Pesto je jednou z potravín, ktoré u nás doma miluje nielen moja rodina, ale aj priatelia. Taliani to v Janove skutočne dotiahli do dokonalosti. Ak si pesto ešte doma urobíte podľa vlastnej chuti, nič vám nebráni v tom, aby ste si užili nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Recept na olivové pesto

Fantázii sa pri ňom medze nekladú. Najčastejšie však ide o kombináciu bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov.

Recept na domáce olivové pesto. Foto - autorka

 

Ingrediencie na pesto z olív

  • hrsť čerstvej bazalky
  • ½ hrnčeka zelených olív
  • 3 PL mandľových lupienok
  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 230 ml olivového oleja
  • soľ

Príprava domáceho olivového pesta. Foto - autorka 

Recept na olivové pesto - postup

  1. Polovicu oleja nalejeme do nádoby, v ktorej budeme ručným ponorným mixérom naraz mixovať všetky suroviny.
  2. Celý čas postupne pomaličky prilievame zvyšok oleja, až nám v nádobe nevznikne nadýchaná, ale hustejšia „kaša“.
  3. Pesto natrieme buď na suché topinky, alebo horúce cestoviny.

Rada pre prípravu olivového pesta

Ak ho nedojeme celé, dáme ho do malej nádobky a opatrne zalejeme olivovým olejom tak, ostal zvyšok pesta bol pod hladinou. Zatvoríme. V chladničke takto vydrží dlho. Koľko presne neviem, lebo pravidelne sa po ňom zapráši do týždňa.

Prečítajte si aj Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Spravte si domáce pesto