Staré dobré punčové rezy
Punčák nepochybne patrí k tomu najobľúbenejšiemu, čo sa dá na slovenské sviatočné stoly položiť. Nemôže chýbať na nijakej oslave, väčšom rodinnom stretnutí či pri iných príležitostiach. Tento fotorecept na punčové rezy originál je z knihy Lucie Chrenko s názvom Bohémky - kúpite ju tu, kliknite. Autorka v nej prináša sladké recepty so zaujímavosťami aj vlastnými príbehmi.
Podeľte sa s nami v diskusii pod článkom o vlastnú skúsenosť, ako sa vám punčák podaril. Veľa šťastia s jeho prípravou!
Odporúčame vám vyskúšať aj recept na žerbó rezy, ktorý je taktiež z knihy Bohémky a chutí výborne s marhuľovým džemom. No a v prípade, že ešte nemáte punčáku plné zuby, určite stojí za vyskúšanie aj punčová torta.
Najpredávanejšie z nášho eshopu
Ingrediencie na punčák
Biskvit:
- 6 vajec
- 6 PL kryštálového cukru
- 6 PL polohrubej múky
- 1 PL vlažnej vody
Nálev:
- 300 ml silnej kávy
- 2 PL marhuľového džemu
- 2 PL ríbezľového džemu
- 2 PL kryštálového cukru
- (R)um podľa chuti
Poleva:
- 200 g práškového cukru
- Šťava z 1 citróna
- 1 PL horúcej vody
- Štipka ružového potravinárskeho farbiva
- 1 pohár marhuľového džemu na potieranie
Postup receptu na punčové rezy originál
- Ako prvé si upečieme biskvit. Žĺtky, cukor a vlažnú vodu vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku a všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho pridáme do žĺtkovej zmesi. Pečieme na vymastenom papieri pri teplote 195°C na 12-14 minút.
- Keď je biskvit upečený, necháme ho úplne vychladnúť. Vychladnutý ho pozdĺžne rozkrojíme na tri rovnaké diely.
- Pripravíme si nálev na polievanie stredného korpusu. Do väčšej šálky si uvaríme silnejšiu kávu a pridáme marhuľový a ríbezľový džem. Primiešame cukor a trochu rumu. Necháme chvíľu odstáť a občas premiešame, aby sa cukor rozpustil a chute prepojili.
- Následne naplníme tri diely biskvitu a naskladáme ich na seba. Systém je nasledovný: Na prvý diel natrieme hrubšiu vrstvu marhuľového džemu. Položíme naň stredný diel a rukami ho jemne pritlačíme. Vezmeme si pripravený kávový nálev a premiešame ho, aby nezostali džemy usadené na spodku. Veľkou lyžicou začneme polievať stredný diel po celej ploche. Nálev postupne dávkujeme lyžicou a na viackrát. Keď je už stredný diel kvalitne poliaty a nasiaknutý, opatrne ho znova potrieme marhuľovým džemom. Potom naň položíme tretí diel a opäť jemne pritlačíme.
- Pripravíme si ružovú punčovú polevu. Cukor vyšľaháme s citrónovou šťavou. Do šálky si dáme trocha horúcej vody a štipku farbiva. Premiešame a keď je farba rozpustená, vlejeme ju do cukrovej zmesi a všetko spolu došľaháme. Polevou natrieme vrch aj boky punčáku. Necháme stuhnúť a odležať, ideálne počas noci.
Hotovo! Punčové rezy originál sú nachystané a my vám k nim želáme dobrú chuť!