Rýchla a výživná, obľúbená nielen u detí, ale aj dospelých. Zaspomínajte si na detstvo a pripravte si klasickú krupicovú s grankom, alebo vyskúšajte zdravšiu alternatívu z ovsených vločiek so škoricou a jablkami. Keď použijete iný druh mlieka a vločiek, kaša bude vhodná pri bezlepkovej diéte, alebo  pri intolerancii na laktózu.

 

Ingrediencie na jednoduchú krupicovú kašu (pre jednu osobu)

hrnček polotučného mlieka (250 ml)

6 čajových lyžičiek krupice (zarovnaných)

kúsok masla

na dochutenie: granko, alebo kakao s cukrom, rozpustená čokoláda

 


Foto - autorka

Recept na klasickú krupicovú kašu

V kastróliku si zohrejeme mlieko, aby bolo vlažné. Odstavíme. Pridáme krupicu, premiešame, prikryjeme a necháme napučať cca 15 minút (je lepšie ju nechať napučať, aby sa neurobili hrudky). Po odstáti si za stáleho miešania (cca 5 minút) uvaríme hladkú kašu.  Vylejeme na tanier, pridáme kúsok masla a zamiešame, aby sa rozpustilo. Posypeme grankom, alebo kakaom s cukrom, prípade rozpustenou čokoládou.


Foto - autorka

a zdravšia alternatíva:

Ingrediencie na kašu z ovsených vločiek (pre jednu osobu)

hrnček polotučného mlieka (250 ml)

6 polievkových lyžíc ovsených vločiek (zarovnaných)

kúsok masla

na dochutenie: mletá škorica, med (vanilkový cukor), nastrúhané jabĺčko

 


Foto - autorka

 

Recept na zdravú kašu z ovsených vločiek

Ovsené vločky si nasypeme do kastrólika s vlažným mliekom. Prikryjeme a necháme napučať cca 15 minút. Potom si vločky s mliekom povaríme cca 5 minút. Kašu si vylejeme na tanier, pridáme kúsok masla, premiešame. Dochutíme mletou škoricou, medom, alebo vanilkovým cukrom. Môžeme pridať aj nastrúhané jabĺčko, prípadne iné ovocie. Namiesto kravského mlieka môžeme použiť mlieko ryžové, alebo sójové, ak chceme kašu pre celiatikov, pridáme pohánkové, alebo pšenové vločky.

Prečítajte si