Vo Francúzsku je to gâteau au fromage blanc. Fromage blanc je hustý biely jogurt, ktorý sa svojou textúrou približuje jemnému tvarohu a tak sa môže nahradiť v recepte tvarohom. Keďže do receptu ide málo múky a cukru, ide o ľahký, lahodný dezert. Gurmáni, ktorým by sa zdal málo sladký, si ho môžu osladiť lekvárom či karamelom.

Zdravý tvarohový koláč – ingrediencie

500 g jemného tvarohu

100 g kryštálového cukru

90 g múky

3 vajcia

1 čajová lyžička citrónovej šťavy

Malinový alebo ríbezľový lekvár

Postup – ľahký tvarohový koláč

Predhrejte trúbu na 180°C.

Dobre premiešajte tvaroh s cukrom. Pridajte vaječné žĺtka a bielka dajte nabok. Pridajte múku, dobre premiešajte a pridajte citrónovú šťavu. Vyšľahajte vaječné bielka, pridajte štipku soli. Vyšľahané bielka jemne primiešajte do pripravenej zmesi. Vlejte do okrúhlej nádoby na pečenie, s vyššími okrajmi, pretože koláč pri pečení napuchne a pri servírovaní je krajší, keď je vyšší.

Pečte 25 minút.

Po vybratí z trúby nechajte vychladnúť.

Pri podávaní polejte malinovou alebo ribezľovou hustou šťavou, alebo podávajte s trochou lekváru.