Výborný makový koláč s ovocím, hrnčekový recept. Jednou z tradičných maškŕt, ktoré v Poľsku nemôžu na vianočnom stole chýbať, je práve makový koláč. Možno to bude dobrý tip na Vianoce aj pre vás.

Aj vy ste už niekedy rozmýšľali, čo urobiť zo zvyšných bielok? Ja nedávno, keď som robila tiramisu, ku ktorému som spotrebovala dosť žĺtkov a bolo mi ľúto vyhodiť bielka. A tak som vyskúšala niečo nové.

Hrnčekový makový koláč s ovocím - fotorecept kliknite

Výhodou tohto receptu je jednoduchosť v prípravách a ingrediencii – takmer všetky sa dajú odmerať pohárom. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste a dajte nám pod receptom vedieť ako vám chutilo. 

Vybrali sme pre vás aj recept na orechový koláč jednoduchý a ľahký – zdravšia verzia

 

 

Hrnčekový makový koláč s ovocím - ingrediencie

  • pohár múky (ja som použila špaldovú)
  • pohár maku (nie je potrebne ho zomlieť)
  • pohár bielok (okolo 10)
  • pohár cukru (ja som použila trstinový)
  • pol pohára roztopeného, vychladeného masla
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • orechy, mandle, hrozienka alebo brusnice či iné ovocie podľa chuti

 

Hrnčekový makový koláč s ovocím. Foto - Malgorzata Wojcieszynska

 

Hrnčekový makový koláč s ovocím - postup

  1. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Bielka vyšľahajte na hustú penu, pomaly pridávajte cukor a stále šľahať. K pene pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom, mak a iné obľúbené ingrediencie.
  2. Všetko dobre vymiešajte a preložte do dvoch vymastených srnčích chrbátov. Prikryte alobalom, aby sa koláč nepripiekol. Pečte približne hodinu v predhriatej trúbe na okolo 190 stupňov.
  3. Priznám sa, že nie som fajnšmekrom maku, ale v tom koláči ma dostal. Jednou z tradičných maškŕt, ktoré v Poľsku nemôžu na vianočnom stole chýbať, je práve makový koláč. Možno to bude dobrý typ na Vianoce aj pre vás. Alebo siahnete po ňom, keď vám zvýšia bielka.

Dobrú chuť. 

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné špaldové čučoriedkové koláčiky