Kačacina, husacina a atmosféra okolo toho je niečo neopakovateľné. Vytvoriť také čaro doma, chce veľmi dobrý recept a dobrú ruku. Čítala som a počula, že výborné recepty, podľa ktorých môžete kačacinu, či husacinu ochutnávať v dedinách okolo Bratislavy, si gazdinky veľmi dobre strážia.

V Poľsku pozorujem návrat k tradičným jedlám. K nim patrí aj kačica. Moja babka bola excelentná kuchárka a pripravovala veľmi chutnú kačicu. Recept písaný babičkinou rukou som však nenašla. Namiesto toho ponúkam vyskúšaný recept z blogu qchenneinspiracje.pl, ktorý sa blíži k tomu babičkinmu. Možno vás pred blížiacimi sa sviatkami inšpiruje. Moja susedka mi práve doniesla kačicu z overeného chovu tak je jasné, že u nás bude na obed. Celé čaro tohto receptu spočíva v dĺžke jej pečenia. Pečie sa dlho a pomaly. Len tak dosiahnete výborný výsledok.

Ingrediencie na chrumkavú kačicu:

približne 3-kilogramová kačica

5 – 6 jabĺk

soľ, majorán, korenie na perníčky, čerstvý rozmarín

Postup na prípravu chrumkavej kačice:

Kačicu potierame soľou a majoránom a necháme ju stáť v chladničke približne 12 hodín. Pred pečením jablká prekrojíme na osminky a okoreníme korením na perníky. Kačicu ukladáme do jenskej misy alebo špeciálnej formy na pečenie kačaciny, či husaciny. Jablká ukladáme do vnútra kačice, zvyšné okolo nej a ešte raz okoreníme korením na perníky. Na kačicu dávame čerstvý rozmarín.

Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňov 2 a pol hodiny. Potom zvýšime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 40 minút.

Podávame s obľúbenými prílohami.

Ako vidíte tento recept si vyžaduje čas, ale kedy, keď nie počas víkendov a sviatkov by sme mali spomaliť? Veď štýl slow (pomaly) je stále modernejší. Takže, dobrú chuť :)

Prečítajte si aj Štedrovečerné menu podľa Tinky alebo Vianoce bez vyprážania