Výborný domáci hummus, recept originál. Milujete indickú kuchyňu? Vyskúšajte si pripraviť hummus podľa receptu z knihy Ajurvéda na každý deň.

Hummus z obchodu obsahuje veľa kanolového oleja. Ak si nájdete čas vyrobiť si vlastný, bude namiesto toho plný plnohodnotných potravín, napríklad olivového oleja alebo pasty tahini. Dochutiť ho môžete akýmikoľvek čerstvými a zdravými bylinkami.

Domáci hummus originál - fotorecept kliknite

Ak váš organizmus nevie dobre stráviť tuky, môžete znížiť množstvo olivového oleja a pasty tahini a namiesto nich pridať ¼ šálky vody po varení cíceru. Tak ho zriedite.

Tento recept z knihy Ajurvéda na každý deň je na celú dávku, hodí sa teda na rôzne posedenia, kam každý prinesie nejaký pokrm a o jedlo sa potom účastníci delia. Podáva sa so zeleninovými tyčinkami, ražnými alebo ryžovými chlebíkmi. 🍀

Vyskúšajte aj domáci recept na výborné olivové pesto

Domáci hummus, recept originál - ingrediencie

(recept na asi 900 g, 2 dávky)

  • 2 šálky sušeného cíceru
  • 8 šálok vody
  • ¼ šálky olivového oleja
  • ¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy (asi z 1 – 2 citrónov)
  • ¼ šálky pasty tahini
  • 2 ČL morskej soli (prípadne podľa chuti)
  • ½ šálky čerstvých, nahrubo nasekaných byliniek (koriander, petržlenová vňať, bazalka, rozmarín a pod.)

Výborný domáci hummus, recept originál. Foto - Milan Buno

Výborný domáci hummus, recept originál - postup

  1. Suchý cícer cez noc namočte. Po prepláchnutí ho asi 2 hodiny povarte vo veľkom hrnci v 8 šálkach vody. (Nemusíte naň dávať pozor.)
  2. Keď sa z cíceru začnú oddeľovať šupky a dokážete ho roztlačiť medzi prstami, je hotový. Vložte ho do nádoby kuchynského robota alebo stolného mixéra a odložte vodu, v ktorej sa varil.
  3. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, pastu tahini a morskú soľ. V prípade potreby pridajte aj pár PL vody z varenia, len toľko, aby ste ho vedeli vymixovať dohladka. Pridajte aj čerstvé bylinky a vymixujte. (Ak používate menší mixér, asi budete musieť cícer spracovať v dvoch dávkach, ktoré potom spojíte.)
  4. Podávajte v širokej miske pokvapkaný olivovým olejom. V chladničke vo vhodnej skladovacej nádobe vydrží až 5 dní.

Výborný domáci hummus - poznámka:

Skúsili ste niekedy teplý hummus? Je vynikajúci. Ohrejte ho na panvici a podávajte s ražnými alebo ryžovými chlebíkmi, na šaláte na pare na každý deň, v rolke alebo s uhorkovými tyčinkami.

Dobrú chuť. 🍀

Prečítajte si aj o tom, že základom zdravia podľa ajurvédy je dobré trávenie