Tradičná štedrovečerná polievka z kapustovej vody. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila aj originálny recept na vianočnú jušku.

Tradičná štedrovečerná polievka z kapustovej vody, vianočná juška - fotorecept kliknite

Ak obľubujete kyslú kapustu a rôzne pochúťky z nej, ste na správnom mieste. Máme pre vás novinku. Polievku z kapustovej vody - jušky. Že ste takú ešte neochutnali? Tak potom tak urobte.

Pripravte si jednoduchú polievku, plnú vitamínov, podľa nášho receptu. Tradičná štedrovečerná juška chutí fantasticky aj vo všedný deň.

Tradičná štedrovečervná polievka z kapustovej vody, niekde nazývaná aj vianočná juška s hubami. Kuchyňa portálu Ženy v meste  nedá na tradičné jedlá dopustiť. Osvedčené recepty starých mám sa na našom portáli tešia veľkej obľube. Nech sa páči. Ponúkame ďalší tradičný vianočný recept do zbierky. Pripravte sa na najkrajšie sviatky roka.

Vyskúšajte aj recept na najobľúbenejšie Terezkine jedlo - kapustnica po celý rok

 

Tradičná juška, vianočná polievka z kapustovej vody s hubami

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Tepelná úprava: 30 minút
  • Počet porcií: 4-5

 

 

 

Tradičná štedrovečerná polievka z kapustovej vody, jušky - ingrediencie

  • cca 1 l kapustovej vody (jušky) + voda (potrebujeme 1,2 l tekutiny)
  • 2 plné hrste sušených húb
  • na zápražku (bez múky):
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1-2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
  • na dochutenie: soľ, celé čierne korenie, celá alebo drvená rasca

 

 

Tradičná štedrovečerná polievka z kapustovej vody, vianočná juška. Foto - Nela

 

Tradičná štedrovečerná polievka z kapustovej vody, vianočná juška - postup receptu

  1. Najprv si namočíme sušené huby do vlažnej vody, aby napučali. Medzitým si dáme variť do väčšieho hrnca kapustovú vodu (jušku), ktorú si zriedime podľa chuti -  kyslosti. Potrebujeme 1,2 tekutiny.
  2. Kyslú kapustovú vodu (jušku) necháme zovrieť. Pridáme korenie (soľ, celé čierne korenie, celú alebo drvenú rascu) podľa chuti. Nasledujú zmäknuté vytlačené huby. Necháme povariť 20 minút.
  3. Pripravíme si zápražku. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak rozotrieme. Na masle opražíme cibuľu do sklovita, pridáme rozotretý cesnak. Stiahneme zo sporáka, zasypeme červenou paprikou.
  4. Zápražku premiešame a pridáme do polievky. Necháme povariť ešte ďalších 5 minút a máme hotovo. Ja múku do zápražky nepridávam. Múka obsahuje jednak lepok, polievka je aj ťažšie stráviteľná.  

Tip na záver: Polievka chutí ešte lepšie na druhý deň, keď prejdú všetky chute. Je výborná aj pri nachadnutí a chrípke. Do polievky môžete nakoniec pridať obľúbenú cestovinu - mrveničku. Táto polievka zasýti, zahreje a zaženie bacily.

Dobrú chuť.

 

 

Vybrali sme pre vás jednoduchý recept na chutnú fazuľovú polievku bez múky