Skvelé pečené kura s medom a ryžou, recept aj pre deti. Phanida, ktorú priatelia volajú Annie, pochádza z Thajska a toto je jej recept pre Ženy v meste.

Pečené kura s medom, fotorecept kliknite

Phanida na Slovensko prišla pred piatimi rokmi za svojím slovenským manželom. Ich trojročná dcérka Amelia Monpreeya si najradšej pochutná na kuriatku na mede a sladkej tmavej sójovej omáčke s Riceberry ryžou.

Ako predjedlo obľubuje kokosovú polievku. Annie sa spolu s manželom venuje vlastným projektom medzi Thajskom a Slovenskom. Ako hobby učí variť v bratislavskom Poluse Thajské šmakulády. Tiež robí teambuildingové varenie a thajský catering.

Vyskúšajte aj tento zaujímavý recept na vynikajúci cestovinový šalát s kuracím mäsom

 

Thajské pečené kura s medom a Riceberry ryžou - recept

Aké je najobľúbenejšie jedlo Tvojho dieťaťa?
„Amelia miluje čisté cestovinky a najnovšie aj Riceberry ryžu ako snack. Najradšej ich je holými rukami. Riceberry ryžu si obľúbila asi preto, že je o niečo sladšia ako klasická. Na Slovensku nie je zatiaľ veľmi známa, no v Thajsku je veľmi vyhľadávaná. Ide totiž o kombináciu toho najlepšieho – zdravej čiernej ryže a chutnej jazmínovej ryže. K tomu si rada dá kuriatko na mede a sladkej tmavej sójovej omáčke. A ako prejedlo kokosovú polievku.“

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?
„Áno, varím pre svoju rodinu každý deň. Našťastie, môj manžel miluje thajskú kuchyňu. Je veľmi zdravá a pripravuje sa rýchlo a jednoducho. To, čo ochutnáte ako turista je už prispôsobené a stratilo svoju pôvodnú chuť. Preto, keď varím, chcem zachovať originálnu tradičnú chuť thajskej kuchyne. Držím sa pôvodných postupov, len chilli vydelím desiatimi.“

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?
„Dala som do toho srdce. Viac som sa začala sústreďovať na zdravé jedlá. Dohliadať na vitamíny a minerály v jedle. Amelia sa narodila o dva mesiace skôr a práve jedlo je to, čo vidím, že viditeľne ovplyvňuje jej zdravie. To, čo je najpodstatnejšie. Zároveň som začala vnímať jedlo detskými očami. Preto, keď mám len troška času, dávam jedlám oči, noštek, uši, usmiate ústa, či už ide o obedík pre Ameliu alebo raňajky pre muža.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?
„U nás sa zje pomerne veľa ryže. Radi by sme jedli stále zdravú tmavú ryžu, no keďže je ešte pomerne drahá, robíme si svoj vlastný mix tmavej a bielej ryže. Samozrejme, čiernu ryžu nemožno variť s bielou. Pripravujú sa totiž inak. S Riceberry ryžou to však ide. A tak, keď varíme jazmínovú ryžu, vždy z nej prihodíme za šálku a uvaríme ich spolu. Takto dávkujeme Amelii nenápadne zdravší základ do budúcnosti.“

Thajské pečené kura s medom a Riceberry ryžou - Ingrediencie

  • Kuracie prsia alebo nohy 250g,
  • med 1 polievková lyžica,
  • sladká tmavá sójová omáčka 1 polievková lyžica,
  • sójová omáčka 1 čajová lyžička,
  • soľ ½ čajovej lyžičky, sezamový olej ¼ čajovej lyžičky.

 

 

Kura pečené na mede a sladkej tmavej sójovej omáčke s  Riceberry ryžou. Foto - autorka

 

Thajské pečené kura s medom - postup receptu

  1. Opláchneme kura. Pripravíme si pác z medu, sladkej tmavej sójovej omáčky, sójovej omáčky a sezamového oleja. Kura naložíme do pácu a necháme odležať 30 minút.
  2. Potom ho do zlatista opečieme z oboch strán na panvici. Následne pečieme v trúbe na 180 stupňoch po dobu 45 minút.
  3. Uvaríme si Riceberry ryžu – varí sa ako bežná ryža. Pripravíme si zeleninu na dozdobenie – sezamové semiačka ako oči, mrkvičku ako uši a nos, kápiu paprika ako ústa.

Dobrú chuť. 💝

 

 

Prečítajte si aj najlepšie morčacie prsia s indiánskou ryžou, recept aj pre deti

 

 

Phanida, ktorú priatelia volajú Annie, pochádza z Thajska. Foto - autorka