1. Vákuové dózy

V poslednej dobe sa čoraz viac upozorňuje na problém plytvania potravín. Je smutné, koľko jedla sa zbytočne vyhodí nielen v supermarketoch či reštauráciach, ale aj v našich domácnostiach. A nejde len o potraviny po záruke. Často končí v koši nedojedený obed, pečivo, zelenina či ovocie.

Mnoho vecí by do smetiaka putovať nemuselo, ak by sme potraviny skladovali správne. Napríklad šalát prikrývali vlhkou utierkou a mrkvu mali v chladničke namočenú v studenej vode. Ak aj vaša domácnosť má problém so zbytočným vyhadzovaním potravín a chce sa s ním jednoduchšie popasovať, zaobstarajte si vákuové dózy.

Táto moderná vychytávka funguje tak, že pomocou pribalenej vákuovej pumpy sa vysaje vzduch z dózy a vytvorí vákuové prostredie. V takomto prostredí potraviny vydržia dlhšie a budú chutiť stále ako čerstvé.

Ilustračné foto - bigstock   

2. Domáca vinotéka

Ďalšou praktickou vychytávkou, ktorú ocenia najmä milovníci vína, je domáca vinotéka. Ak vás už nebaví skladovať fľaše s vínom v chladničke alebo špajze, kde zaberajú miesto, poobzerajte sa po malej vstavanej vinotéke.

Tá vám nezaberie veľa miesta a vytvorí pre víno ideálne prostredie. Nebudete sa tak musieť báť, že sa nesprávnym skladovaním pokazí alebo znehodnotí jeho chuť. Domáca vinotéka sa hodí aj pre ľudí, ktorí by radi vlastnili vína na archiváciu, no nemajú vínnu pivnicu.

3. Pomalý hrniec

Navariť rýchlo, chutne a bez hromady špinavého riadu? To je snom mnohých žien i mužov. Ak k nim tiež patríte, nemal by vo vašej kuchynskej výbave chýbať pomalý hrniec. Ten splní všetky vaše požiadavky.

Stačí doň všetky ingrediencie nakrájať, ochutiť a zapnúť. Jedlo sa v hrnci bude pomaly variť pri nízkej teplote niekoľko hodín, takže sa nič nepripáli, a ak použijete mäso, ostane krásne šťavnaté.

Varenie v pomalom hrnci je nielen praktické, ale aj zdravé, keďže nepotrebujete použiť žiaden tuk na opekanie. Takto pripravené jedlo bude mať výraznejšiu chuť a ostane v ňom oveľa viac vitamínov a živín.

4. Ryžovar

Aj obyčajný ryžovar môže byť v kuchyni veľkým pomocníkom. Ak nad jeho kúpou váhate, pretože sa vám nezdá dosť multifunkčný, vyvedieme vás z omylu. Hoci je hlavným plusom tohto prístroja uvarenie ryže bez pripálenia či rozvarenia, dá sa využiť aj inak.

Ilustračné foto - bigstock     

Dokonca ho môžete používať aj ako cestovný varič. Okrem čistej ryže v ňom dokážete pripraviť rovno krémové rizoto so zeleninou, ovsenú kašu, rôzne prívarky či dokonca aj praženicu.

Na rizoto a prívarok stačí všetko pridať do ryžovaru, zapnúť a variť až do zmäknutia. Pri ovsenej kaši a praženici musíte ingrediencie trochu zohriať, a následne ich pravidelne miešať, aby sa nepripálili.

5. Teplovzdušná fritéza

Teplovzdušná fritéza je prelomovým objavom pre všetkých, ktorí si nechcú odpustiť chrumkavé jedlá, no nechcú ani vyprážať na oleji. Na fritovanie v tomto type fritézy nepotrebujete litre tuku. Stačí olejom hranolky či nugetky len trochu postriekať alebo potrieť a horúci vzduch vo fritéze už spraví zvyšok.

Príprava jedla v teplovzdušnej fritéze je rýchla, zdravá a výsledok chutí rovnako ako z tej klasickej. Rozdiel je len v tom, že si chrumkavé kúsky môžete dopriať bez výčitiek a bez toho, aby ste potom museli skladovať litre prepáleného oleja.