Najlepšie domáce zemiakové lokše. Vyskúšajte tradičný babičkin recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Zemiakové lokše chutia fantasticky s dusenou kapustou a pečenou husacinou, sú vynikajúce aj na sladko so slivkových lekvárom či makom. Pochutí si celá rodina. Prajeme vám dobrú tradičnú chuť.

Najlepšie domáce zemiakové lokše - fotorecept kliknite

Tradičné slovenské jedlá sa na našom portáli tešia veľkej obľube. Chutné domáce jedlá sú jednoducho na nezaplatenie. Dnes vám prinášame novinku, babičkin recept na najlepšie domáce zemiakové lokše.

Hotové upečené zemiakové lokše potierame opraženým maslom alebo masťou. Po vychladnutí, bez pomastenia si ich môžeme aj zamraziť. Najlepšie domáce zemiakové lokše so značkou Ženy vmeste.

Obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov na tradičné jedlá. Nech sa páči, stačí si iba vybrať. Inšpirujte sa najlepšie recepty na tradičné slovenské jedlá - kliknite 

Naše recepty sú overené a vyskúšané. Snažíme sa pridávať aj zdravšie ingrediencie, či je to múka špaldová, ražná, ovsená. Varte s nami tradične, zdravšie a chutne.

Vyskúšajte aj vynikajúca chrumkavá haruľa, tradkičný recept

 

Najlepšie domáce zemiakové lokše, jednoduché a tradičné

  • Čas varenia zemiakov: 20 minút
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet kusov: 15 (podľa veľkosti)

 

Vynikajúce domáce zemiakové lokše - ingrediencie

 

  • cesto na zemiakové lokše:
  • 600 g zemiaky uvarené v šupke
  • cca 200 g hladká špaldová (hladká) múka - podľa potreby
  • štipka soli 

 

 

Najlepšie domáce zemiakové lokše. Foto - Nela

 

Vynikajúce domáce zemiakové lokše - postup receptu 

  1. Zemiaky uvaríme v šupke. Trvá to približne 20 minút. Necháme ich dobre vychladnúť. Potom ich nastrúhame najemno, roztlačíme, alebo aj pomelieme. Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli.
  2. Z týchto surovín si pripravíme elastické cesto. Múku pridávame postupne podľa potreby, záleží to od druhu zemiakov, koľko múky pohltia. Nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné.
  3. Cesto z nových zemiakov má tendenciu rednúť. Ak by sme si spracovali príliš tuhé cesto, lokše by boli tvrdšie. Z cesta si urobíme dlhší valec (ako knedlík), ktorý si krájame na hrubšie kolieska.
  4. Každé koliesko vyvaľkáme natenko, približne 2-3 mm. Pomáhame si múkou, aby sa nám lokše pri vaľkaní nelepili na dosku. Veľkosť lokší záleží od veľkosti panvice. Pečenie ide veľmi rýchlo.
  5. Zemiakové lokše pečieme na kvalitnej rozohriatej panvici bez pridania tuku, z každej strany, pokiaľ nebudú mať škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme priebežne od múky papierovým obrúskom.

Tip na záver: Tradičné domáce zemiakové lokše si môžeme pripraviť aj zo zvyšných dusených zemiakov alebo zemiakovej kaše. Je však potrebné, aby boli zemaky správne roztlačené. Múku pridávame podľa potreby, aby nám vzniklo elastické cesto.

Dobrú tradičnú chuť.

 

 

Inšpirujte sa fantastické slané palacinky so šampiňónmi