Pripravte si so ženami v meste tentoraz gazdovské zemiaky. Tradičné a výživné jedlo, ktorého príprava naozaj netrvá dlho a nepotrebujete ani nijako komplikované ingrediencie. Vyskúšajte.

Gazdovské zemiaky

Gazdovské zemiaky si získali srdcia mnohých vďaka svojej bohatej a lahodnej chuti, ktorá vzniká kombináciou zapečených zemiakov s bryndzou a jogurtom či kyslou smotanou. Môžme ich obohatiť aj ďalšími prísadami ako je slanina, klobása alebo údené mäso.

Všestrannosť tohto jedla je ďalším lákadlom, pretože recept možno ľahko prispôsobiť pridaním rôznych druhov mäsa alebo zeleniny.

Sú výdatné a sýte, čo ich robí ideálnou voľbou pre teplý pokrm v chladných dňoch. V niektorých regiónoch majú gazdovské zemiaky hlboké korene v tradičnej kuchyni a sú často spojené s rodinnými stretnutiami a nostalgickými spomienkami.

Navyše, ich jednoduchosť prípravy a ekonomická efektívnosť - vzhľadom na využitie základných a lacných surovín - prispievajú k ich obľube medzi ďalšími generáciami a kultúrami.

História

Zapekanie zemiakov má dlhú a rozmanitú históriu, ktorá je úzko spätá s históriou zemiakov samotných. Tu je stručný prehľad histórie zapekania zemiakov:

  • Príchod zemiakov do Európy: Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti dnešného Peru a severozápadnej časti Bolívie. Boli prinesené do Európy španielskymi dobyvateľmi v 16. storočí.
  • Prijatie v Európe: Spočiatku boli zemiaky v Európe považované za zaujímavosť a mnoho ľudí ich považovalo za nejedlé alebo dokonca jedovaté. Ale vďaka potravinovým krízam a nástupu viacerých hladomorov sa zemiaky stali základným potravinovým artiklom, najmä pre ich výživnú hodnotu a odolnosť voči chorobám, ktoré postihli iné plodiny.
  • Rôzne metódy varenia: Ako s každou obľúbenou potravinou, ľudia začali experimentovať s rôznymi spôsobmi prípravy zemiakov, vrátane varenia, smaženia a zapekania.
  • Zapekanie zemiakov: Zapekanie bolo jednou z prvých metód prípravy zemiakov. Umožňovalo vytvoriť mäkkú, vláčnu vnútornú časť a chrumkavú kôrku. V mnohých kultúrach, najmä v Británii, sa zapekané zemiaky (nazývané tiež "jacket potatoes") stali populárnou voľbou.
  • Zapekané zemiaky s prísadami: Ako zemiaky získavali na obľube, ľudia začali pridávať rôzne prísady, ako sú syry, slanina, bylinky a iné, čím vytvorili bohatšie a komplexnejšie varianty zapekaných zemiakov. U nás samozrejme bryndza.
  • Rozšírenie do rôznych kultúr: V priebehu času sa technika zapekania zemiakov rozšírila do rôznych kultúr a regiónov, pričom každá pridala svoje vlastné prísady a varianty, čo viedlo k množstvu receptov a variácií.

Zapekanie gazdovských zemiakov je teda technika s hlbokými koreňmi v histórii európskej kuchyne, ktorá sa vyvinula a rozšírila do celého sveta vďaka svojej jednoduchosti, výživnosti a chuti.

Tu nájdete aj originálny recept na fantastické zapekané zemiaky s bryndzou. Alebo vyskúšajte aj francúzske zemiaky. Tu je zase český recept na zapečené zemiaky so syrom.

Ingrediencie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Na úvod si uvaríme zemiaky v šupke, potom ich necháme vychladnúť. Gazdovské zemiaky sa dajú pripraviť aj zo surových zemiakov, zapekanie však bude trvať výrazne dlhšie. Ak by ste sa rozhodli pre surové zemiaky, bude ich treba predpiecť aspoň 40 minút. Až potom treba pridať zálievku a zemiaky ešte dopiecť. Ak máte uvarené zemiaky tak ich vychdanuté ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.


     
  2. Do bieleho jogurtu rozdrobte bryndzu, dobre premiešajte a jemne osoľte. Bryndzová zálievka je hotová.


     
  3. Zapekaciu misu (napríklad Jenské sklo, veľkosť okolo 23x15 cm) vymastíme maslom a dovnútra poukladáme nakrájané zemiaky. Teraz ich osolíme a okoreníme.


     
  4. Na masle, alebo oleji sme si orestovali nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Teraz ju pridáme na rozložené zemiaky s korením.


     
  5. Na záver na zemiaky a cibuľu rozlejeme bryndzovú zálievku. Dajte pozor, aby vám vystačila po celej ploche zemiakov.


     
  6. Gazdovské zemiaky zapekáme pri teplote 180 °C približne 20 minút dozlatista.

Tip na záver: Ak chcete do gazdovských zemiakov pridať aj slaninu alebo údené mäso, slaninu nakrájajte a orestujte, pridajte cibuľu a aj ju orestujete do sklovita. Údené mäso restujeme spolu s cibuľou.

Zemiaky s mäsom získajú na chuti. So soľou však potom opatrne, údené už je slané. Dobrú chuť. Tu je aj recept na zapekané zemiaky so syrom. Tu je aj naša fučka. A vyskúšajte aj tieto opekané zemiaky ako z reštaurácie.

Videorecept