Aj vy ste už niekedy rozmýšľali, čo urobiť zo zvyšných bielok? Ja nedávno, keď som robila tiramisu, ku ktorému som spotrebovala dosť žĺtkov a bolo mi ľúto vyhodiť bielka. A tak som vyskúšala niečo nové. Výhodou tohto receptu je jednoduchosť v prípravách a ingrediencii – takmer všetky sa dajú odmerať pohárom.

Makový koláč - ingrediencie:

pohár múky (ja som použila špaldovú)

pohár maku (nie je potrebne ho zomlieť)

pohár bielok (okolo 10)

pohár cukru (ja som použila trstinový)

pol pohára roztopeného, vychladeného masla

1 lyžička kypriaceho prášku

orechy, mandle, hrozienka alebo brusnice – podľa chuti.

Postup na zdravý makový koláč:

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Bielka vyšľahajte na hustú penu, pomaly pridávajte cukor a stále šľahať. K pene pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom, mak a iné obľúbené ingrediencie. Všetko dobre vymiešajte a preložte do dvoch vymastených srnčích chrbátov. Prikryte alobalom, aby sa koláč nepripiekol. Pečte približne hodinu v predhriatej trúbe na okolo 190 stupňov.

Priznám sa, že nie som fajnšmekrom maku, ale v tom koláči ma dostal. Jednou z tradičných maškŕt, ktoré v Poľsku nemôžu na vianočnom stole chýbať, je práve makový koláč. Možno to bude dobrý typ na Vianoce aj pre vás. Alebo siahnete po ňom, keď vám zvýšia bielka.

Prečítajte si aj RECEPT: Diétna torta s vlašákmi a semiačkami chia