Skvelý, rýchly cuketový prívarok, jednoduchý recept aj bez lepku. Hľadáte výdatné jedlo pripravené za pár minút?  Vyskúšajte cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.

Cuketový prívarok - fotorecept kliknite

Cuketa je chutná, zdravá a celoročne dostupná zelenina.  Neobsahuje takmer žiaden tuk, ale je plná výživných látok.  Cuketový prívarok je perfektný príklad jej využitia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná.

  • Počet osôb: 4
  • Čas prípravy: 20 minút

Vyskúšajte náš recept na jednoduchý cuketový prívarok so smotanou. Za pár minút si pripravíte vynikajúce a výdatné jedlo, ktoré je vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Prívarok si viete pripraviť aj s mäsom, alebo bez mäsa, ako cuketový prívarok so zemiakmi, alebo s vajcom. Ale skvele chutí aj samotný,

Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na chutnú a rýchlu večeru či obed. Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bazalkové pesto z cukety

Cuketa je zelenina príbuzná tekvici pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Samotná cuketa však vznikla až neskôr šľachtením v Taliansku. Tam vznikol aj jej medzinárodný názov zucchini. Na Slovensku je posledné roky stále populárnejšia. Je jednoduchá na pestovanie, v kuchyni má bohaté využitie.

Cuketa obsahuje:

  • - karotény
  • - minerály: horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor
  • - vitamíny A, B, C
  • - vlákninu
  • - približne 93,5% vody  

Ingrediencie na cuketový prívarok

  • polievková lyžica masla
  • 1 ks cibuľa
  • 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety)
  • 500 ml mlieko
  • 1 ks šľahačková smotana
  • 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl)
  • Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na prívarok z cukety. Foto - Nel 

Postup receptu na cuketový prívarok

  1. Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať)  na strúhadle. 
  2. Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby.
  3. Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako. 
  4. Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu. 
  5. Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať.

Tip od žien v meste: Cuketový prívarok podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. V prípade záujmu môžeme zvoliť aj mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na cestoviny s cuketou - zdravé a rýchle.