Sušienky z medu a zázvoru

Čas prípravy: 30 minút

Odležanie v chladničke: 60 minút

Čas pečenia: 5-7 minút

Počet porcií: 2 veľké plechy (cca 50 kúskov)

Každý z nás si aspoň raz pochutnal na jednoduchých maslových sušienkach. Hodia sa na sviatočný aj nesviatočný stôl a vďaka univerzálnej chuti vám dávajú priestor obohatiť ich inými ingredienciami. Ženy v meste preto skombinovali med a zázvor, dve prísady, ktoré sú vítané v zimnom období a prinášajú značnú dávku antioxidantov na posilnenie nášho imunitného systému. Obe ingrediencie majú taktiež upokojujúce účinky na žalúdok, vďaka ktorým u vás medovo-zázvorové sušienky nespôsobia nadúvanie.

Jednou z výhod sladkého suchého pečiva ako sušienky je ich trvanlivosť. V uzatvárateľnej nádobe a v chladnej a tmavej miestnosti pokojne vydržia aj mesiac a v prípade, že ich potrebujete na dlhšie obdobie, nebojte sa ani skladovania v mrazničke. Čo sa týka samotnej prípravy medovo-zázvorových sušienok, fotorecept od nás je nenáročný na čas, energiu a nepotrebujete k nemu žiadne profesionálne kulinárske znalosti. Z pomerne malého množstva surovín vám vyjde plná dóza sušienok, ktoré môžete podávať návšteve, pri slávnostných príležitostiach, aj vychutnávať si ich pri rannej káve.

Veľa šťastia s fotoreceptom od nás!

Dobrá kuchyňa má taktiež pre vás recept na domáce koka sušienky, v prípade, že by ste chceli viac druhov podobných keksíkov do zásoby. Vyskúšajte!

Ingrediencie na sušienky

  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL sušeného mletého zázvoru
  • 2 žĺtka
  • 120 g medu
  • 60 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
  • 100 g masla
  • 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • Štipka soli

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Medovo-zázvorové sušienky: Postup receptu na sladké suché pečivo

1. Začneme tým, že maslo s cukrom, medom a nastrúhaným čerstvým zázvorom dáme do hrnca a na nízkej teplote pomaly roztopíme. Potom necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, sušený zázvor, prášok do pečiva, štipku soli a ak chceme, tak aj trochu škorice. Tekutú medovú zmes prelejeme do väčšej čistej misky, pretože skôr vychladne. Prisypeme múčnu zmes a pridáme 2 žĺtka. Rukou alebo robotom vymiesime do cesta, avšak nemiesime zbytočne dlho, ale len dovtedy, kým sa všetko spolu nespojí.

Medovo-zázvorové sušienky: Krok 1

2. Vzniknuté cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Môžete ho pokojne chladiť aj niekoľko dní.

Medovo-zázvorové sušienky: Krok 2

3. Po hodine vyberieme. Pracovnú dosku, ktorú používame si pomúčime a vyvaľkáme na nej cesto, hrubé asi 3-4 mm. Potom už vykrajujeme požadované tvary sušienok a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medovo-zázvorové sušienky: Krok 3

4. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme 5-7 minút. Sledujeme najmä okraje sušienok, ktoré chytia zlatistú farbu a vtedy vieme, že ich treba vybrať. Necháme pár minút na plechu vychladnúť. Proces opakujeme, až kým sa nám neminie cesto.

Medovo-zázvorové sušienky: Krok 4

Hotovo! Presne ako na obrázku nižšie, takto by mali vyzerať vaše finálne medovo-zázvorové sušienky, pripravené na ochutnávku.

Medovo-zázvorové sušienky: Finálny výsledok

Želáme vám dobrú chuť!

Receptový portál Najlepšie koláče vám odporúča nahliadnuť aj na recept na bielkové orechové pusinky bez lepku, ktoré si viete pripraviť zo zvyšných bielok z tohto fotoreceptu. Sušienky spolu s pusinkami nepochybne vylepšia hocijaký stôl, na ktorom sa ocitnú. Otestujte sami!

Ďalšie súvisiace recepty so sušienkami