Najlepší držkový perkelt, recept na držky na paprike. Vyskúšajte skvelý recept na držkový perkelt z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Určite potešíte svoju mužskú polovičku. Dobrú chuť vám želáme. 

Držkový perkelt originál - fotorecept kliknite

Hovädzie držky. Pre niekoho jedlo chudobných, pre niekoho delikatesa. Málokto však vie, že držky sú plné minerálov a vitamínov, bombou pre naše zdravie. Navyše sa od nich ani nepriberá. 

Kuchyňa portálu Ženy v meste vám dnes ponúka novinku, držky na paprike, recept na držkový perkelt.

V ponuke máme aj obľúbenú držkovú polievku, recept originál. Nech sa páči. Inšpirujte sa. Potešte svoje zdravie.

Vyskúšajte aj recept výborný guláš so zemiakmi, osvedčený a chutný

 

Najlepší recept na držkový perkelt originál

  • Čas prípravy: 50-60 minút
  • Počet porcií: 4-5

 

Fantastický držkový perkelt - ingrediencie

  • 800 g držky predvarené (na osobu počítame cca 150-200 g)
  • 2 ks väčšia cibuľa (1 ks k obvareniu držiek, 1 ks k duseniu držiek)
  • 3 polievkové lyžice bravčovej masti (oleja) 
  • 4 strúčiky cesnaku alebo podľa chuti (2 ks k obvareniu držiek, 2 ks k duseniu držiek)
  • na dochutenie: celé čierne korenie, 2 ks bobkový list, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, trošku kurkumy (môžeme aj vynechať, ale je fantastická proti zápalom, výborná na kĺby), 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky (môžeme pridať aj papriku pálivú)
  • na zahustenie: lyžička hladkej múky alebo Solamylu (pri bezlepkovej diéte)

 

 

Držky na paprike, recept na držkový perkelt. Foto - Nela

 

Najlepší držkový perkelt originál - postup receptu

  1. Najprv si držky dobre premyjeme. Potom ich povaríme vo vode s rozpolenou cibuľou, cesnakom, zopár zrniečkami celého čierneho korenia a bobkovým listom 20 minút. Po uvarení držky scedíme.
  2. Na bravčovej masti alebo oleji orestujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom cibuľu zasypeme mletou červenou paprikou, môžeme zmiešať aj pálivú. Pridáme aspoň dve polievkové lyžice.
  3. Cibuľu s paprikou premiešame, pridáme roztlačený cesnak podľa chuti, chvíľu orestujeme, cesnak zavonia. Pridáme držky a korenie podľa chuti (soľ, mleté čierne korenie, kurkumu, rascu, bobkový list).
  4. Držky zalejeme po ich okraj horúcou vodou. S vodou to nepreháňame, aby sme nemali z držiek polievku. Držky dusíme do mäkka, trvá to približne 20 minút. Podľa potreby ich podlievame horúcou vodou.
  5. Nakoniec držky na paprike zahustíme lyžičkou múky alebo Solamylu (bez lepku), ktorú sme si rozmiešali v troške vody. Povaríme 10 minút, aby sa omáčka zatiahla. Ak je potrebné, perkelt dochutíme.

Tip na záver: K držkám na paprike sa výborne hodí parená knedľa, štuchané zemiaky, ale aj krajec chleba. Ak obľubujete pálivé, ku koncu dusenia pridajte nadrobno nakrájanú čili papričku podľa chuti. 

Dobrú tradičnú chuť.

 

 

Recept iba pre vás fantastický maďarský guláš originál