Skvelá zeleninová polievka s mäsovými knedličkami. Vyskúšajte recept na sviatočnú polievku z kuchyne portálu Ženy v meste.

Sviatočná polievka s haluškami a mäsovými knedličkami - fotorecept kliknite

Zeleninovú polievku s krupicovými haluškami a mäsovými knedličkami ste už určite vyskúšali. Pripravte svojej rodine rýchlu, výdatnú, ale hlavne chutnú polievku, ktorú môžete servírovať pri rôznych príležitostiach.

Portál Ženy v meste vám ponúka ďalší fantastický recept do zbierky. Polievka so zeleninou, haluškami a mäsovými knedličkami ulahodí nielen oku, ale poteší aj vaše chuťové poháriky. Dobrú chuť! 🥦🥕

Vybrali sme pre vás aj recept na šošovicovú polievku špeciálne pre deti - kliknite

Zeleninová polievka s mäsovými knedličkami

  • Čas prípravy:  45 minút
  • Počet porcií: 

 

 

Zeleninová polievka s mäsový knedličkami a krupicovými haluškami - ingrediencie

  • 3 ks mrkva strednej veľkosti
  • 3 ks zemiak menší
  • 1 plná hrsť kukurica mrazená 
  • 1 ks malá cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice masla (olivového oleja)

na halušky: 

  • 1 ks vajce
  • krupica podľa potreby  (cca 8 zarovnaných polievkových lyžíc)

 

na mäsové knedličky:

  • 200 g mleté mäso (bravčové chudé, kuracie)
  • soľ, mleté  čierne korenie

na dochutenie polievky:

  • mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, kurkuma,  vegeta bez soli (nemusí byť), petržlenová vňať

 

Sviatočná zeleninová polievka s mäsovými knedličkami. Foto - Nela

 

Zeleninová polievka s haluškami a mäsovými knedličkami - postup receptu

  1. Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Mrkvu a zemiaky očistíme a umyjeme. Mrkvu nakrájame na malé, zemiaky trošku väčšie kocky. 
  2. Vajce si vidličkou rozšľaháme. Pridáme štipku soli a krupicu podľa potreby, aby nám vzniklo vláčne cesto. Krupica ešte napučí. 
  3. Na mäsové guličky – knedličky použijeme mleté mäso. Najlepšie je zvoliť bravčové chudé, ale vhodné je kuracie. Pomleté mäso ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
  4. A začneme s prípravou polievky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na masle alebo olivovom oleji ju opražíme do sklovita. Pridáme nakrájanú mrkvu a restujeme na miernou ohni cca 5 minút. Opražená mrkva nám polievku pekne zafarbí. Odstavíme. Zasypeme mletou červenou paprikou, premiešame.
  5. K  orestovanej  mrkve  pridáme  mrazenú  kukuricu.  Zeleninu zalejeme vodou (cca 2 l) a necháme variť. Opatrne vkladáme malé guľky z mletého mäsa, ktoré si tvarujeme prstami. Polievka nesmie prudko vrieť, aby sa knedličky nerozpadli.
  6. Vývar dochutíme soľou, mletým čiernym korením, celou (drvenou) rascou, vegetou, troškou kurkumy (výborná na kĺby). Pridáme celý alebo rozpolený cesnak.
  7. Po 10 minútach varenia pridáme nakrájané zemiaky. Potom zavárame halušky, buď použijeme sito na halušky, alebo halušky môžeme vykrajovať nožom, lyžicou.
  8. Polievku varíme ďalších cca 15-20 minút. Môžeme priliať ešte vodu podľa potreby, prípadne polievku dochutiť.
  9. Dozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť.  🥦🥕

Vyskúšajte aj recept na super rýchlu polievku zo zeleného hrášku