Tradičný poľský koláč mazurek, recept originál na Veľkú noc. Ak milujete poľské krowky, vyskúšajte si upiecť sladučký mazurek.

Mazurek je tradičný poľský koláč, typický pre obdobie Veľkej noci. Základom je krehké, tenké cesto a jeho povrch by mal byť veľmi sladký. Mazurek môže mať rôzne tvary: štvorce, trojuholníky, obdĺžniky, môže byť aj okrúhla a vtedy pripomína veľkonočnú kraslicu.

Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - fotorecept kliknite

Keďže mazurek sú pekne zdobené, počas sviatkov plnia aj skrášľovaciu funkciu. 

Druhá, vrchná vrstva tohto tradičného koláča môže byť z ovocia vareného v sladkom náleve, ale aj z karamelovej masy alebo masy, ktorou sa plnia maslové bonbóny. A tak sa konečne blížime k obľúbeným chutiam Slovákov: ku krowkám. Všetko potrebné k mazurek si vyrobíme sami doma. 🍬

Vybrali sme pre vás aj recept na super čokoládové brownies, RECEPT so špaldovou múkou

 

 

Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - ingrediencie

Na krehké cesto:

  • 200 gramov pšeničnej múky
  • 50 gramov škrobu (solamyl)
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 150 gramov masla
  • 1 vajíčko

Na masu:

  • pár lyžíc marhuľového džemu (nemusí byť)
  • 1 konzerva kondenzovaného sladkého mlieka (cca 400 gramov)
  • mandľové lupienky
  • pomarančová kôra

 

Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc. Foto - Malgorzata Wojcieszynska

 

Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc - postup receptu

  1. Najprv si pripravme sladkú masu, lebo na to potrebujeme troška viac času. Je to jednoduché: konzervu so sladeným kondenzovaným mliekom vložíme do hrnca s vodou a varíme na miernom ohni tak, aby voda stále mierne bublala, asi 3 hodiny.
  2. Konzerva má byť stále ponorená vo vode, čiže počas varenia vodu podľa potreby treba dopĺňať. Konzervu necháme v hrnci až kým nevychladne. Keď už nebude teplá, môžeme ju otvoriť (inak by mohla vybuchnúť). Pozor, takto pripravenú masu nemusíte využiť hneď, môžete si ich pripraviť viac a otvoriť vtedy, keď budete potrebovať.
  3. Cesto pripravujeme nasledovne: zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a maslo. Maslo by malo byť mäkké. Potom pridávame vajíčko. Keby bolo cesto veľmi suché, môžeme pridať ešte jedno vajíčko. Cesto zamiesime. Niektorí odporúčajú nechať ho niekoľko hodín postáť v chladničke.
  4. Potom cesto rozvaľkáme a vyložíme v ľubovoľnom tvare na papier na pečenie. My sme z cesta vyrezali obdĺžnik, z odrezkov sme nalepili po bokoch stranách ozdobný rám. Kým sme cesto vložili do rúry predhriatej na 200 stupňov, ešte sme ho napichali vidličkou, aby sa počas pečenia nezdvihlo a nepopraskalo. Cesto sme piekli 20 minút. Keď vychladlo, potreli sme ho džemom (nie je to nutné) a potom karamelovou masou. Mazúrek sme ozdobili mandľovými lupienkami a pomarančovou kôrou tak, aby vznikol obraz kvetín.
  5. Mazurek je najlepší chladený, keď sa konzumuje až na ďalší deň. Sme presvedčení, že keď tento jednoduchý recept vyskúšate, zamilujete si ho. Najmä, ak patrite k tým, ktorí zbožňujú krowky.

Dobrú chuť! 🍬

Vyskúšajte aj tento recept na najlepší tvarohový koláč s broskyňami, RECEPT úspech zaručený

 

Tradičný poľský koláč mazurek na Veľkú noc. Foto - Malgorzata Wojcieszynska