Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance. Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.

Jej nová kniha Kvások je plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Jeden recept pridávame.

Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance

Treba uznať, že chutný a kvalitný kvások je naozaj alchýmia. Vonia jemne kyslo a má bublinky. Je to živá substancia, takže citlivo reaguje na každú zmenu a preto je dôležité dodržiavať základné pravidlá a dávať si pozor na každý krok.

Práve preto vyšla nová kniha Kvások plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Aj bezlepkové. Jej autorka Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.

„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka.

Vyskúšajte aj recept ako spracovať paradajky, skvelá paradajková slaná torta

 

 

Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance : Rady a recepty

V prvej časti knihy Kvások približuje Lenka Mančíková jednotlivé druhy múky a ako sa skamarátiť s kváskom: ako sa pripraviť, ako založiť kvások, ako sa oň starať a základné pravidlá, ktoré sa oplatí vždy dodržiavať.

Druhú časť tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.

A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.

 

Recept z knihy Kvások. Foto - Ikar

 

Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Kniha je doplnená aj krásnymi fotkami, ktoré keď si pozriete, možno sa hneď vrhnete na pečenie z kvásku. :)

Recept z knihy Kvások: Kváskové lievance

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma.

S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril. Vynikajúco to zhrnula v článku Kde robíme najčastejšie chyby?, v ktorom okrem iného píše: „Nezúfajte. Keď som začínala s kváskom, učila som sa na vlastných chybách. Preto mám pre vás pár tipov, vďaka ktorým môžete upiecť lepší kváskový chlieb a ušetríte čas.“

 

Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance. Recept z knihy Kvások. Foto - Ikar

 

Tieto lievance môžete urobiť z ražného či bezlepkového kvásku. My ich máme najradšej s mandľovým maslom zmiešaným s banánom a ozdobené ovocím. Recept na približne 10 menších kusov. Skúste aj recept na klasické lievance.

Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance - ingrediencie

  • 1 PL kvásku
  • 1 väčší banán
  • 2 PL mandľového masla (napr. od Powerlogy)
  • 2 PL kakaa
  • 60 g pohánkovej múky
  • 60 g pšenovej múky
  • 150 ml mlieka (ak je veľmi husté cesto, nebojme sa pridať tekutinu)
  • ghi maslo

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Skvelý zdravý kvások, recept na kváskové lievance - postup receptu

  1. Suroviny dobre zmiešame, prikryjeme a necháme rozkvasiť 4 hodiny. Prekvasené cestíčko má mať redšiu konzistenciu. Naberačkou naberáme cesto na lievance, pečieme ich z oboch strán asi 4 minúty na masle ghi, kým sa nezačnú tvoriť na povrchu bubliny a nezačnú hnednúť.
  2. Ak sa vám nechcete stáť dlho pri sporáku, môžete spraviť veľké lievance na celú panvicu a pre zvýraznenie chuti môžete nahradiť 20 g múky gaštanovou múkou.

(Autor je literárny publicista, pracuje vo vydavateľstve Ikar)

 

Prečítajte si aj recept na skvelý baklažán s mozzarellou, zdravé baklažánové lasagne