Parížsky šalát má na území bývalého Československa bohatú tradíciu. Už je to dokonca viac ako 40 rokov čo na svoju prípravu dostal dokonca svoju vlastnú štátnu normu.

Parížsky šalát o ktorom píšu svetové kuchárske weby je celkom iný ako ten náš. V zahraničí sa na jeho prípravu využívajú aj listy skutočného šalátu, avokádo, dokonca huby a ďalšie suroviny, ktoré by ste v tom našom hľadali len ťažko.

U nás je názov odvodený od mäkkej parížskej salámy, ktorá slúži ako základ tradičnej pochúťky. 

Parížsky šalát podľa normy ČSN z roku 1976

Pravdepodobné zloženie toho československého parížskeho šalátu podľa Československej štátnej normy ČSN z roku 1976 je takéto: na 1 kilogram šalátu potrebujeme: Parížska saláma 400 g, sterilizované uhorky 180 g, sterilizovaný hrášok 60 g, cibule 25,5 g, majonéza 300 g, plnotučná horčica 20 g, cukor - krupica 10 g, ocot 5 g, worcester 8 g, soľ 10 g, mleté korenie 0,5 g.

Originálny recept sa do dnešných dní moc nezmenil. My sme ho pre vás len jemne upravili (veríme, že správnym smerom, doba sa mení) a radi sme aj tento recept zaradili do zbierky kuchyne portálu Ženy v meste. Recept na parížsky šalát nájdete u nás na tomto linku - kliknite.