Skvelý, rýchly cuketový prívarok, jednoduchý recept aj bez lepku. Hľadáte výdatné jedlo pripravené za pár minút? Vyskúšajte cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.
Cuketový prívarok
Cuketa je chutná, zdravá a celoročne dostupná zelenina. Neobsahuje takmer žiaden tuk, ale je plná výživných látok. Cuketový prívarok je perfektný príklad jej využitia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná.
- Počet osôb: 4
- Čas prípravy: 20 minút
Vyskúšajte náš recept na jednoduchý cuketový prívarok so smotanou. Za pár minút si pripravíte vynikajúce a výdatné jedlo, ktoré je vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Prívarok si viete pripraviť aj s mäsom, alebo bez mäsa, ako cuketový prívarok so zemiakmi, alebo s vajcom. Ale skvele chutí aj samotný,
Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na chutnú a rýchlu večeru či obed. Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bazalkové pesto z cukety
Cuketa je zelenina príbuzná tekvici pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Samotná cuketa však vznikla až neskôr šľachtením v Taliansku. Tam vznikol aj jej medzinárodný názov zucchini.
Na Slovensku je posledné roky stále populárnejšia. Je jednoduchá na pestovanie, v kuchyni má bohaté využitie. Prípadne vyskúšajte aj špenátový prívarok.
Cuketa obsahuje:
- - karotény
- - minerály: horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor
- - vitamíny A, B, C
- - vlákninu
- - približne 93,5% vody
Ingrediencie na cuketový prívarok
- polievková lyžica masla,
- 1 ks cibuľa,
- 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety),
- 500 ml mlieko,
- 1 ks šľahačková smotana,
- 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl),
- Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky,
Recept na prívarok z cukety. Foto - Nel
Postup receptu na cuketový prívarok
- Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať) na strúhadle.
- Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby.
- Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako.
- Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu.
- Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať.
Tip od žien v meste: Cuketový prívarok podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. V prípade záujmu môžeme zvoliť aj mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na cestoviny s cuketou.