Skvelé crème brûlée. recept ako zvládnuť lahodnú špecialitu doma. Urobte si vlastný lahodný vanilkový dezert Créme brulée, čo v preklade znamná opálený krém. Prvý recept od majstra Massioalota sa objavil v roku 1691, a od vtedy sa Créme brulée rozšíril takmer po celom svete.

Lahodné Crème brûlée koláč - fotorecept kliknite

Nebudem sa tváriť, že môj crème brûlée bol úspech na prvýkrát. Skúšala som viacero receptov, experimentovala s dávkami ingrediencií, kým som našla tú správnu rovnováhu, aby sa vanilkový krém nepodobal ani na puding, ani na sladké mlieko.

Aby môj Crème brûlée bol jemne trasľavý, aby nebol presladený a povrch bol chrumkavo skaramelizovaný. Aby sa dal naťuknúť lyžičkou tak, že by z neho aj Amélia z Montmartru mala radosť.

Ponúkam recept pre šesť osôb, ktorého výsledok sa podobá na créme brúlée v dobrej francúzskej brasserie. Vyskúšajte tento recept z kuchyne portálu Ženy v meste a do diskusie nám napíšte, ako vám chutil. 😍

Vyskúšajte aj recept na na vynikajúci cheesecake tvarohový s ovocím

Creme brulee, čo to je?

  • Crème brûlée - je francúzsky výraz znamenajúci v preklade z francúzštiny "opálený krém" (Burnt Cream po anglicky).
  • Ide o vychladený vaječný krém pokrytý cukrovou polevou, ktorá je pripravená krátkym ošľahaním - skaramelizovaná.
  • Tento jednoduchý vaječný krém sa uvarí na vodnom kúpeli a potom ochladí v chladničke.
  • Na vychladený povrch krému v zapekacej miske nasypeme tenkú vrstvička cukru, ktorý následne skaramelizujeme ošľahaním plameňa malého plynového horáčika.

 

Domáce creme brulee - ingrediencie

  • 5 žĺtok
  • vanilka
  • 20 cl mlieka
  • 20 cl šľahačkovej smotany
  • 50 g kryštáľového cukru
  • 25 g hnedého cukru na skaramelizovanie

 

Recept na Crème brûlée. Foto -  

Lahodné Crème brûlée - postup receptu

  1. Vyhrejte trúbu na 100 °C.  Vanilku namočte do mlieka. Mlieko so smotanou dajte zovrieť.
  2. Do rozmiešaných žĺtok s cukrom vmiešajte mlieko so smotanou. Cez sitko prelejte zmes do malých nádobiek na crème brûlée alebo do jénskej misy.
  3. Dajte do trúby a pečte 40 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z trúby by mal byť krém trasľavý.
  4. Nechajte vychladnúť, dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny. Posypte hnedým cukrom a povrch skaramelizujte dohneda, buď pod grilom alebo plameňovým horákom.

Dobrú chuť. 👌

Vyskúšajte aj recept na fantastickú a jednoduchú čokoládovú tortu s parížskym krémom