Fantastický cuketový koláč s čokoládou prekvapí. Cuketa na sladko? Áno. Vyskúšajte hrnčekový recept z kuchyne portálu Ženy v meste na zdravý a chutný koláčik.

Cuketový koláč

Možno si poviete, aký len môže byť cuketový koláč na sladko? Garantujeme, že naozaj výborný.

Čoraz obľúbenejšia cuketa je plná živín a vitamínov. Nie nadarmo sa jej hovorí, že je zelenou kráľovnou leta. Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás tentokrát pripravila recept s cuketou na sladký koláč. Je hrnčekový (recept) a chutí úžasne (koláč).

Sladký cuketový koláč znie prekvapujúcu, ale verte nám. Ani len nespoznáte, že vo vnútri koláčika sa nachádza aj cuketa. Skúste upiecť svojej rodine niečo zdravšie a zároveň veľmi chutné. Podeľte sa potom s nami v komentároch na facebooku ako vám chutil. Ďakujeme.

Vyskúšajte aj recept na hrnčekovú bublaninu. A ak by ste predsalen mali chuť na niečo slané, tu je recept na zemiakové placky.

Cuketový koláč s čokoládou

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet kusov: 30

 

Hrnčekový cuketový koláč - ingrediencie

hrnček 250 ml

  • mokré prísady:
  • 1,5 hrnčeka mlieka,
  • 3/4 hrnčeka oleja,
  • 3 ks veľké vajcia (4 ks menšie),
  • suché prísady:
  • 3 hrnčeky hladkej špaldovej múky,
  • 1-1,5 hrnčeka kryštálového alebo trstinového cukru (podľa chuti),
  • 2 ks vanilínový cukor,
  • 3 kopcovité polievkové lyžice kakaa,
  • 2 lyžičky škorice (nemusí byť),
  • 1 ks prášok do pečiva,
  • 1 malá lyžička sódy bikarbóny,
  • základné prísady:
  • 3 hrnčeky nastrúhanej cukety (1/2 väčšej cukety alebo 2 ks menšie),
  • 200 g tmavej čokolády (min. 52% kakaa),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na cuketový koláč s čokoládou

  1. Najprv si pripravíme cuketu, ktorú ošúpeme, zbavíme dužiny s jadierkami. Nastrúhame na rezančeky. Ak je príliš vodnatá, vytlačíme z nej šťavu. Pripravíme si suché a mokré prísady. V jednej miske si spolu vyšľaháme vajcia s mliekom a olejom. V druhej miske vymiešame múku, cukor, kakao, škoricu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu.


     
  2. K suchým prísadam pridáme mokré prísady a všetko spolu dobre premiešame. Tmavú čokoládu nasekáme na kúsky a spolu s nastrúhanou cuketou zapracujeme do cesta. Cuketa má jemnú chuť a čokoláda s kakaom vykúzlia fantastickú chuť. 


     
  3. Veľký plech veľkosti cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, prípadne vymastíme tukom. Rozotrieme cesto. Koláč pečieme pri teplote 180 oC približne 30 minút. Ak máme plech menší, koláčik bude vyšší, pečieme dlhšie. Upečený koláč necháme vychladnúť. Na cesty alebo do školy stačí koláč iba nakrájať. 

Tip na záver: Cuketový koláč s čokoládou môžeme posypať práškovým cukrom alebo potrieť obľúbeným džemom a rozpustenou čokoládou. Kopček šľahačky alebo zmrzliny taktiež výborne ladí, čerstvé ovocie ako bonus doplní vitamíny.

Dobrú chuť. Pripravili sme recept na dvojfarebnú bublaninu s ovocím. Výborný je tiež cuketový perník.