Výborný poľský bigos na oslavu, originálny recept. Celé sa to začalo takto. Predavačka v Carrefouri ma vtedy ako rodenú Poľku zaskočila. „Bigos? A čo ja viem, to je asi talianska špecialita,“ odpovedala predavačka rýchleho občerstvenia na otázku zákazníčky, ktorá stála vedľa mňa.

Výborný poľský bigos na oslavu - fotorecept kliknite

Až keď som ten „taliansky“ bigos ochutnala, bola som rada, že som sa v obchode neozývala. V ničom totiž nepripomínal poľskú špecialitu.

Bigos nie je ľahké, diétne jedlo, jeho úlohou je zasýtiť, rozohriať a dobre sa k nemu popíja. Servíruje sa v podobných situáciách ako slovenská kapustnica, čiže počas silvestrovských párty, plesov a fašiangových párty. Kyslá kapusta, bôčik, mäso a sušené huby je to, čo spája kapustnicu s bigosom, zvyšok je ale odlišný.

Správne by sa bigos mal variť tri dni. Zohrievaný znova a znova získava na chuti. Nie každý si však môže dovoliť stráviť tri dni v kuchyni, a aj ja sa priznám, že vždy som ho varila narýchlo. Tento rok som ho po prvýkrát varila tak dlho, ako sa má a stálo to za to.

Vyskúšajte aj recept na zdravý cviklovo-jablkový šalát 💕

 

 

Výborný poľský bigos - Ingrediencie

  • 2 kg kvasenej kapusty
  • 1 kg čerstvej kapusty (cukrovej)
  • 1 kg mäsa (bravčové, hovädzie, teľacie, divina alebo mix)
  • 0,5 kg údeného bôčiku
  • 0,5 kg klobásy (najlepšie poľskej, ktorá je okorenená čiernym korením, cesnakom a soľou – dostať sliezskú v Lidli)
  • 0,1 kg masti (napríklad bravčovej)
  • 0,2 kg slaniny
  • 5 cibulí
  • 0,2 kg sušených hríbov
  • 0,2 kg sušených sliviek
  • 0,2 l červeného vína
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie, rasca, borievky

 

Výborný poľský bigos. Foto - Stano Stehlík

 

Ako sa robí poľský bigos - recept a postup

  1. Obe kapusty nakrájať na drobno. Čerstvú kapustu zmiešať s jednou cibuľou nakrájanou na kocky, posoliť a posypať rascou. Nechať stáť, aby zmäkla. Po dvoch hodinách odstrediť vodu. Potom obe kapusty preložiť do veľkého hrnca a zaliať trochou vody alebo môžu byť s vodou z kvasenej kapusty (ak ste kúpili kvalitnú) a variť spolu so slivkami a hríbmi (tie by mali byť vopred namočené, pokrájané na pásiky).
  2. Slaninu vytopiť na panvici, pridať bôčik nakrájaný na kocky. Po vytopení odložiť na tanier a na zvyšnom tuku vypražiť nakrájanú cibuľu. Cibuľu odložiť a na tuku vypražiť okorenené mäso nakrájané na kocky. Keď sa póry zavrú, pridať trochu vody a dusiť do mäkka. Do hrnca s kapustami pridávame bôčik, slaninu, cibuľu. Varime na najmenšom ohni celý deň a z času na čas miešame.
  3. Ďalší deň nalievame víno a pridávame bobkový list, borievky a nové korenie. Potom pridávame mäso a varíme na najmenšom ohni celý deň. Na záver pridávame na kolieska nakrájanú a na panvici opraženú klobásu. Aby bol bigos mastný (a taký má byť) môžeme pridať masť s oškvarkami. Tretí deň stačí už len bigos zohriať, okoreniť čiernym korením. Podávať s chlebom. Bigos najlepšie chutí horúci a je sa vidličkou (je hustý).
  4. Samozrejme, celý proces varenia bigosu môžete zrýchliť na jeden večer. Nie je to najjednoduchší recept, ale patri k vďačným jedlám, ktoré sa servíruje z jedného hrnca no a, samozrejme, chutí výborne. Keď ho uvaríte viac, môžete si ho zamraziť. Mrazením a zohrievaním získava na chuti.

Dobrú chuť. 🇵🇱🍖

Vybrali sme pre vás aj originál recept na tradičnú držkovú polievku - kliknite