Najlepší mazanec. Domáci, voňavý recept na skvelý veľkonočný mazanec. Skúste si pripraviť klasickú slovenskú špecialitu podľa receptu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Najlepší mazanec - fotorecept kliknite

Mazanec patri ku klasikám dobrôt veľkonočného stola. Jeho príprava je pomerne jednoduchá - v podstate stačí všetko premiešať, potrieť vajcom a posypať mandľami.

A keďže je mazanec aj chuťovo vynikajúci, niet sa jeho obľúbenosti čo čudovať. Ja si ho najradšej dávam na raňajky potrený hrubou vrstvou tvarohu... 😍👌

Vyskúšajte aj náš recept na najlepšie klasické moravské koláče

 

Vianočný mazanec

Najlepší mazanec

 

Veľkonočný mazanec - ingrediencie

(vzniknú dva veľké bochníky)

  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 400 ml mlieka
  • 1,5 kocky droždia (cca 60 gramov)
  • Štipka soli
  • 200 gramov kryštálového cukru
  • 4 žĺtka 1 celé vajce
  • 200 gramov masla
  • 100 gramov hrozienok
  • 1 citrón (kôra z neho)
  • 1 hrsť mandľových plátkov
  • 1 hrsť posekaných vlašských orechov
  • ½ hrste práškového cukru
  • 2 lyžice rumu

 

 

Najlepší mazanec. Domáci, voňavý recept. Foto - Jaja

 

Najlepší domáci mazanec - postup receptu

  1. Z droždia, trošky vlažného mlieka, lyžice múky a lyžice cukru si spravíme kvások, ktorý chvíľu necháme pracovať na teplom mieste.
  2. Kým nám kvások pracuje, zmiešame si vo veľkej mise suché ingrediencie: múku, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, posekané vlašské orechy a nastrúhanú kôru z citróna.
  3. Pridáme žĺtka, rum, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a kvások. Poriadne premiešame do jednoliateho cesta.
  4. Zmes prikryjeme utierkou a necháme pracovať ešte trištvrte hodinu.
  5. Zmes rozdelíme na dve približne rovnaké časti. Z každej vytvoríme bochník. Na plech položíme papier na pečenie a naň nami vytvarované bochníky.
  6. Oba mazance potrieme vyšľahaným vajcom. Nožom narežeme kríž po oboch bochníkoch. Nakoniec ich posypeme plátkami mandlí.
  7. Pečieme približne 15 minút pri teplote 200 stupňov a ďalších 45 minút pri teplote 160 stupňov.

Hotovo - dobrú chuť! 😍👌

Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú Veľkonočnú hrudku, osvedčený RECEPT ako sa robí