Staré dobré punčové rezy

Punčák nepochybne patrí k tomu najobľúbenejšiemu, čo sa dá na slovenské sviatočné stoly položiť. Nemôže chýbať na nijakej oslave, väčšom rodinnom stretnutí či pri iných príležitostiach. Tento fotorecept na punčové rezy originál je z knihy Lucie Chrenko s názvom Bohémky - kúpite ju tu, kliknite. Autorka v nej prináša sladké recepty so zaujímavosťami aj vlastnými príbehmi.

Podeľte sa s nami v diskusii pod článkom o vlastnú skúsenosť, ako sa vám punčák podaril. Veľa šťastia s jeho prípravou!

Odporúčame vám vyskúšať aj recept na žerbó rezy, ktorý je taktiež z knihy Bohémky a chutí výborne s marhuľovým džemom. No a v prípade, že ešte nemáte punčáku plné zuby, určite stojí za vyskúšanie aj punčová torta.

 

Ingrediencie na punčák

Biskvit:

  • 6 vajec
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 6 PL polohrubej múky
  • 1 PL vlažnej vody

Nálev:

Poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 PL horúcej vody
  • Štipka ružového potravinárskeho farbiva
  • 1 pohár marhuľového džemu na potieranie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na punčové rezy originál

  1. Ako prvé si upečieme biskvit. Žĺtky, cukor a vlažnú vodu vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku a všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho pridáme do žĺtkovej zmesi. Pečieme na vymastenom papieri pri teplote 195°C na 12-14 minút.
  2. Keď je biskvit upečený, necháme ho úplne vychladnúť. Vychladnutý ho pozdĺžne rozkrojíme na tri rovnaké diely. 
  3. Pripravíme si nálev na polievanie stredného korpusu. Do väčšej šálky si uvaríme silnejšiu kávu a pridáme marhuľový a ríbezľový džem. Primiešame cukor a trochu rumu. Necháme chvíľu odstáť a občas premiešame, aby sa cukor rozpustil a chute prepojili. 
  4. Následne naplníme tri diely biskvitu a naskladáme ich na seba. Systém je nasledovný: Na prvý diel natrieme hrubšiu vrstvu marhuľového džemu. Položíme naň stredný diel a rukami ho jemne pritlačíme. Vezmeme si pripravený kávový nálev a premiešame ho, aby nezostali džemy usadené na spodku. Veľkou lyžicou začneme polievať stredný diel po celej ploche. Nálev postupne dávkujeme lyžicou a na viackrát. Keď je už stredný diel kvalitne poliaty a nasiaknutý, opatrne ho znova potrieme marhuľovým džemom. Potom naň položíme tretí diel a opäť jemne pritlačíme. 
  5. Pripravíme si ružovú punčovú polevu. Cukor vyšľaháme s citrónovou šťavou. Do šálky si dáme trocha horúcej vody a štipku farbiva. Premiešame a keď je farba rozpustená, vlejeme ju do cukrovej zmesi a všetko spolu došľaháme. Polevou natrieme vrch aj boky punčáku. Necháme stuhnúť a odležať, ideálne počas noci. 

Hotovo! Punčové rezy originál sú nachystané a my vám k nim želáme dobrú chuť!

 

Overený recept pre vás na budúce pečenie