Cuketový prívarok: Skvelý, rýchly recept bez lepku. Vynikajúce a výdatné jedlo za pár minút? Vyskúšajte náš recept na cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.
Skvelý cuketový prívarok - fotorecept kliknite
Cuketa a cuketový prívarok – chutná, zdravá a celoročne dostupná zelenina. Jej príprava je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Neobsahuje takmer žiaden tuk, ale je plná výživných látok.
Vyskúšajte náš recept na cuketový prívarok. Za pár minút si pripravíte vynikajúce a výdatné jedlo, ktoré je vhodné aj pri bezlepkovej diéte. Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný recept na chutnú a rýchlu večeru či obed.
Cuketa obsahuje:
- - karotény
- - minerály: horčík, vápnik, železo, draslík, fosfor
- - vitamíny A, B, C
- - vlákninu
- - približne 93,5% vody
Cuketa recepty
Všetko o cukete
Nastrúhaná cuketa
Cuketa s cestovinou
Zapečená cuketa
Cuketová polievka
Recepty z cukety placky
Cuketa na panvici
Cuketa v rúre
Cuketový tatarák
Vybrali sme pre vás aj recept na výborné bazalkové pesto z cukety
Recept na cuketový prívarok
- Počet osôb: 4
- Čas prípravy: 20 minút
Top recept z cukety
Výborný cuketový prívarok - Ingrediencie
- polievková lyžica masla
- 1 ks cibuľa
- 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety)
- 500 ml mlieko
- 1 ks šľahačková smotana
- 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl)
- Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky
Recept na prívarok z cukety. Foto - Nela
Cuketový prívarok bez lepku - postup receptu
- Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať) na strúhadle.
- Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby.
- Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako.
- Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu.
- Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať.
- Cuketový prívarok podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. Pre chlapov môžeme zvoliť mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na cestoviny s cuketou - zdravé a rýchle.