Najlepší punčák, recept na punčové rezy originál z knihy Bohémky. Pripravte si obľúbený koláčik podľa receptu, o ktorý sa s kuchyňou portálu Ženy v meste podelila Lucia Chrenko.
Punčák, recept na punčové rezy originál
Punčák určite patrí k tomu najobľúbenejšiemu čo sa dá na slovenské sviatočné stoly položiť. Skúste si ho pripraviť podľa nášho receptu.
Punčové rezy jednoducho na nijakej oslave nemôžu chýbať. Tento recept je z novej knihy Lucie Chrenko s názvom Bohémky - kúpite ju tu, kliknite.
Autorka v nej prináša sladké recepty so zaujímavosťami a vlastnými príbehmi.
Doplnte pod tento recept do diskusie aj vlastnú skúsenosť, ako sa vám punčák podaril. Budeme sa tešiť. ❤😉
Punčové rezy
- Pečieme na 195°C 12-14 minút
Máme pre vás aj recept na najlepší domáci makovník
Punčák - ingrediencie na punčové rezy
Biskvit:
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 PL polohrubej múky
- 1 PL vlažnej vody
Nálev:
- 300 ml silnej kávy
- 2 PL marhuľového džemu
- 2 PL ríbezľového džemu
- 2 PL kryštálového cukru
- (r)um podľa chuti
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- šťava z 1 citróna
- 1 PL horúcej vody
- štipka ružového potravinárskeho farbiva
- 1 pohár marhuľového džemu na potieranie
Najlepší punčák, recept na punčové rezy originál. Foto - Natália Jakubcová do knihy Bohémky
Punčák - postup receptu na punčové rezy
- Ako prvé si upečieme biskvit. Žĺtky, cukor a vlažnú vodu vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku a všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho pridáme do žĺtkovej zmesi.
- Pečieme na vymastenom papieri.
- Keď je biskvit upečený, necháme ho úplne vychladnúť. Vychladnutý ho pozdĺžne rozkrojíme na tri rovnaké diely.
- Pripravíme si nálev na polievanie stredného korpusu. Do väčšej šálky si uvaríme silnejšiu kávu a pridáme marhuľový a ríbezľový džem. Primiešame cukor a trochu rumu. Necháme chvíľu odstáť, občas premiešame, aby sa cukor rozpustil a chute prepojili.
- Teraz ideme naplniť tri diely biskvitu a naskladať ich na seba. Systém je nasledovný:
- Na prvý diel natrieme hrubšiu vrstvu marhuľového džemu. Položíme naň stredný diel a rukami ho jemne pritlačíme. Vezmeme si pripravený kávový nálev a premiešame ho, aby nezostali džemy usadené na spodku. Veľkou lyžicou začneme polievať stredný diel po celej ploche. Nálev dávkujeme lyžicou postupne a na viackrát. Keď je už stredný diel kvalitne poliaty a nasiaknutý, opatrne ho ešte potrieme marhuľovým džemom. Potom naň položíme tretí diel a opäť jemne pritlačíme.
- Teraz je čas pripraviť si ružovú punčákovú polevu. Cukor vyšľaháme s citrónovou šťavou. Do šálky si dáme trocha horúcej vody a štipku farbiva. Premiešame. Keď je farba rozpustená, vlejeme ju do cukrovej zmesi a všetko spolu došľaháme.
- Polevou natrieme vrch aj boky punčáku. Necháme stuhnúť a odležať, ideálne cez noc.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj datľové guľky s kokosom, nepečené, RAW recept