Nebudem sa tváriť, že môj crème brûlée bol úspech na prvýkrát. Skúšala som viacero receptov, experimentovala s dávkami ingrediencií, kým som našla tú správnu rovnováhu, aby sa vanilkový krém nepodobal ani na puding, ani na sladké mlieko.

Aby môj Crème brûlée bol jemne trasľavý, aby nebol presladený a povrch bol chrumkavo skaramelizovaný. Aby sa dal naťuknúť lyžičkou tak, že by z neho aj Amélia z Montmartru mala radosť.

Recept na Crème brûlée - fotorecept kliknite

Ponúkam recept pre šesť osôb, ktorého výsledok sa podobá na créme brúlée v dobrej francúzskej brasserie. Vyskúšajte tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste a do diskusie nám napíšte, ako vám chutil. 😍

Vyskúšajte aj recept na na vynikajúci cheesecake tvarohový s ovocím

Creme brulee, čo to je?

  • - Crème brûlée - je francúzsky výraz znamenajúci v preklade z francúzštiny "opálený krém" (Burnt Cream po anglicky).
  • - Ide o vychladený vaječný krém pokrytý cukrovou polevou, ktorá je pripravená krátkym ošľahaním - skaramelizovaná.
  • - Tento jednoduchý vaječný krém sa uvarí na vodnom kúpeli a potom ochladí v chladničke.
  •  - Na vychladený povrch krému v zapekacej miske nasypeme tenkú vrstvička cukru, ktorý následne skaramelizujeme ošľahaním plameňa malého plynového horáčika.

Ingrediencie na Creme brulee

  •  - 5 žĺtok
  •  - vanilka
  •  - 20 cl mlieka
  •  - 20 cl šľahačkovej smotany
  •  - 50 g kryštáľového cukru
  •  - 25 g hnedého cukru na skaramelizovanie

Recept na Crème brûlée. Foto -  

Príprava lahodného Crème brûlée

1. Vyhrejte trúbu na 100 °C.  Vanilku namočte do mlieka. Mlieko so smotanou dajte zovrieť.

2. Do rozmiešaných žĺtok s cukrom vmiešajte mlieko so smotanou. Cez sitko prelejte zmes do malých nádobiek na crème brûlée alebo do jénskej misy.

3. Dajte do trúby a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z trúby by mal byť krém trasľavý.

4. Nechajte vychladnúť, dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Posypte hnedým cukrom a povrch skaramelizujte dohneda, buď pod grilom alebo plameňovým horákom.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj recept na fantastickú a jednoduchú čokoládovú tortu s parížskym krémom