Recept na cuketový prívarok: Skvelý, rýchly a bez lepku. Vynikajúce a výdatné jedlo za pár minút? Vyskúšajte náš recept na cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.

Recept na cuketový prívarok - fotorecept kliknite

Cuketa a cuketový prívarok – chutná, zdravá a celoročne dostupná zelenina. Jej príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Neobsahuje takmer žiaden tuk, ale je plná výživných látok.

Vyskúšajte náš recept na cuketový prívarok. Za pár minút si pripravíte vynikajúce a výdatné jedlo, ktoré je vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na chutnú a rýchlu večeru či obed. 

Cuketa obsahuje:

  • - karotény
  • - minerály: horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor
  • - vitamíny A, B, C
  • - vlákninu
  • - približne 93,5% vody

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bazalkové pesto z cukety

 

Recept na cuketový prívarok

  • Počet osôb: 4
  • Čas prípravy: 20 minút

 

 

Výborný cuketový prívarok - Ingrediencie

  • polievková lyžica masla
  • 1 ks cibuľa
  • 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety)
  • 500 ml mlieko
  • 1 ks šľahačková smotana
  • 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl)
  • Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky

 

Recept na prívarok z cukety. Foto - Nela

 

Skvelý cuketový prívarok bez lepku - postup receptu

  1. Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať)  na strúhadle. 
  2. Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby.
  3. Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako. 
  4. Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu. 
  5. Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať.
  6. Cuketový prívarok podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. Pre chlapov môžeme zvoliť mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na cestoviny s cuketou - zdravé a rýchle.