Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky, recept originál. Vyskúšajte sladké čučoriedkové žemličky podľa nášho receptu.

Minulý rok čučoriedky priniesol môj manžel, tento rok naši susedia. Konkrétne, mama mojej susedky, ktorá býva v Starej Turej. Tam boli nazbierané a doručené, aby pricestovali k nám domov.

Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky - fotorecept kliknite

Čučoriedky – čierne, zdravé bobuľky. Keďže moja objednávka bola dosť veľká, povedala som si, že vyskúšam niekoľko receptov, v ktorých čučoriedky zohrávajú dôležitú úlohu.

Jedným z nich je práve recept na sladké, chutné žemličky z blogu qchenne-inspiracje.blogspot.com. Pokiaľ by ste ich nezjedli hneď, môžete si ich zamraziť a potom počas dlhých jesenných večerov spomínať na chute leta.

Mne bohužiaľ nič nezvýšilo, ale som rada, že mojim hosťom veľmi chutili a sľúbila som, že im recept poskytnem. Plním teda sľub.

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelú špaldovú bublaninu s ovocím 🍐

Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky - ingrediencie

  • 3 poháre špaldovej múky
  • 3 vajíčka
  • 30 gramov droždia
  • 1 pohár teplého mlieka
  • 1 lyžička špaldovej múky na kvások
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 60 gramov masla
  • štipka soli
  • čučoriedky alebo iné drobné ovocie, ako maliny, černice a podobne

Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky - na mrveničku

  • 1/3 pohára špaldovej múky
  • 40 gramov masla
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • vanilková aróma

Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky. Foto - Malgorzata Wojcieszyńska

Výborné špaldové čučoriedkové koláčiky - postup

  1. Teplé mlieko zmiešať s lyžičkou cukru, lyžičkou múky a pomrveným droždím. Tekutú masu odstaviť na teplé miesto, aby narástla (približne 15 minút). Maslo rozpustiť a nechať vychladnúť. Bielka oddeliť od žĺtkov a vyšľahať so štipkou soli na hustú penu.
  2. Žĺtka vyšľahať s cukrom. Pridať kvások a preosiatu múku (3 poháre). Vyšľahať na hladkú masu. Pridať vychladené mlieko a penu z bielkov. Mixovať. Prikryť utierkou a odstaviť na teplé miesto. Treba počkať až masa zdvojnásobí svoj objem (u mňa to trvalo vyše pol hodiny).
  3. Na dosku posypanú múkou vyliať cesto a pridať pohár múky. Vypracovať cesto. Cesto môže byť dosť riedke, pokiaľ to bude potrebné, môžeme pridať trochu múky. Výsledkom má byť pevné, ale zároveň aj mäkké cesto, ktoré treba následne vyformovať do podoby valčeka. Valček rozdeľujeme na kúsky a tvarujeme žemličky, ktoré ukladáme na papierom vyložený plech. Do každej žemličky zapichneme niekoľko čučoriedok. Takto pripravené žemličky ešte musia stáť minimálne 15 minút, aby narástli.
  4. V tom čase pripravujeme mrveničku. Do misy dáme mäkké maslo, cukor, múku, vanilku a zmiešame. Mrveničku môžeme odložiť na pár minút do mrazničky. Nakoniec, pred pečením posypeme žemličky mrveničkou. Tie pečieme v predhriatej trúbe na 160 stupňov 25 – 30 minút. Z tohto receptu mi vyšlo okolo 30 malých žemličiek.
  5. Drožďové žemličky sa mi jednoznačné spájajú s detstvom, a preto som sa aj napriek horúčavám pustila do pečenia. Stálo to za to!

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na svieži hrnčekový ovocný koláč, osvedčený 🍓