Cuketový prívarok: Rýchly a jednoduchý recept

Skvelý a rýchly cuketový prívarok, jednoduchý recept aj bez lepku. Hľadáte výdatné jedlo pripravené za pár minút? Vyskúšajte cuketový prívarok z kuchyne portálu Ženy v meste.

Ingrediencie

  • Počet osôb: 4
  • Čas prípravy: 20 minút

Ingrediencie

  • polievková lyžica masla,
  • 1 ks cibuľa,
  • 4 plné hrste nastrúhanej cukety (cca 2-3 ks mladej cukety),
  • 500 ml mlieko,
  • 1 ks šľahačková smotana,
  • 1 kopcovitá lyžica zemiakového škrobu (Solamyl),
  • Na dochutenie: soľ, bobkový list, kurkuma, celá alebo drvená rasca, šťava z citróna, trošku cukru, bylinky,

Postup receptu

  1. Pripravíme si cuketu, ktorú umyjeme a nastrúhame aj so šupkou (môžeme ju aj ošúpať) na strúhadle. Nastrúhaná cuketa pripravená na prívarok
  2. Na masle si opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme nastrúhanú cuketu aj so šťavou (nežmýkame ju). Dochutíme soľou, štipkou kurkumy, pridáme trošku celej alebo drvenej rasce a jeden bobkový list. Prikryjeme a dusíme cca 5-10 minút, podľa potreby. Opražená cibuľa s nastrúhanou cuketou na masle
  3. Pripravíme si smotanovú zálievku. Ak potrebujeme omáčku bez lepku, do mlieka pridáme smotanu a kopcovitú polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Rozmixujeme ponorným mixérom, aby sa nám nevytvorili hrudky. Môžeme zahustiť aj hladkou múkou – postupujeme rovnako. Príprava smotanovej zálievky s mliekom a zemiakovým škrobom
  4. Do podusenej cukety vylejeme smotanovú zálievku, necháme prevariť. Podľa potreby ešte dolejeme mlieko, záleží aké husté omáčky obľubujeme. Ak je prívarok riedky, zahustíme ešte troškou škrobu. Pridanie smotanovej zálievky do podusenej cukety
  5. Dochutíme soľou, citr. šťavou, troškou cukru (nemusíme). Odstavíme. Môžeme pridať ešte nadrobno nasekané bylinky – kôpor, petržlenovú vňať. Hotový cuketový prívarok dochutený soľou a bylinkami

Tip od žien v meste: Cuketový prívarok

Podávame s vajíčkom – uvareným na tvrdo alebo na mäkko, strateným vajcom, volským okom. V prípade záujmu môžeme zvoliť aj mäsovú verziu – klobásu, dusené alebo varené mäso, párky. Ako prílohu podávame chlieb alebo zemiaky. Dobrú chuť.

Videorecept

Aké sú vhodné prílohy k cuketovému prívarku?

  • Zemiaky: Zemiaková kaša alebo opečené zemiaky môžu pridať príjemnú hladkú textúru cuketovému prívarku.
  • Cestoviny: Krátke cestoviny, ako napríklad farfalle alebo penne, môžu byť ľahkou a dochutnou prílohou.
  • Chlieb: Kvalitný krajec chleba je skvelým spoločníkom k cuketovému prívarku, najmä ak môžete namočiť chlieb do omáčky.
  • Opečený chlieb: Krajec chleba opečený s olivovým olejom a bylinkami môže byť skvelým doplnkom k cuketovému prívarku.
  • Ryža: Biela ryža alebo celozrnná ryža môže byť tiež skvelou prílohou. Ryža sa dobre dopĺňa so šťavnatým cuketovým prívarkom.
  • Zelenina: Dusená alebo pečená zelenina, ako napríklad brokolica, mrkva, paprika alebo kukurica, môže pridať jedlu farbu a vitamíny.
  • Šalát: Ľahký šalát s čerstvou zeleninou a lahodným dresingom môže slúžiť ako osviežujúca a chutná príloha.
  • Hrachová kaša: Hrachová kaša môže byť výbornou prílohou k ľahkému cuketovému prívarku.

Čo obsahuje cuketa

Cuketa je zelenina príbuzná tekvici pochádzajúcej zo Strednej Ameriky. Samotná cuketa však vznikla až neskôr šľachtením v Taliansku. Tam vznikol aj jej medzinárodný názov zucchini.

Na Slovensku je posledné roky stále populárnejšia. Je jednoduchá na pestovanie, v kuchyni má bohaté využitie.

Cuketa patrí do rodiny tekvicovitých. Jej plod má valcovitý, alebo oválny tvar a môže mať rôzne farby, vrátane zelenej, žltej a bielej. Cuketa je významným zdrojom živín a obsahuje:

  • Voda: Cuketa obsahuje veľké množstvo vody, čo ju robí nízkokalorickou zeleninou.
  • Vitamíny: Je bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí.
  • Minerály: Obsahuje minerály ako draslík, ktorý je dôležitý pre reguláciu srdcového rytmu a krvného tlaku, a horčík, ktorý podporuje nervový systém.
  • Vláknina: Cuketa je zdrojom vlákniny, ktorá je dôležitá pre trávenie a reguláciu hladiny cukru v krvi.
  • Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, ako je karotenoid beta-karotén, ktorý sa mení na vitamín A v tele. Tieto látky chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
  • B-vitamíny: Obsahuje B-vitamíny, ako napríklad B6 a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela.
  • Folát: Je zdrojom folátu, ktorý je dôležitý pre rast a vývoj buniek.
  • Vitamin E: Obsahuje vitamín E, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a imunitný systém.

Ďalšie recepty

Vyskúšajte aj ďalšie recepty od portálu Ženy v meste: