Najlepšie pečená hus, ktorá je vhodná na každý slávnostný stôl. Dokonale chrumkavá a štavnatá húska osloví svojou skvelou chuťou.

Pečená hus, fotorecept - kliknite

Upiecť hus sa na prvý pohľad zdá byť extrémne náročné. Zvyčajne ide o objemné kusy, mávajú minimálne päť, niekedy aj šesť až sedem kilov. Takže je dôležité vedieť, ako dlho sa má hus piecť, aby bola dôkladne prepečená, nevysušená a zároveň na povrchu chrumkavá, no neprihorená.

Zdá sa, že je to celá veda. Netreba sa ale báť. Prezradíme malý trik, ktorý vám vždy pomôže pri pečení akéhokoľvek väčšieho kusu mäsa. Dôležité je piecť na nižších stupňoch a dlhšiu dobu. Teda prvých niekoľko hodín na 130 stupňov Celzia a potom zvýšiť teplotu, čím sa mäsko dopečie a na povrchu husi bude krásne chrumkavé.

V zásade platí, že na každé kilo mäsa je potrebná hodinka pomalého pečenia. A to sa dá aplikovať nielen pri pečení husi, ale aj pri morke, kuse bravčového mäsa pečeného v celku alebo aj malom prasiatku. Ukážeme si, ako postupovať pri pečení husi.

Príprava pečenej husi

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 5 hodín, 30 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 5 hodín
  • Počet porcií: 10

Ingrediencie na pečenú hus

(10 porcií)

  • hus (asi 5 až 6 kg),
  • 2 PL soli,
  • 2 dcl vody,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Najlepšie pečená hus, recept na pečenie husi v rúre. Foto - Slávka

Postup na pečenie husi v rúre

  1. Začíname už deň pred pečením. Hus si dôkladne očistíme a poumývame.
  2. Všetky sadlové časti vyberieme a nakrájame na malé kocky. Dáme na dno pekáča, budú z toho oškvarky.
  3. Hus poriadne zasolíme na každom kúsku a soľ vmasírujeme do mäsa. Dáme do chladničky odležať na noc pred samotným pečením.
  4. Rúru si predhrejeme na 130 stupňov Celzia. Hus podlejeme vodou a pečieme prvé dve hodiny. Potom opatrne prevrátime a dáme späť na ďalšie dve hodiny. Ak máme vykŕmenú pečienku, tej stačí posledná hodina pečenia.
  5. Keď už sa nám napúšťalo dostatok tuku, vyberieme ho čo najdôkladnejšie, aby sa hus mohla začať pripekať a chrumkavieť. Teplotu zvýšime na 220 stupňov a hus z každej strany ešte po pol hodine pripekáme.
  6. Hus po dopečení naporcujeme a podávame napríklad s pečenými lokšami a dusenou červenou kapustou.
  7. Vyskúšajte si pripraviť pečenú hus podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť.