Výborné kuracie ragú s mandľami, recept aj pre deti z kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte recept známej ekonómky a spisovateľky Markéty Šichtařovej.

Výborné kuracie ragú s mandľami - jednoduchý fotorecept kliknite

Mamina Markéta Šichtařová varí pre svoje štyri deti a manžela každý deň trikrát. Neznášajú totiž väčšinu potravín, ktoré ľudia s menej citlivým žalúdkom jedia bežne. Musela tak vymyslieť iný – citlivejší spôsob stravovania. Napísala o tom aj kuchársku knihu pod názvom Citlivá kuchyne. 💙

Vyskúšajte aj recept na fantastické nugetky z kuracieho mäsa v cestíčku

 

 

Aké je najobľúbenejšie jedlo vašich detí?

„Medzi najobľúbenejšie jedlá mojich detí patrí kuracie ragú s mandľami alebo prsia kúpajúce sa vo víne. Prikladám recept na kuracie ragú.“

Varíte denne? Aký máte kuchársky štýl - vymýšľate nové recepty alebo sa skôr držíte tradičnej kuchyne?

„Varím nielen denne, ale trikrát denne. A to podľa špecifického štýlu, ktorý som vyvinula a nazvala Citlivá kuchyňa. K receptom som sa prepracovala metódou pokus-omyl a štúdiom úctyhodného počtu strán odbornej medicínskej literatúry. Ide o varenie bez chémie, bez najčastejších alergénov a tiež bezlepkové. Napísala som o tom kuchársku knihu s rovnakým názvom a mnohými komentármi. Profesiou som ekonóm a konvertovať ku kuchárom sa nechystám. Do remesla som sa im rozhodla fušovať, lebo pre svoju rodinu budem musieť doživotne variť podľa určitých zásad. Moje deti i manžel totiž neznášajú lepok, mlieko, vajcia.. a kopec ďalších vecí. Takže klasická kuchyňa vôbec neprichádza do úvahy. Lenže kuchárske knihy, ktoré by nám uľahčili život chýbajú. Všetky riešia len chudnutie, taliansku kuchyňu, tradičnú českú kuchyňu. Prípadne sa nájdu také, čo sa venujú bezlepkovej diéte, to však ľuďom s veľmi citlivým žalúdkom nestačí. Stravovanie podľa Citlivej kuchyne je celoživotná nutnosť pre ľudí so zdravotnými problémami ako je celiakia či Crohnova choroba. Prechodne je vhodné aj ľudí, ktorý sa necítia úplne fit, lebo žijú pod stresom alebo majú pocit ťažkého žalúdka či pálenie záhy.“

Výborné kuracie ragú s mandľami

Aké zmeny ste spravila vo varení po narodení detí?

„Všetko sa začalo pred štyrmi rokmi zdesením, čo budeme robiť, keď nemôžeme jesť väčšinu vecí, nad ktorými iní ľudia nepremýšľajú. A skončilo sa to úľavou, keď som zistila, že stravovať sa dá oveľa lepšie, než predtým. A už by sme nemenili ani keby sme mali na výber. Moja citlivá kuchyňa je vlastne návrat k potravinám a ich úprave z čias, keď sa potravinársky priemysel zvlčilo nehnal za ziskami používaním lacných náhrad.“

Máte nejaký tip, ktorý sa vám osvedčil v kuchyni?

„Počúvať svoje telo. Niektoré potraviny, ktoré Citlivá kuchyňa vynecháva nie sú prospešné asi pre nikoho – ako napríklad lepok či sója. Iné sú problémové len pre niektorých ľudí – ako ryby. Ak niekto nemá kvôli pracovnému stresu žalúdok na vode, nepozoruje na sebe žiadne potravinové alergie, je štíhly ako prútik a pripadá si zdravý ako repa, je rozhodne nezmysel dogmaticky vynechávať všetky potraviny, ktoré uvádzam v knihe ako problémové. No, bohužiaľ, nápadne veľký počet ľudí v takejto závideniahodnej situácii nie je. Stále ma neprestáva prekvapovať, koľko ľudí má problémy s mliečnymi výrobkami alebo s menšou či väčšou citlivosťou na lepok. Tiež ma prekvapuje koľkí o svojich problémoch vedia, ale riešenie im pripadá tak obtiažne, že naň rezignujú. Riešenie je jednoduché a rezignovať nie netreba.“

Výborné kuracie ragú s mandľami - ingrediencie

pre 4 osoby

  • 2 kusy kuracích pŕs nakrájané na rezance
  • červená kapia – objem zodpovedajúci objemu mäsa – na rezance
  • hrsť lúpaných mandlí
  • 1 čajová lyžička karí
  • 2 polievkové lyžice bio rajčinového pretlaku bez konzervantov
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 1 mladá cuketa – nelúpaná, nakrájaná na kolieska
  • 1 dcl suchého červeného vína
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

 

Výborné kuracie ragú s mandľami. Foto - Markéta Šichtářová

 

 

 

Výborné kuracie ragú s mandľami postup

  1. Na veľkú alebo wok panvicu dáme naraz mäso, kápiu, mandle, cuketu. Pridáme olivový olej a asi 1 dcl vody. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 20 minút. Ak by sa voda za ten čas vyvarila (nemala by sa), prilejeme malé množstvo.
  2. Po 20 minútach odklopíme puklicu, pridáme karí, pretlak, soľ a víno. Prehrejme ďalších 10 minút za občasného miešania už bez pokrievky. Ideálna príloha je varená ryža basmati.

Dobrú chuť. 💙

Vybrali sme pre vás aj zdravý recept na výbornú paradajkovú polievku 🍅

 

 

Markéta Šichtařová. Foto - Archív