Pravé talianske špagety. Špagety varím od nepamäti, už ako 17-ročná som nimi hostila kamarátky, vtedy ešte obsahovali klobásu a sardinky. Nesťažovali sa. Vtedy.

Pravé talianske špagety - fotorecept kliknite

Teraz by mi to už neprešlo. Postupne sa našťastie menili a stali sa naším najobľúbenejším jedlom. Sú zdravé, sýte, ale nie ťažké a dokonca sú aj návykové. Moje deti veru v jedálni špagety so syrom a s kečupom odnesú celé späť.

Do terajšej konečnej podoby sa vyprofilovali na základe názornej ukážky talianskeho manžela mojej kamarátky Heleny v mojej kuchyni. Pochopila som, že keď chcem mať pravé talianske špagety, nemôžem šetriť.

Vyskúšajte aj recept na výborné lasagne, jednoduché a vynikajúce

Pravé talianske špagety - Ingrediencie:

  • olivový olej 2 dcl
  • cesnak
  • pre štipľavú verziu: kajenské alebo chili papričky
  • rajčiny (čerstvé alebo konzervované – 4 konzervy)
  • bazalka, tymián, majorán – alebo zmes byliniek
  • biele víno 2 dcl
  • špagety
  • soľ
  • parmezán
  • hlávkový šalát

Recept na na špagety od pravého Taliana. Foto - archív

 

Recept na pravé talianske špagety - postup a príprava

1. V hlbšej panvici zohrejeme kvalitný olivový olej cca 2 deci, veľmi krátko v ňom opražíme plátky cesnaku 4-5 strúčikov tak, aby nezhorkol, v štipľavej verzii v tomto momente vkladáme do oleja aj kajenské alebo iné chili papričky na ochutenie.

2. Potom pridáme lúpané, krájané rajčiny (buď čerstvé alebo konzervované – cca 4 konzervy), necháme krátko podusiť spolu s bylinkami, či už je to nejaká zmes korenia alebo osobitne bazalka, majorán, tymián a pod.

3. Pridáme biele víno - od oka asi 2 deci. Omáčku necháme na slabom ohni, aby sa víno vyredukovalo, čím celá masa zhustne, takže smelo môžeme podávať aj deťom, ostane len špecifická chuť.

4. Keď má správnu konzistenciu, na záver pretlačíme ešte niekoľko strúčikov cesnaku ( aj celú hlavičku), omáčka MUSÍ obsahovať veľa cesnaku, inak bude mdlá. Naopak, vôbec neobsahuje soľ, tú nahradí parmezán.

5. V hrnci si zatiaľ uvaríme spagetti č.5, alebo iné, ktoré sa nerozvaria, asi tak 8 - 9 minút v osolenej vode. Keď sú al dente, scedíme ich a ešte horúce servírujeme na nahriate taniere s omáčkou. Parmezánom nešetríme.

6. Ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame s hlávkovým šalátom a zvyšným bielym vínom (samozrejme, nie deťom).

Dobrú chuť! 🇮🇹

Vyskúšajte aj recept na rýchle a zdravé špagety