Fantastická dusená hlávková kapusta na karameli. Top recept so značkou Ženy v meste. Vyskúšajte. Naša dusená hlávková biela kapusta chutí úžasne.

Pri príprave dusenej hlávkovej kapusty na karameli sme nepoužili žiadnu múku. Ak máte radšej hlávkovú kapustu so šťavou, pridajte viac vody. Kapustu je potom potrebné zahustiť hladkou múkou (pri bezlepkovej diéte so Solamylom) rozmiešanou vo vode.

Dusená hlávková kapusta na karameli - fotorecept kliknite

Ak nechcete použiť ocot, zvoľte citrónovú šťavu. Dĺžka dusenia hlávkovej kapusty záleží od chuti. Ak obľubujete kapustu chrumkavejšiu, stačí ju dusiť kratšie, keď mäkšiu, je potrebné ju podusiť dlhšie.

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka mnoho receptov na jedlá tradičné, ale aj moderné, pomazánky, nátierky, polievky, fit recepty, hlavné jedlá, koláče, torty, dezerty. Ponuka je široká a zaujímavá, stačí si iba vybrať najlepšie recepty kuchyne portálu Ženy v meste - kliknite

Obdobie kačacích a husacích hodov je tu. Dnes vám kuchyňa portálu Ženy v meste prináša recept na prílohu ku pečenej husacinke či kačaciemu mäsu, lokšiam. Nech sa páči. Najlepšia dusená hlávková (biela) kapusta na karameli. Dobrú chuť vám želáme.

Hlávková kapusta je úžasnou a zdravou zeleninou nabitou vitamínmi, živinami. Má pozitívne účinky pre naše zdravie. Z vitamínov majú zastúpenie vitamíny A, B, C, E, K, kyselina listová, z minerálov je to horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán. Obsahuje tiež mnoho vlákniny.

Pravidelnou konzumáciou hlávkovej kapusty si zlepšíme naše trávenie, ochránime svoje telo pred infekciami a zápalmi, podporíme obranyschopnosť organizmu. Hlávková kapusta podporuje detoxikáciu, preventívne pôsobí proti zápche, rakovine, kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, obezite, anémii, znižuje vyskoký krvný tlak a cholersterol v krvi, podporuje funkciu mozgu, udržiava zdravý nervový systém.

Ku kapuste sa výborne hodí aj najlepšie pečené kačacie prsia, šťavnaté a chrumkavé

Fantastická dusená hlávková kapusta na karameli, recept na dusenú kapustu

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas dusenia: 30 minút
  • Počet porcií: 5-6

 

 

Fantastická dusená hlávková kapusta na karameli - ingrediencie

  • 1 hlávková (biela) kapusty (cca 1,2 kg)
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 4 polievková lyžica bravčovej masti alebo oleja
  • na dochutenie: soľ, celé čierne korenie, celá alebo drvená rasca - podľa chuti, 3 polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru (podľa chuti), 1 dl ocot kvasný liehový, 1-2 ks bobkový list

 

 

Najlepšia dusená hlávková kapusta na karameli. Foto - Nela

 

Fantastická dusená hlávková kapusta na karameli - postup receptu

  1. Hlávkovú kapustu si očistíme, zbavíme ju vrchných listov, odstránime hlúbik.
  2. Kapustu nastrúhame na strúhadle, môžeme ju aj nakrájať na tenké rezance.
  3. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno. Na masti si ju orestujeme do sklovita.
  4. Tak pridáme aj kryštálový cukor, za stáleho miešania necháme skaramelizovať.
  5. K cibuli si pridáme hlávkovú kapustu, ale aj kvasný ocot a korenie podľa chuti.
  6. Kapustu orestujeme, potom ju podlievame vodou podľa potreby a podusíme.

Tip na záver: Hlávkovú (bielu) kapustu podusíme podľa obľuby, záleží či ju chceme chrumkavejšiu alebo mäkšiu. Najlepšia je, keď odleží aspoň jednu hodinu, prejdú všetky chute.

Dobrú kapustovú chuť!

Inšpirujte sa vynikajúca dusená červená kapusta na karameli