Šťavnatý hrnčekový ovocný koláč, osvedčený recept. Vyskúšajte tento výborný recept na ovocný koláč z kuchyne portálu Ženy v meste.

Šťavnatý hrnčekový ovocný koláč

Chceli by ste niečo dobré upiecť a neviete si vybrať? Nech sa páči. Ponúkame výborný recept, ktorý zvládne aj začínajúca gazdinká. Nepotrebujete veľa času a pohostíte aj veľkú návštevu.

Vyskúšajte ďalší z receptov z dielne portálu Ženy v meste, ktorého príprava je nenáročná, koláčik je ľahký a svieži. Napíšte nám do diskusie ako vám a vašej rodinke chutil. A tu je naša marhuľová bublanina. Vybrali sme pre vás aj recept na výbornú bábovku, lahodnú, jednoduchú. Osvedčený recept 💕

Šťavnatý hrnčekový ovocný koláč recept

  • Počet porcií: 25
  • Čas prípravy: 30 minút

 

Šťavnatý hrnčekový ovocný koláč - ingrediencie

ovocný koláč - na hrnčekové cesto (hrnček 250 ml):

  • 1 hrnček hladká múka
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru (trstinového)
  • 1 ks vanilínový cukor
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka mlieka
  • ½ hrnčeka oleja 
  • 2 ks vajce
  • nasekaná tmavá čokoláda (nemusí byť)

- na ovocný krém

  1. - 2 plné hrste ľubovoľného ovocia (čerstvé maliny, čučoriedky, jahody, marhule, ríbezle)
  2. - ½ hrnčeka kryštálového cukru (trstinového)
  3. - 400 ml mlieko
  4. - 1 ks Zlatý klas s vanilkou  (40 g)
  5. - 100 g maslo

- na ozdobenie

  1. - šľahačka (500 ml šľahačkovej smotany alebo 300 ml mlieka a 2 ks šľahačka v prášku Dr. Oetker)
  2. - nasekaná čokoláda, pistácie, medovka

 

 

Recept na svieži ovocný koláč. Foto - Nela

 

Šťavnatý hrnčekový ovocný koláč - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme ovocie na krém. Dve plné hrste ľubovoľného sezónneho ovocia (ja som zvolila červené ríbezle) dáme do menšieho hrnca, zasypeme cukrom, pridáme hrnček vody  a varíme na miernom ohni, aby dostalo ovocie takú želatínovú konzistenciu (cca 10-15 minút záleží od ovocia). Podľa potreby môžeme pridať trochu vody, ak by bola zmes veľmi hustá. Môžeme ešte dosladiť – záleží aké ovocie použijeme a akú sladkosť obľubujeme. Po uvarení by sme mali mať cca 1 hrnček ovocnej zmesi.
  2. Počas varenia ovocia si pripravíme cesto. Príprava je jednoduchá. Všetky suroviny odmeriame hrnčekom (250 ml). Do misky pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, vanilínový cukor, kryštálový cukor, mlieko, olej, vajcia. Mixérom vyšľaháme dohladka. Čokoládu si nasekáme na kúsky a vareškou primiešame do cesta.
  3. Plech o veľkosti cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Rozotrieme cesto a pečieme pri teplote 175oC cca 15 minút.
  4. Dokončíme si ovocný krém. Do mlieka si zapracujeme Zlatý klas. Mlieko necháme prevariť, pridáme rozvarené ovocie a spojíme. Necháme vychladnúť. Do vlažného krému pridáme maslo, premiešame. Dáme do chladu.
  5. Pripravíme si šľahačku. Môžeme zvoliť smotanu šľahačkovú, ktorú vyšľaháme dotuha. Mala by byť dostatočne vychladená, aby pekne držala tvar. Môžeme si však pripraviť aj šľahačku z prášku (Dr. Oetker) a to tak, že do studeného mlieka zašľaháme 2 balíčky tohto prášku.
  6. Na vychladnutý korpus rozotrieme ovocný krém. Navrstvíme šľahačku. Dozdobíme nasekanou čokoládou, pistáciami, medovkou. Necháme zachladiť aspoň na jednu hodinu.

Dobrú chuť. 😍👌

Vyskúšajte aj recept na najlepšie pečené buchty.