Mäkký, nadýchaný a voňavý. Výborný vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami k vianočným sviatkom patrí. Tu je náš recept, ktorý si odložte k tradičným vianočným koláčom.
Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami
Vianočný mazanec patrí medzi obľúbené slovenské koláče, vyskúšajte klasický recept obmeniť a urobte si ho s marhuľami a brusnicami.
Vyskúšajte aj obľúbený recept na hneď mäkké vianočné perníčky
Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami - ingrediencie
Cesto na mazanec
- 200 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 400 g polohrubej múky
- 80 g krupicového cukru
- 1 žĺtok 80 g rozpusteného masla
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z jedného citróna
Ešte budeme potrebovať: 1 vajíčko na potretie, sušené brusnice, sušené marhule, mandľové plátky
Mazanec s marhuľami a brusnicami. Foto - Katarína Smržová
Vianočný mazanec s marhuľami a brusnicami - postup receptu
- Vo vlažnom mlieku s 1 lyžičkou cukru rozdrobíme droždie. Chvíľu necháme odstáť, aby vznikol kvások.
- V miske zmiešame múku, cukor, žĺtok, rozpustené maslo, štipku soli a citrónovú kôru. Prilejeme pripravený kvások a rukou vypracujeme hladké cesto. Správne vymiesené cesto sa oddeľuje od stien nádoby.
- Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Potom cesto znova premiesime, pridáme celé brusnice Billa a na menšie kúsky nakrájané sušené marhuľe značky Billa a necháme znova vykysnúť.
- Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Dobrú chuť.
Vybrali sme pre vás aj recept na skvelé pardubické perníky