„Hokajdíčko za euríčko,“ vykrikujú v týchto dňoch tetky na trhoviskách. Nechajte sa zlákať na výhodnú kúpu a pripravte si hustú hokaido polievku, ktorá nielen zasýti, ale v chladnejších jesenných dňoch aj dobre zahreje. Môžete ju pripraviť ako rýchlu večeru.

RECEPT: Pravá Hokaido polievka

 

 

 

Recept pravá Hokaido polievka Ingrediencie

     - 1 menšiu tekvicu hokaido

      - 2 – 3 lyžice oleja

      - bujón alebo domáci zeleninový vývar

      - 3 strúčiky cesnaku

      - 1 smotanu na šľahanie

       - 2 – 3 rožky (môžu byť aj dvojdňové)

       - trochu masla

       - na dochutenie soľ, vegetu, korenie (každý podľa svojej chuti)

 

 

Recept pravá Hokaido polievka - Postup:

Hokaido dobre umyjeme pod vlažnou tečúcou vodou a nakrájame ho na kocky (bez zrniečok). Vždy krájame aj s vrchnou šupou. Niekedy je veľmi tvrdá a krája sa ťažko, ale nedajte sa tým odradiť. Pri varení úplne zmäkne už za 20 – 30 minút.

V hrnci necháme zohriať olej, nasype tam hokaido a krátko orestujeme. Následne zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom – no ak doma nič také nemáme, stačí použiť len čistú vodu a pridať vegetu. Zalejeme zhruba 1 cm nad kúskami tekvice.

 

 

Recept pravá Hokaido polievka​​​​​​​ - Postup:

Pridáme trošku korenia, soľ, rozpučený cesnak a necháme zakryté variť, až kým tekvica nezmäkne tak, že ju vieme ľahko krájať varechou.

Potom všetko rozmixujeme a nakoniec pridáme smotanu. Necháme zovrieť a odstavíme.

Suché rožky (bagetu alebo biele žemle) pokrájame na malé kocky. A opečieme na masle. Aby sa nepripálili, pečieme pomalšie.

Hokaido polievku podávame s opečenými rožkami. Alebo kto chce, môže si navrch urobiť čiapočku z kyslej smotany.

 

 

Prečo hokaido?

Obsahuje betakarotén, ktorý funguje ako antioxidant a posilňuje obranyschopnosť organizmu, tiež vitamíny C, B aj E. Má veľa draslíka, no málo sodíka, preto prospieva srdcu.

Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, a to aj pri rôznych poruchách žalúdka. Má vysoký obsah vlákniny, chráni nás pred zápchou, čím je zároveň výbornou prevenciou rakoviny hrubého čreva. Odporúča sa aj diabetikom. Dodá energiu, vitalizuje.  

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.