Určite by sa našlo veľa hlasov pre vyhlásenie, že vianočná kapustnica je najlepšia slovenská polievka. Určite máte aj svoj, ale skúste aj náš rokmi overený recept ako si kapustnicu pripraviť aj na Silvestra a potešiť sa jej chuťou nielen na Vianoce.

Vianočná kapustnica

Tradičná kapustnica určite patrí medzi klenoty slovenskej kuchyne. A vianočná kapustnica patrí určite medzi najpopulárnejšie vianočné pokrmy a recepty celkovo. A svojich fanúšikov si bez problémov vie nájsť aj inokedy počas roka.

Historicky originálna vianočná kapustnica by asi mala byť bez mäsa, ale snáď sa na nás nenahneváte ak vám tentoraz ponúkneme vianočnú kapustnicu s klobásou a údeným mäsom. Dnes ide zrejme o jej na Slovensku najrozšírenejšiu verziu.

  • Čas prípravy: 15 minút,
  • Čas varenia: 90 minút,
  • Počet porcií: 8

Hoci sa recepty ako pripraviť kapustnicu rôznia región od regiónu, základ je všade rovnaký. Kyslá kapusta sa okorení a povarí. Niekde pridávajú aj sušené slivky, inde ju so smotanou už varia. Náš rokmi overený recept nájdete nižšie, želáme dobrú sviatočnú chuť od žien v meste.

Vianočným receptom je určite aj ten na zemiakový šalát. Ale ak máte chuť aj na ďalšiu výbornú polievku, vyskúšajte kulajdu, alebo tradičnú bryndzovú polievku demikát.

Ingrediencie na vianočnú kapustnicu

  • 1 kg kyslej kapusty,
  • 2 neúdené a 1 údená klobása,
  • 1 kus údenej šunky,
  • kúsok údenej slaniny,
  • sušené huby,
  • 1 cibuľa,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • kúsok masla,
  • Koreniny: bobkový list, čierne korenie, rasca,  kurkuma, mletá červená paprika, soľ,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na prípravu vianočnej kapustnice

  1. Sušené huby najskôr necháme aspoň hodinu vo vode, aby zmäkli.

     
  2. Do väčšieho hrnca pridáme kyslú kapustu, šunku a všetky klobásy. Pridáme 2 celé strúčiky cesnaku, pár bobkových listov a mletú rascu. Doplníme aj mleté čierne korenie a môžeme aj kurkumu.


     
  3. Kapustu s mäsom a korením v hrnci bohato zalejeme vodou.  Prikryjeme pokrievkou a na miernom stupni varíme asi hodinu.


     
  4. Zatiaľ si roztlačíme cesnak a nadrobno si pokrájame cibuľu. Slaninu bez kože si nakrájame na drobné kúsky a opražíme. Pridáme nakrájanú väčšiu cibuľu a so slaninou restujeme. Následne pridáme aj kúsok masla, necháme rozpustiť a odstavíme. Pridáme cesnak, lyžičku papriky, premiešame a necháme postáť.


     
  5. Do variacej sa vianočnej kapustnice pridáme zmäknuté huby, premiešame a ďalej varíme. Do kapustnice následne pridáme cibuľovú zmes a ešte pol hodinu varíme.


     
  6. Uvarenú kapustnicu sme nechali 24 hodín postáť v chlade. Ale chutí aj hneď.


     
  7. Uvarené mäso a klobásu vytiahneme a vychladnuté ich pokrájame. Mäso vrátime do kapustnice a naposledy jemne prevaríme.


     
  8. Dobrú chuť. Hotovú vianočnú kapustnicu podávame s chlebom, alebo aj so smotanou.