Fantastický kurací paprikáš s domácimi haluškami, recept overený. Vyskúšajte zaujímavý recept z kuchyne portálu Ženy v meste na domáci paprikáš.

Kurací paprikáš s domácimi haluškami

Jedlá nášho detstva majú špeciálne miesto v každom jedálničku. Kurací paprikáš patrí taktiež medzi obľúbené pochúťky. Príprava je nenáročná a čo je dôležité, pochutí si celá rodina.

Ako prílohu vyskúšajte domáce halušky v zdravšej verzii zo špaldovej múky a vaše detičky sa budú oblizovať.

Váš obľúbený portál Ženy v meste vám ponúka ďalší osvedčený recept. Kurací paprikáš podľa nášho receptu si určite obľúbite. Skúste ho aj s maďarskými haluškami. Nech sa páči. Vyskúšajte aj recept na výborné kuracie ragú. A je tu aj naša čína.

  • Čas prípravy:  30 minút
  • Čas dusenia:  30 minút (podľa potreby)
  • Počet porcií: 6

 

Kurací paprikáš - ingrediencie

  • kuracie mäso (záleží aké obľubujeme, chutnejší a šťavnatejší je z kuracích stehien)
  • 4 ks väčšie kuracie prsia alebo 4 ks vykostené kuracie stehno + 1 ks kuracie stehno
  • 2 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 3 polievkové lyžice oleja (bravčová masť)
  • 400 ml šľahačková smotana (môžeme použiť aj kyslú smotanu +  smotanu na varenie)
  • na dochutenie - mletá červená paprika, soľ, rasca celá, korenie na pečené kurča (nemusí byť)

 

Domáce hrnčekové halušky - ingrediencie

 hrnček 250 ml

  • 3,5 hrnčeka hladkej špaldovej múky (hladkej)
  • malá lyžička soli (do cesta)
  • 1 ks väčšie vajce (2 ks menšie)
  • 1,5 hrnčeka vlažnej vody (podľa potreby)
  • polievková lyžica soli (do vody na varenie)
  • kúsok masla (aby sa po uvarení nezlepili)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na fantastický paprikáš s domácimi haluškami. Foto - Nela

 

Skvelý kurací paprikáš - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme mäso, ktoré umyjeme a osušíme. Ak použijeme kuracie prsia, nakrájame ich na menšie kocky. Môžeme aj na väčšie kúsky. Každému podľa chuti. Keď zvolíme kuracie stehná, odblaníme ich a zbavíme mastných častí. Kuracie stehno vykostíme, kožu môžeme odstrániť, ale kosti necháme (vylepšia omáčku). Nakrájame. Paprikáš môžeme pripraviť aj z celého kurčaťa, ktoré rozporciujeme.
  2. K nakrájame mäsu pridáme dve polievkové lyžice korenia na pečené kurča, premiešame a necháme aspoň 10 minút v chlade odpočinúť. Korenie mäso výborne dochutí. Nie je to však potrebné. Ja si zvyknem mäso stále napacovať, má výraznejšiu a lepšiu chuť.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti alebo oleji orestujeme do sklovita.
  4. Odstavíme zo sporáka a pridáme mletú červenú papriku (cca 3 polievkové lyžice) a premiešame. K cibuľovému základu pridáme kuracie mäso.
  5. Opäť vrátime na sporák a pridáme celú rascu a soľ podľa potreby. Premiešame a restujeme cca 5 minút, aby sa mäsko zatiahlo. Prikryjeme a dusíme ďalších 10 minút, mäso pustí vlastnú šťavu. Podľa potreby podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia, prsia potrebujú 15 minút a kurča 30 minút. Vody nepridávame priveľa, len aby bolo mäsko ponorené a samozrejme neprihorelo.
  6. Počas dusenia mäsa si pripravíme domáce halušky.
  7. Vodu dáme variť do veľkého hrnca. Pridáme polievkovú lyžicu soli.
  8. Odmeriame si múku, pridáme malú lyžičku soli, vajce a postupne pridávame vlažnú vodu. Cesto by malo byť vláčne, ťahajúce sa, ani husté, ani riedke. Podľa potreby môžeme pridať vodu alebo múku.
  9. Do vriacej vody robíme haluškovačom halušky, môžeme použiť aj sito na halušky.
  10. Necháme povariť cca 10 minút, halušky musia vyplávať na povrch.
  11. Potom ich prepláchneme studenou vodou a scedíme. Pridáme kúsok masla, aby sa halušky nezlepili, premiešame.
  12. Paprikáš dokončíme pridaním smotany. Omáčka by mala byť redšia, nie príliš hustá. Ak je príliš riedka, zahustíme ju múkou. Ja počas dusenia nepridávam veľa vody, potom nie je potrebné pridávať múku a tento paprikáš je vhodný aj pri bezlepkovej diéte.
  13. Pripravte si aj domáci vývar so zeleninou. Do taniera nakrájajte mäso, zeleninu, pridajte halušky, čerstvú petržlenovú vňať a máte skvelú výdatnú polievku.
  14. Kurací paprikáš chutí výborne nielen s domácimi haluškami, ale aj s obľúbenými cestovinami.
  15. Je mnoho rôznych receptov na osvedčený paprikáš. Vyskúšajte tento  náš, ktorý chutí celej mojej rodine.
  16. Pripravte si skvelý paprikáš podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj osvedčený recept na segedínsky guľáš z pliecka