Vyskúšajte (ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi. Recept na klasické pečené kura z knihy Tak ma mama naučila, ktorý vám prinášame v spolupráci s webom Ženy v meste.

(Ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi, tradičný recept

Pripraviť si doma pečené kura nemusí byť vždy jedno a to isté jedlo. Vyskúšajte tento tradičný recept autorky Lucie Chrenko, ktorá nám tento recept poskytla zo svojej knihy Tak ma mama naučila - kúpite ju tu, kliknite.

Ido o prepojenie tradičných receptov s modernými časmi. Rovnako aj tento recept na pečené kura má v názve (ne)obyčajné. Z celého kuraťa tak vďaka nemu pripravíte výborný obed pre viacerých ľudí.

Skúste tento originálny recept a dajte nám pod receptom v diskusii vedieť, ako sa vám podaril. Dobrú chuť.

Vybrali sme pre vás aj recept na pečené kuracie stehná v rúre

Klasické pečené kura

  • Príprava - 1,5 hodiny
  • Pečenie na 180 – 220 °C

 

 

Pečené kura so zemiakmi - ingrediencie

  • 1  celé kura (asi 1,5 kg )
  • 80 g masla 4-5 zemiakov (podľa veľkosti)
  • 1 cesnak
  • 2 citróny
  • 3-4 vetvičky čerstvého rozmarínu
  • mletá červená paprika
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

 

🛒 [Nezmeškajte ZĽAVU 10 % na veľké, vstavané i malé spotrebiče na hej.sk - kliknite]

 

(Ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila

 

Najlepšie (ne)obyčajné pečené kura na masle so zemiakmi - postup receptu

  1. Kura si z chladničky vyložíme aspoň 2 hodiny pred pečením, ideálne by  malo mať izbovú teplotu. Rúru si rozohrejeme na 220 °C.
  2. Kura umyjeme a osušíme. Rozporcujeme ho na menšie časti, aby sa nám všetko spolu zmestilo do pekáča a tiež aby sme skrátili dobu pečenia.
  3. Každý kus kuraťa posolíme a pokoreníme z oboch strán. Pekáč si vytrieme maslom a vložíme doň jednotlivé kusy mäsa. Na vrch každého kúsku dáme oriešok masla a posypeme červenou paprikou.
  4. Zemiaky umyjeme, keď treba šúpať, ošúpeme, ale ak majú peknú šupku, necháme ju. Nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšej misy.
  5. Očistíme si cesnak a celé strúčiky pridáme do misy k zemiakom.
  6. Citrón poriadne umyjeme. Nakrájame ho na štvrte a tiež dáme do misy. Všetko spolu rukami premiešame, posolíme, pokoreníme a rozložíme rovnomerne do pekáča okolo kurčaťa. Na vrch dáme rozmarín a vložíme do rúry.
  7. Po 15 minútach teplotou znížime na 180 °C. Maslo sa roztopí a kura začne púšťať svoju šťavu, zemiaky trocha premiešame, aby sa chute spojili. Pečieme ešte asi 45 minút.
  8. Zapichnutím špajdle zistíme, či je kura mäkké. Na záver zvýšime teplotu ešte raz na 230 °C, aby bolo kura krásne chrumkavé.

Dobrú chuť.

 

 

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepší báleš, recept na kysnutý slaný koláč s kôprom