recept. Ďalším skvelým sezónnym receptom je aj ten na čalamádu.

Ingrediencie na paradajkovú šťavu

(Potrebujeme na 15 porcií)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup recept na prípravu paradajkovej šťavy

  1. Odtrhnuté paradajky necháme ešte pár dní dôjsť, aby boli úplne zrelé.


     
  2. Nakrájame ich na rovnomerné kúsky.


     
  3. Dáme variť do hrnca a rovnomerne premiešavame.


     
  4. Samotné varenie paradajkovej šťavy trvá zhruba dve hodiny.


     
  5. Následne rozmixujeme ručným mixérom a ešte prepasírujeme, aby sme získali hladkú, jemnú šťavu.


     
  6. Naplníme do fliaš, dôsledne uzavrieme. Prevrátime na 5 minút naopak, aby sa viečko upevnilo. Naplnené fľaše dáme na suché miesto, zakryté dekami alebo uterákmi.

Príprava paradajkovej šťavy

Dobrú chuť. Užite si skvelú paradjkovú šťavu. A ak by ste mali záujem, tu je aj náš overený recept na rajčinový pretlak