Mäkký, nadýchaný a voňavý. Výborný vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami k vianočným sviatkom patrí. Tu je náš recept, ktorý si odložte k tradičným vianočným koláčom. 

Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami

Vianočný mazanec patrí medzi obľúbené slovenské koláče, vyskúšajte klasický recept obmeniť a urobte si ho s marhuľami a brusnicami.

Vyskúšajte aj obľúbený recept na hneď mäkké vianočné perníčky

 

Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami - ingrediencie

Cesto na mazanec

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 400 g polohrubej múky
  • 80 g krupicového cukru
  • 1 žĺtok 80 g rozpusteného masla
  • štipka soli
  • nastrúhaná kôra z jedného citróna

Ešte budeme potrebovať: 1 vajíčko na potretie, sušené brusnice, sušené marhule, mandľové plátky

 

 

Mazanec s marhuľami a brusnicami. Foto - Katarína Smržová

 

Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami - postup receptu

  1. Vo vlažnom mlieku s 1 lyžičkou cukru rozdrobíme droždie. Chvíľu necháme odstáť, aby vznikol kvások.
  2. V miske zmiešame múku, cukor, žĺtok, rozpustené maslo, štipku soli a citrónovú kôru. Prilejeme pripravený kvások a rukou vypracujeme hladké cesto. Správne vymiesené cesto sa oddeľuje od stien nádoby.
  3. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Potom cesto znova premiesime, pridáme celé brusnice Billa a na menšie kúsky nakrájané sušené marhuľe značky Billa a necháme znova vykysnúť.
  4. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

Dobrú chuť.

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelé pardubické perníky