Najlepšie morčacie mäso na šťave s cestovinou, recept aj pre deti. Pavlína z bratislavskej mestskej časti Dúbravka zaboduje u päťročného Andreja a trojročného Daniela takmer hocičím – podmienkou však je, aby toho bolo veľa. 

Morčacie mäso na šťave s cestovinou - fotorecept kliknite

Asi pred mesiacom sa vrátila po rodičovskej dovolenke späť do práce. Pavlína je Češka a do Bratislavy prišla z Prahy. Žije tu už osem rokov.

Aké je najobľúbenejšie jedlo tvojich detí?

„Veľmi ťažko sa mi vyberalo top jedlo pre mojich dvoch chlapčekov. Keďže sú to veľkí jedáci a uctím si ich hádam všetkým. U nás ide zvyčajne skôr o množstvo. Jedným z favoritov je kura na paprike s cestovinami. V mojom podaní sa, ale základ mení na morčacie mäso. Kuracie totiž nevarím veľmi rada. Pri tejto dobrote sa chlapci olizujú až za ušami. Úplne najlepšia je však táto omáčka od babičky. Tá ju totiž podľa chlapcov robí najlepšie. Zapôsobím aj tanierom plným halušiek s poriadnou porciou slaninky. Nepohrdnú ani slaninou opečenou na ohni, varenými morčacími krkmi, palacinkami s lekvárom či koláčom.“

Vyskúšajte aj recepty pre deti na kuracie ragú

 

Morčacie mäso na šťave s cestovinou

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Väčšinou varím denne, ale skôr také jednoduché večere. Niekedy sa mi podarí, že zostane aj na ďalší deň a môžem si od hladných krkov troška oddýchnuť. Moja kuchyňa je klasická, aspoň, čo sa týka varenia. Experimentujem veľmi rada pri pečení – tam si trúfam viac ako pri hrncoch.“

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Po narodení detí som zmenila hlavne kvantitu varenia. Skladba stravy bola u nás vždy postavená na veľkom množstve zeleniny. Začala som viac sledovať aj rozmanitosť a zastúpenie všetkých výživových zložiek.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Mojou pravou rukou v kuchyni sa stal tlakový hrniec. V poslednej dobe ma nadchlo aj varenie v pare. Keď som začínala s mäsovými príkrmami, tak som si rozmixované mäso mrazila vo formičkách na ľadové kocky. V prípade potreby som už len siahla do mrazených zásob pre malú porciu morčacieho, králičieho alebo hovädzieho mäska.“

Morčacie mäso na šťave s cestovinou - ingrediencie

  • morčacie mäso (prsia, stehno)
  • cibuľa
  • kyslá smotana
  • maslo alebo olej
  • hladká múka
  • soľ
  • sladká paprika

 

 

Morčacie mäso na paprike. Foto - Zdenka Kollárová

 

Morčacie mäso na šťave s cestovinou - postup receptu

  1. Na masle osmažíme jemne pokrájanú cibuľu. Keď je cibuľa osmahnutá do zlatista, vmiešame mletú papriku. Po spenení zalejeme troškou vody. Pridáme osolené porcie morčacieho mäsa (alebo mäso nakrájané na kocky) a dusíme pod pokrievkou.
  2. Miešame a podlievame vodou podľa potreby. Mäkké podusené mäso vyberieme, šťavu zahustíme zápražkou pripravenou z múky a masla. Zápražku rozšľaháme, povaríme ešte pár minút na hustejšiu omáčku.
  3. Zalejeme smotanou, necháme prevrieť a dochutíme. Túto omáčku podávam s cestovinou alebo haluškami.

Dobrú chuť. 👍

 

 

Vyskúšajte aj recept pre deti na tofu so špenátom