Zdravý kuskus s kuracím mäsom

Na začiatku nového roka zvykneme mať tendenciu pripravovať predovšetkým fit recepty, ktoré nie sú ťažké na žalúdok, no zároveň prinesú značnú dávku zdravotných výhod nášmu telu. Či už je to kvôli začínajúcej diéte alebo len príjemnej zmene po Vianociach, kedy kraľovali recepty ako kapustnica alebo vyprážaný kapor s majonézovým zemiakovým šalátom, rýchle a zdravé recepty vás v oboch prípadoch potešia. Nech sa páči, tu je jednoduchý recept na kuskus s kuracím mäsom, hotový do pár minút!

Kuskus poznáme ako jemnozrnnú cestovinu, ktorá sa vyrába mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, tzv. semoliny. Obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkovín, vlákninuy, vitamínov skupiny B, E, ale aj množstvo vápnika, fosforu, železa a, čo je najlepšie predovšetkým pri diétach, len minimum tuku. Nachádzajú sa v ňom aj antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami. Pripravte si kuskus v pohodlí domova aj s pridaným kuracím mäsom, ktoré ideálne dodá na chuti. S našim receptom už pri príprave kuskusu nezapochybujete!

Máme pre vás aj recept na kuskus šalát so zeleninou - ďalší skvelý nápad na rýchly fit recept do nového roka! Vyskúšajte!

Ingrediencie na kuskus

  • 2 šálky kuskusu
  • 2 šálky mrazeného hrášku
  • 4 kusy kuracích pŕs
  • 1 kus bravčovej panenky
  • 1 väčšia cibuľa
  • Olivový olej
  • Maslo
  • Koreniny na dochutenie

 

Postup receptu na kuskus s kuracím mäsom

  1. Kuracie prsia a bravčovú panenku si umyjeme a osušíme. Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme dve polievkové lyžice olivového oleja a okoreníme morskou soľou, kurkumou, mletou rascou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, prípadne inými obľúbenými koreninami ako korenie gyros, korenie sušené paradajky, a podobne. Necháme postáť. Panenku si potom odblaníme, nakrájame na hrubšie kúsky, päsťou roztlačíme a potrieme olivovým olejom. Opäť necháme odpočívať.
  2. Kuskus si dáme do väčšej misy a zalejeme troma šálkami prevarenej vody. Na hrnček kuskusu používame hrnček a pol tekutiny. Pridáme dve lyžice masla a morskú soľ. Premiešame, prikryjeme a necháme napučať. Mrazený hrášok si uvaríme, scedíme a následne pridáme ku kuskusu. Opäť premiešame a podľa potreby ešte dochutíme.
  3. Na olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej kuracie mäso. Osmažíme a prikryjeme, aby pustilo vlastnú šťavu. Prilejeme trošku vody a dusíme domäkka. Môžeme jemne zahustiť aj solamylom alebo necháme len prírodnú šťavu. Dochutíme podľa potreby.
  4. Panenku si prudko opečieme z každej strany cca 3 minúty. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Preložíme do alobalu, ktorý uzavrieme a necháme odpočívať približne 5 minút.
  5. Ako prílohu môžeme servírovať rôznu grilovanú zeleninu ako paradajky, cuketa či paprika. Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a posypeme najemno strúhaným tvrdým syrom. Hotovo!

Dobrú chuť!