Ďatelina je vďačná rastlina, vždy  keď ju pokosíte, vyrastie a zakvitne opäť. Milujem sirup z ďatelinového kvetu. Má úžasnú nezameniteľnú  kyselkavo- medovú príchuť. Ďatelina vraj pomáha proti bronchitíde, kašľu, pri kožných ochoreniach, reumatizme, či opuchoch lymfatických žliaz. Pri chuti tohto sirupu je to však pre mňa sekundárna záležitosť. V meste rastie ďateliny viac ako dosť, stačí ju len zbierať po daždi a ďalej od cesty.

Ako mestská žena potrebujem všetko robiť rýchlo, nenáročne, bezbolestne a najlepšie aj zdravo. A tento sirup spĺňa všetky moje požiadavky.

Ingrediencie:

plný 4l hrniec kvetov ďateliny

2 kg kryštálové cukru

1 zarovnaná PL kyseliny citrónovej

4 l vody

zaváraninové poháre, najlepšie izbovej teploty.

Postup:

Všetko hoďte do 8-10 litrového hrnca, zamiešajte a nechajte odstáť na balkóne, alebo v špajzy aspoň 48 hodín. Ja som si spomenula až o 3 dni a rýchlo sirup dovarila.

Po 3 dňoch som teda celý obsah hrnca prehnala nízkootáčkovým odšťavovačom. Šťavu, ktorú som takto získala, som takmer prevarila, ale iba takmer, Tesne pred bodom varu som variaci panel vypla. Cez umelohmotné sitko som sirup naliala do zaváraninových pohárov, dobre zatiahla a prevrátila dole dnom na 20 min. Ja sterilizujem takto, nerobím to už klasicky v rúre. Vidí sa mi to zbytočné, pretože všetko, čo si doma vymyslím z prírody, aj tak prejde tráviacim traktom mojej rodiny a priateľov skôr, akoby sa to stihlo pokaziť.

Milujem tento sirup aj preto, že si ho môžem robiť takmer celý rok.

Prečítajte si tiež recept na Agátový sirup si urobte doma