Výborný hrnčekový makový koláč, recept originál. Jednou z tradičných maškŕt, ktoré v Poľsku nemôžu na vianočnom stole chýbať, je práve makový koláč. Možno to bude dobrý tip na Vianoce aj pre vás.

Hrnčekový makový koláč - fotorecept kliknite

Aj vy ste už niekedy rozmýšľali, čo urobiť zo zvyšných bielok? Ja nedávno, keď som robila tiramisu, ku ktorému som spotrebovala dosť žĺtkov a bolo mi ľúto vyhodiť bielka. A tak som vyskúšala niečo nové.

Výhodou tohto receptu je jednoduchosť v prípravách a ingrediencii – takmer všetky sa dajú odmerať pohárom. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste a dajte nám pod receptom vedieť ako vám chutilo. 

Vybrali sme pre vás aj recept na orechový koláč jednoduchý a ľahký – zdravšia verzia

 

 

Hrnčekový makový koláč - ingrediencie

  • pohár múky (ja som použila špaldovú)
  • pohár maku (nie je potrebne ho zomlieť)
  • pohár bielok (okolo 10)
  • pohár cukru (ja som použila trstinový)
  • pol pohára roztopeného, vychladeného masla
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • orechy, mandle, hrozienka alebo brusnice či iné ovocie podľa chuti

 

 

Hrnčekový makový koláč. Foto - Malgorzata Wojcieszynska

 

Hrnčekový makový koláč - postup receptu

  1. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Bielka vyšľahajte na hustú penu, pomaly pridávajte cukor a stále šľahať. K pene pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom, mak a iné obľúbené ingrediencie.
  2. Všetko dobre vymiešajte a preložte do dvoch vymastených srnčích chrbátov. Prikryte alobalom, aby sa koláč nepripiekol. Pečte približne hodinu v predhriatej trúbe na okolo 190 stupňov.
  3. Priznám sa, že nie som fajnšmekrom maku, ale v tom koláči ma dostal. Jednou z tradičných maškŕt, ktoré v Poľsku nemôžu na vianočnom stole chýbať, je práve makový koláč. Možno to bude dobrý typ na Vianoce aj pre vás. Alebo siahnete po ňom, keď vám zvýšia bielka.

Dobrú chuť. 😍

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné špaldové čučoriedkové koláčiky