Krehký jablkový koláč v tvare ruže, originálny recept. Rozmýšľate nad ľahkým zdravým dezertom? Má to byť jednoduché, a pritom originálne, chcete prekvapiť, a zároveň zamestnať deti pri pečeni? Jablkový koláč v tvare ruže možno splní všetky tieto kritéria.

Krehký jablkový koláč v tvare ruže - fotorecept kliknite

Recept na jablkový koláč, ktorý vyzerá ako rozkvitnutá ruža som našla na blogu Corinne – Senegalčanky, pôvodom z ostrova Guadeloupe. 🍎

Vybrali sme aj recept na výborný makový koláč s ovocím, hrnčekový RECEPT

 

 

Krehký jablkový koláč - Ingrediencie

  • 2 kilá červených jabĺk
  • 40 cl smotany
  • 4 citróny

 

Jablkový koláč - cesto

  • 100g kryštálového cukru
  • 300g múky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 150g masla

 

Cesto na jablkový koláč.  Foto - Mária Danthine-Dopjerová

 

Krehký jablkový koláč - postup receptu

  1. Pokrájajte a ošúpte 5 jabĺk, dajte ich do kastrola s dvoma lyžicami vody  a vanilkovým cukrom. Varte pol hodinu na slabom ohni, až kým nie sú jablká úplne mäkké. Po vychladnutí zamixujte a nechajte odstáť. Vyšľahajte smotanu do šľahacky a zmiešajte s jablčným pyté. Získate kremový kompót.
  2. V mise zmiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, vymiešajte spolu, pridajte múku, štipku soli a vypracujte do kompaktného homogénneho cesta. Zabalte cesto do mikroténového tenkého sáčku a dajte na 20 minút do chladničky. Zatiaľ maslom vytrite formu na tortu, rozprestrite cesto, napichajte vidličkou, aby dýchalo a dajte piecť pri 180°C 20 až 25 minút.
  3. Do misy vyžmýkajte 4 citróny. Jablká nakrájajte na čo najtenšie plátky, nakrájane plátky jabĺk dávajte hneď do misy s citrónom, aby nestmavli.
  4. Na upečene cesto naneste jablčne pyté vymiešané so smotanou a naukladajte plátky jabĺk. Deti vám určite radi pomôžu s ukladaním plátkov jabĺk geometricky do kruhu, najprv po okrajoch tortovej formy postupujúc smerom do stredu.

Dobrú chuť. 🍎

Vybrali sme pre vás aj recept na zdravý a ľahký tvarohový koláč na francúzsky spôsob