Chrumkavý domáci falafel, recept originál ako pripraviť falafel z kuchyne portálu Ženy v meste. Vyskúšajte náš tradičný recept na arabskú špecialitu.

Domáci falafel, ako pripraviť falafel - fotorecept kliknite

Falafel je pôvodom arabské jedlo, jeho chuť a popularita sa už však stihla rozšíriť do celého sveta - vrátane Slovenska! Falafel sa zvykne konzumovať buď v pite, alebo klasicky na tanieri spolu so zeleninou a hummusom.

My ho poznáme najmä z kebab fast foodov ako jednu z vegetariánskych možností, pripraviť si ho však môžeme aj doma. Príprava chrumkavého falafelu je veľmi jednoduchá, avšak je potrebné naplánovať si ju aspoň deň vopred, aby nám stihla zmäknúť a napučať hlavná ingrediencia - cícer.

Cícer z konzervy pre tradičný falafel neodporúčam, falafelové guličky by sa mohli pri vyprážaní veľmi rýchlo rozpadnúť - a to by bola obrovská škoda!

Vybrali sme pre vás aj recept na pesto z medvedieho cesnaku

 

Chrumkavý domáci falafel - ingrediencie

(3 porcie / 17 falafelových guličiek)

  • 200 gramov sušeného cíceru
  • ½ citróna - použijeme šťavu i postrúhanú kôru
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 polievkové lyžice sezamových semienok
  • 1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička koriandru
  • ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice múky
  • Olej na vyprážanie (repkový, slnečnicový...)

 

Chrumkavý domáci falafel, recept originál ako pripraviť falafel. Foto - Jaja

 

Chrumkavý domáci falafel - postup receptu

  1. Cícer necháme cez noc namočený vo vode. Nevaríme ho, stačí nám, že počas noci nám pekne zmäkne. Tesne pred prípravou receptu vylejeme prebytočnú vodu a prepláchneme ho.
  2. Pripravíme si všetky ingrediencie. CIbuľu nakrájame na menšie kúsky, strúčiky cesnaku očistíme a nakrájame nadrobno, nastrúhame si kôru z polovice citróna, použijeme i šťavu z neho.
  3. Všetky suroviny okrem oleja premiešame a zmixujeme. Zmes nemusí byť úplne nahladko, práve naopak. Trochu hrubšia štruktúra je znakom budúceho úspechu 😀
  4. Z hotovej zmesi vytvarujeme falafelové guličky.
  5. Guličky usmažíme dohneda v dobre rozpálenom oleji (približne 6-7 minút)
  6. Upražený chrumkavý falafel položime na papierové utierky, ktoré do seba vpijú prebytočný tuk.
  7. Hotovo! Falafel chutí najlepšie s hummusom a čerstvou zeleninou, fantázii sa však pri konzumácii medze nekladú.

Dobrú chuť 😍

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšiu šunkovú pizzu s kukuricou