Jablká. Prečítajte si na jednom mieste, čo všetko by ste o jablkách mali vedieť, a prečo ich čo najskôr začať konzumovať. A ako bonus, výborné fotorecepty so značkou Ženy v meste.

Jablká, účinky, vitamíny a živiny, ako ich nakupovať a skladovať 

Červené jabĺčko v oblôčku mám, koho rada vidím, tomu ho dám. Tak by sme mohli začať zaujímavý článok o jablkách. Slovenská ľudová pesnička, ktorá sa u nás často spieva, hovorí o tom, že koho máme radi, mali by sme ho obdarovať jablkom.

 

Neurobíte tým nič zlé, ba naopak. Skúste zameniť čokoládovú tyčinku za zdravé BIO jablko a verte, poteší sa každá mamička, ktorá chce pre zdravie svojich detí len to najlepšie. Jablko je voňavé a veľmi chutné ovocie.

Vitamíny a živiny obsiahnuté v jablkách spomaľujú starnutie nášho organizmu. Postačí jedno jabĺčko denne a budeme nielen zdravší, ale aj spokojnejší a krajší.

 

 

Najrozšírenejším a najobľúbenejším stromom u nás je práve jabloň, ktorá patrí zároveň medzi najstaršie ovocné stromy. Jabloň začne produkovať jablká až po nejakých piatich rokoch.

Niektoré odrody dokážu obdarovávať naše košíky aj sto rokov.  Aj keď sa v poslednej dobe zabúda na toto zdravé ovocie, pretože je trh plný zaujímavých a nových druhov ovocia, najviac sa odporúča konzumovať ovocie dopestované práve v našich končinách.

 

Základná informácia. Sladkou zložkou jablka je fruktóza. Fruktóza je jednoduchý cukor, ktorý dokáže v pekárenských výrobkoch nahradiť bežný cukor. Jablká neobsahujú takmer žiadny tuk. Sú bez cholesterolu.

Práve v jabĺčku sa nachádza najviac pektínu, ktorý je pre nás veľmi prospešný. Jablká obsahujú až okolo 85 % vody, majú dietetické a liečivé účinky.

 

Prečo konzumovať jablká?

  • podporujú trávenie
  • sú prevenciou proti rakovine a infarktu
  • odstraňujú škodlivé látky z tela
  • znižujú riziko srdcovocievnych chorôb
  • sú vhodné aj pre diabetikov
  • pôsobia antioxidačne 
  • bránia vzniku artériosklerózy
  • výborné na chrípku a kašeľ
  • chránia pred vznikom astmy
  • znižujú cholesterol
  • dodávajú energiu
  • hydratujú 
  • majú málo kalórií, sú vhodné pri rôznych redukčných diétach
  • pravidelným príjmom odstraňujú jemné vráskyhttps://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f60d.png

 

 

 Jablko obsahuje zdraviu prospešné vitamíny a živiny

  • vlákninu
  • vápnik
  • železo
  • draslík
  • fosfor
  • horčík
  • vitamín A
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín C
  • vitamín E

 

 

Kedy chutia jablká najlepšie?

Samozrejme na jeseň. Práve v tomto čase dozrievajú aj v našich končinách. Vtedy majú najlepšiu chuť, konzistenciu a vôňu.

Jablko šúpať či nešúpať?

Najviac vlákniny a cenných živín sa nachádza práve v šupke. Takže, radšej ponechať aj šupku.

Dokáže jablko zastaviť hnačku?

Áno. Ak si jablko trochu podusíte a skonzumujete, pomôže to zastaviť hnačku. Je to vďaka pektínu.

Jablko na trávenie?

Samozrejme. Predovšetkým surové jablká podporujú trávenie, zároveň napomáhajú prečisteniu nášho organizmu.

Od jabĺk sa priberá

Ale kdeže. Aj keď sú jabĺčka sladké, majú nízky obsahu cukru a minimum kalórií.

Môžu jablká aj diabetici?

Áno.  Jablká sú veľmi vhodné aj pre diabetikov, odporúčajú sa aj pri rôznych diétach.

Ako jablká nakupovať

Najlepšie a najzdravšie sú domáce BIO jabĺčka. Aj keď nie sú dokonalé, nemajú prekrásnu farbu, sú najvhodnejšie pre náš organizmus. Ak jablká kupujeme, dbáme na to, aby boli na dotyk pevné, bez poškodení. Nemali by mať ani škvrny.  

Je potrebné jablká pred konzumáciou umývať?

Kupované jednoznačne áno, pretože bývajú chemicky ošetrené. A tie domáce? Je iba na vás.

Ako skladovať jablká?

Ak skladujete jablká vo väčšom množstve, je potrebné pripraviť skladovacie priestory, ktoré by mali byť prevetrané a čisté. Jablká je vhodné skladovať v jednej vrstve, buď rozložené na regáloch, prípadne v debnách.

Jednotlivé kusy by sa nemali dotýkať. Odrody by ste mali oddeliť, pretože majú inú dobu uskladnenia. Je potrebné  jablká kontrolovať každý týždeň, aby ste priebežne odstraňovali nahnité plody a zamedzili tak šíreniu hniloby. Aj keď to zaberie určitý čas, starostlivosťou vám jablká vydržia až do jari. 

Ocot z jabĺk?

 Áno. Z jabĺk sa vyrába elixír zdravia - jablčný ocot, ktorý má celý rad vitamínov. Využíva sa nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie.

 

Jablká v kuchyni?

Viete si predstaviť nielen sviatočné, ale aj bežné dni bez voňavej jablkovej štrúdle alebo jablčníka starej mamy? Alebo, taký zdravý jablkový mušt či džús? Jablká sa výborne hodia aj do smoothie, šalátov, k dusenej kapuste, mäsu alebo zelenine.

Kozmetika a jablká?

Pamätáte sa na voňavučký jablkový šampón z detstva? Jabĺčka majú zelenú aj v kozmetike. Sú súčasťou mnohých krémov, šampónov, vlasových a kozmetických masiek. Podporujú krásu nielen zvnútra, ale aj zvonka.

Využitie jabĺk

 Máte veľa jabĺk a neviete čo s nimi? Môžete si z nich pripraviť výborný jablkový kompót,  jablkovú výživu, ale aj sterelizovať strúhané jablká na koláč. Ak milujete sušené ovocie, jablká sú na to ako stvorené.

Nekonzumujete jablká?

Veľká chyba. Sú naozaj plné vitamínov a živín, vhodné aj pre diabetikov. Neobsahujú ani žiaden cholesterol. Neobľubujete vychutnávať jablko „obhryzkávaním“? Skúste si ho nastrúhať, posypať škoricou a poliať medom. Je to úžasná pochúťka. Naša kuchyňa ponúka aj mnoho zdravých a chutným receptov, ktoré oslovia aj tých najnáročnejších maškrtníkov. Rubriku našich receptov  nájdete nižšie.

Odporúčaná denná dávka

Ako sme už spomínali, aj jedno jablko denne dokáže s našim telom zázraky. Skonzumovať môžete aj zopár kusov za deň.

A čo dodať na záver?

Jablká sú zdrojom zdravia a energie. Ak budete jabĺčka pravidelne konzumovať môže sa stať, že budete voňať ako jabĺčko. Prečo? Jablká obsahujú aromatické látky , ktoré sa uvoľňujú cez vlasy a pokožku. https://ssl.gstatic.com/chat/emoji/8plxssjuw1/emoji_u1f642.png