Tekvicový guláš s tymianovým plackami. Niektoré recepty sú tak výnimočné, že ich proste musíte vyskúšať. Pri upratovaní starej knižnice som našla knižku ručne písaných receptov, ktorá patrila mojej babičke.

Tekvicový guláš hokkaido s tymianovými plackami - fotorecept kliknite

Začala som si ich prepisovať do vlastnej kuchárky. Český tekvicový guláš som pre Ženy v meste mierne upravila do modernej podoby, aj keď väčšina ingrediencií zostala rovnaká. Dokonca aj úplná absencia soli. Tak dobrú chuť! 🎃

Vybrali sme pre vás aj recept na zdravú cuketovú polievku, od ktorej nepriberiete

 

 

Výborný tekvicový guláš hokkaido - ingrediencie na guláš

  • Jedna malá tekvica Hokaido
  • Kurkuma - čajová lyžička
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • celé čierne korenie - 3 guličky
  • štipka majoránu
  • rasca - 2 čajové lyžičky
  • 1 väčšia cibuľa
  • pohánka alebo šošovica - pol hrnčeka
  • 1dcl vína

Tymiánové placky - ingrediencie

(cca 10 kusov)

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • 1 mäkký tvaroh
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • hrubá Múka
  • čerstvý tymián

 

Výborný tekvicový guláš hokkaido s plackami, tradičný recept. Foto - Daniela Révai

 

Tekvicový guláš hokkaido s tymianovými plackami - postup

  1. Najskôr osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, tak, aby nebola hnedá. Pridáme rozdrvenú zmes rasce, muškátového orieška, kurkumy a maslovú časť dužiny tekvice bez jadierok. Smažíme, kým neucítime vôňu rasce. Potom všetko zaleje hrnčekom teplej vody. Pridáme na kocky pokrájaný zvyšok tekvice a bobkový list, tri guličky čierneho korenia a necháme chvíľu dusiť.
  2. Po chvíľke zahustíme. Na zahustenie používala moja babička pohánku, ktorá zaujímavo nahradí klasickú múku. Ja som namiesto pohánky pridala pol hrnčeka prebranej a prepláchnutej šošovice, najlepšie drobnozrnnú.
  3. Akonáhle je šošovica alebo pohánka uvarená, pridáme deci vína – je na vás či bieleho alebo červeného. Do tohto receptu nie je nutné používať soľ. Všetky ingrediencie majú svoju špecifickú chuť, ktorú by soľ mierne utlmila a to by bola škoda. Ak nutne potrebujete soliť, dochuťte si tento špeciálny guláš až na tanieri.
  4. Ako prílohu som zvolila popučené zemiakové placky s tymiánom. Uvarené zemiaky popučte so surovým vajíčkom, tvarohom, štipkou soli, hrubou múkou a nadrobno nasekaným tymiánom. Konzistencia cesta by mala byť mierne mazľavá.
  5. Veľkou lyžicou potom dávajte cesto na rozpálenú masť, lyžicou roztlačte na placku a len mierne osmažte z oboch strán, tak aby vnútro zostalo mäkké.
  6. Servírovať môžete na tanieri dokopy tak, že placky zalejete gulášom alebo placky podávajte zvlášť na tekvicovej lodičke. Placky ozdobíme vetvičkou tymiánu, prípadne chilli papričkovými kolieskami.

Dobrú chuť. 🎃

Prečítajte si aj originálny recept na výbornú hokkaido polievku