Tradičný mazanec u nás neodmylisteľne patrí k Veľke noci. Domáci a voňavý recept na skvelý veľkonočný koláč - kysnutý mazanec. Skúste si pripraviť klasickú slovenskú špecialitu podľa receptu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Mazanec tradičný - fotorecept kliknite

Mazanec patri ku klasikám dobrôt veľkonočného stola. Jeho príprava je pomerne jednoduchá - v podstate stačí všetko premiešať, potrieť vajcom a posypať mandľami.

A keďže je mazanec aj chuťovo vynikajúci, niet sa jeho obľúbenosti čo čudovať. Ja si ho najradšej dávam na raňajky potretý hrubou vrstvou tvarohu... 

Veľká noc je po dlhom období pôstu časom, keď si ľudia radi doprajú hojnosť slaného i sladkého na rôzne spôsoby. A práve toto pečivo je obľúbenou klasikou, ktoré ku sviatkom jari neodmysliteľne patrí.

Každý rok sa nájdu jeho fanúšikovia, nebude tomu inak ani tento rok. Dobrú chuť. :) Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie klasické moravské koláče

Ingrediencie na veľkonočný mazanec

(vzniknú dva veľké bochníky)

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 400 ml mlieka
  • 1,5 kocky droždia (cca 60 gramov)
  • Štipka soli
  • 200 gramov kryštálového cukru
  • 4 žĺtka 1 celé vajce
  • 200 gramov masla
  • 100 gramov hrozienok
  • 1 citrón (kôra z neho)
  • 1 hrsť mandľových plátkov
  • 1 hrsť posekaných vlašských orechov
  • ½ hrste práškového cukru
  • 2 lyžice rumu

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Najlepší mazanec. Domáci, voňavý recept. Foto - Jaja

 

Postup receptu najlepší domáci mazanec

  1. Z droždia, trošky vlažného mlieka, lyžice múky a lyžice cukru si spravíme kvások, ktorý chvíľu necháme pracovať na teplom mieste.
  2. Kým nám kvások pracuje, zmiešame si vo veľkej mise suché ingrediencie: múku, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, posekané vlašské orechy a nastrúhanú kôru z citróna.
  3. Pridáme žĺtka, rum, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a kvások. Poriadne premiešame do jednoliateho cesta.
  4. Zmes prikryjeme utierkou a necháme pracovať ešte trištvrte hodinu.
  5. Zmes rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Z každej vytvoríme bochník. Na plech položíme papier na pečenie a naň nami vytvarované bochníky.
  6. Oba mazance potrieme vyšľahaným vajcom. Nožom narežeme kríž po oboch bochníkoch. Nakoniec ich posypeme plátkami mandlí.
  7. Pečieme približne 15 minút pri teplote 200 stupňov a ďalších 45 minút pri teplote 160 stupňov.

Hotovo - dobrú chuť! 😍👌 Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú Veľkonočnú hrudku, osvedčený RECEPT ako sa robí