Najobľúbenejšia domáca kapustnica, recept od mamy aj pre deti. Pavol Funtál z Bratislavy ulahodí svojej 12-násťročnej Terezke najviac kapustnicou. Varí ju viackrát za rok podľa receptu svojej mamy.

Domáca kapustnica - fotorecept kliknite

U dcéry zaboduje aj cestovinami s rybacou omáčkou podľa vlastného receptu. Pavol varí prevažne cez víkendy a pracuje ako fotoreportér v Hospodárskych novinách.

Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú šošovicovú polievku, netradičný RECEPT 👌

 

 

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojej dcéry?

„Terezka je vďačný stravník. Vždy však bolo a stále je dôležité všímať si jej chute, ktoré sa vekom, asi ako u každého dieťaťa, vyvíjajú. Keď bola menšia, tak jej chutili najmä ľahšie jedlá ako rôzne prívarky, kuracie mäsko, zeleninkové dobroty. Vekom sa jej chute zmenili a tomu som musel prispôsobiť aj jedálniček. Rozšíril sa jej gastronomický záber a v podstate sa priblížil tomu môjmu. Občas som ešte trochu v šoku, keď Terezke ponúknem napríklad údenú slaninu a ona si ju s chuťou dá. Dokonca úplne bez chleba. To by som veru takto nezvládol už ani ja. Terezka nie je príliš polievková. No dobrú slepačiu polievku odo mňa si dá vždy. Musí však v nej byť veľa rezancov a  zemiakov. Dosť často jej robím čínu, špagety a cestoviny. Tie má najradšej so syrovou a rybacou omáčkou. Tá rybacia je môj vlastný vynález. Najobľúbenejším jedlom mojej dcéry je však moja kapustnica. Recept som odkukal od mojej mamy. Varím jej ju nielen na Vianoce a Veľkú noc, ale pomerne často počas roka. Niekedy mám až strach, či si neublíži, keď vidím s akou chuťou ju pojedá a v akom množstve. Možno bude pre niekoho zvláštnosťou, no do kapustnice pridávam aj pomerne veľa fazule. Takto to totiž varievala moja mama a tak to miluje aj Terezka.“

Domáca kapustnica, recept od mamy aj pre deti

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Nie nevarím denne. Varím len počas víkendov, aj to najmä vtedy, keď je u mňa dcérka. Držím sa najmä osvedčenej tradičnej kuchyne. No nebránim sa občas vymyslieť aj niečo nové. Prípadne sa inšpirujem receptami z internetu, či starej kuchárskej knihy, ktorú mám ešte od mamy. Recepty si však veľmi rád prispôsobujem. Nedržím sa vždy otrocky pôvodného znenia a kvôli jednej chýbajúcej ingrediencii neutekám hneď do obchodu. Skoro všetko sa dá niečím iným podľa potreby nahradiť.“

 

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Nejaké špeciálne vychytávky nemám. Snažím sa vždy variť a aj rád varím zo sezónnych komodít. Napríklad na jar zbierame s Terezkou medvedí cesnak a pridávame ho hádam do všetkého okrem koláčov. Zbieram ho ešte od dôb socializmu, kedy ešte nebol taký známy a populárny. Na jeseň dcére zase napríklad rád robievam tekvicový kompót, ktorý zase ona veľmi rada konzumuje. Jeseň je vôbec rajské obdobie pre kuchára, z trhoviska sa vraciam s plnými taškami dobrôt a to je potom radosť variť aj jesť.“

 

Domáca kapustnica ingrediencie

  • kvasená kapusta, najlepšia je zo Stupavy z dvora, ja robím z dvoch kg,
  • asi 3 - 4 domáce údené klobásky,
  • cca 1/2 kg údeného mäsa,
  • cca 1/2 kg nakrájaného bravčového mäsa (keď sme pred výplatou, môžeme toto mäso nahradiť jednou kockou MASOXu),
  • cca 3 väčšie zemiaky, ktoré nakrájame a uvaríme zvlášť, lebo v kapuste by sa dlho varili,
  • cca 250 g veľkej strakatej fazule, ale môže byť aj iná, ale tiež ju treba uvariť zvlášť,
  • 3 strúčiky cesnaku, trochu majoránky, naozaj len trochu mletej sladkej papriky, lebo papriku pustí aj klobása.

 

Najobľúbenejšia domáca kapustnica, recept od mamy aj pre deti. Foto - Pavol Funtál

 

Domáca kapustnica, recept od mamy aj pre deti - postup

  1. Kvasenú kapustu zbavíme väčšiny kvasenej šťavy a nakrájame ju na drobnejšie kúsky. Vložíme do hrnca a dolejeme vodu. Pridáme nakrájané klobásy, údené i bravčové mäso (prípadne namiesto bravčového mäsa kocku MASOXu). Varíme cca 1,5 hodiny.
  2. Zatiaľ zvlášť uvaríme deň vopred namočenú fazuľu a zvlášť aj nakrájané zemiaky. Do kapusty pridáme tri roztlačené strúčiky cesnaku, čajovú lyžičku mletej sladkej červenej papriky, dve štipky majoránky. Nesolíme, lebo kvasená kapusta je dosť slaná.
  3. Do kapustnice nepridávam sušené slivky, ktoré tam dcéra nemá rada a najmä sušené huby, na ktoré jej zistili alergiu. Svoju porciu si ja môžem ešte prípadne dochutiť mletým hubovým korením.
  4. Uvarenú fazuľu a zemiaky spojíme s kapustou a varíme ešte cca pol hodinku. Ja ešte na záver zvyknem kapustnicu mierne zahustiť zápražkou z hladkej múky. Na kapustnicu v tanieri ešte dáme čajovú lyžičku kyslej pochúťkovej smotany a dielo je dokonané.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj recept na najlepšie zapekané zemiaky so zeleninou a syrom, osvedčený recept

 

Najobľúbenejšia kapustnica. Foto - Pavol Funtál