Sušienky z medu a zázvoru
Čas prípravy: 30 minút
Odležanie v chladničke: 60 minút
Čas pečenia: 5-7 minút
Počet porcií: 2 veľké plechy (cca 50 kúskov)
Každý z nás si aspoň raz pochutnal na jednoduchých maslových sušienkach. Hodia sa na sviatočný aj nesviatočný stôl a vďaka univerzálnej chuti vám dávajú priestor obohatiť ich inými ingredienciami. Ženy v meste preto skombinovali med a zázvor, dve prísady, ktoré sú vítané v zimnom období a prinášajú značnú dávku antioxidantov na posilnenie nášho imunitného systému. Obe ingrediencie majú taktiež upokojujúce účinky na žalúdok, vďaka ktorým u vás medovo-zázvorové sušienky nespôsobia nadúvanie.
Jednou z výhod sladkého suchého pečiva ako sušienky je ich trvanlivosť. V uzatvárateľnej nádobe a v chladnej a tmavej miestnosti pokojne vydržia aj mesiac a v prípade, že ich potrebujete na dlhšie obdobie, nebojte sa ani skladovania v mrazničke. Čo sa týka samotnej prípravy medovo-zázvorových sušienok, fotorecept od nás je nenáročný na čas, energiu a nepotrebujete k nemu žiadne profesionálne kulinárske znalosti. Z pomerne malého množstva surovín vám vyjde plná dóza sušienok, ktoré môžete podávať návšteve, pri slávnostných príležitostiach, aj vychutnávať si ich pri rannej káve.
Veľa šťastia s fotoreceptom od nás!
Dobrá kuchyňa má taktiež pre vás recept na domáce koka sušienky, v prípade, že by ste chceli viac druhov podobných keksíkov do zásoby. Vyskúšajte!
Ingrediencie na sušienky
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sušeného mletého zázvoru
- 2 žĺtka
- 120 g medu
- 60 g kryštálového cukru (alebo trstinového)
- 100 g masla
- 1 PL nastrúhaného čerstvého zázvoru
- Štipka soli
Medovo-zázvorové sušienky: Postup receptu na sladké suché pečivo
1. Začneme tým, že maslo s cukrom, medom a nastrúhaným čerstvým zázvorom dáme do hrnca a na nízkej teplote pomaly roztopíme. Potom necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zatiaľ si v miske zmiešame múku, sušený zázvor, prášok do pečiva, štipku soli a ak chceme, tak aj trochu škorice. Tekutú medovú zmes prelejeme do väčšej čistej misky, pretože skôr vychladne. Prisypeme múčnu zmes a pridáme 2 žĺtka. Rukou alebo robotom vymiesime do cesta, avšak nemiesime zbytočne dlho, ale len dovtedy, kým sa všetko spolu nespojí.
2. Vzniknuté cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke aspoň hodinu odpočívať. Môžete ho pokojne chladiť aj niekoľko dní.
3. Po hodine vyberieme. Pracovnú dosku, ktorú používame si pomúčime a vyvaľkáme na nej cesto, hrubé asi 3-4 mm. Potom už vykrajujeme požadované tvary sušienok a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečieme 5-7 minút. Sledujeme najmä okraje sušienok, ktoré chytia zlatistú farbu a vtedy vieme, že ich treba vybrať. Necháme pár minút na plechu vychladnúť. Proces opakujeme, až kým sa nám neminie cesto.
Hotovo! Presne ako na obrázku nižšie, takto by mali vyzerať vaše finálne medovo-zázvorové sušienky, pripravené na ochutnávku.
Želáme vám dobrú chuť!
Receptový portál Najlepšie koláče vám odporúča nahliadnuť aj na recept na bielkové orechové pusinky bez lepku, ktoré si viete pripraviť zo zvyšných bielok z tohto fotoreceptu. Sušienky spolu s pusinkami nepochybne vylepšia hocijaký stôl, na ktorom sa ocitnú. Otestujte sami!