Skvelý slovenský boršč, recept v jednom hrnci. Skúste tento skvelý recept z kuchyne portálu Ženy v meste, máme pre vás dva recepty na boršč v jednom.

Slovenský boršč v jednom hrnci - fotorecept kliknite

Ide o hobby o recept na skvelý boršč pre trpezlivých kuchárov/kuchárky, pre ktorých je varenie zábava a relax.

Varianta A: polievka pred druhým chodom - cca 10-12 porcií

Varianta B: ľahký hlavný chod s konzumáciou pečiva - cca 8-10 porcií

Charakteristika: - jediný tuk je obsiahnutý iba v použitom druhe mäsa - doba varenia 2h a 15 min, ak chceme cviklu, uvarenú domäkka 2h ak nám chutí cvikla chrumkavejšia.  🇸🇰👍

Vyskúšajte aj výborný recept na najlepšiu fazuľovú polievku

 

 

Skvelý slovenský boršč v jednom hrnci - ingrediencie

  • bravčové pliecko / stehno cca 600g
  • stredne veľká cvikla - čerstvá kapusta v objeme cca cvikly
  • 2 menšie mrkvy - 1 petržlen / polovica paštrnáku
  • 1/2 kaleráb -  toľko zeleru ako kalerábu
  • 1 veľká cibuľa
  • 4-5 strúčikov cesnaku "len nie čínsky"
  • chilli paprička alebo mleté čierne korenie (nemusí byť)
  • 4ks bobkový list
  • 4ks nové korenie celé
  • cca 1 polievková lyžica mletá paprika sladká (najlepšia žitavská)

 

Skvelý slovenský boršč, recept v jednom hrnci. Foto - Juraj Červený

 

Skvelý slovenský boršč v jednom hrnci - postup receptu

  1. Predvarenie cvikly, cibule a cesnaku - cviklu a cibuľu,  porezanú na kocky + cesnak na plátky (alebo zlisovaný) dáme dusiť cca 60 min. Na 30 min, ak chceme cviklu chrumkavejšiu. Vody len po zakrytie dusenej zmesi.
  2. Pridáme mäso, porezané na kocky a korenie: soľ, chilli papričku, nové korenie, sladkú papriku a bobkový list dusíme cca 60 min.
  3. Pridáme kapustu, narezanú na rezance a koreňovú zeleninu, postruhanú na hrubom strúhadle dolejeme vodu a varíme ešte cca 15 min. ochutnáme a dosolíme podľa gusta.
  4. Servírujeme ako polievku (varianta A) alebo hlavný chod s pečivom (varianta B).

Rada na záver: Na porciu tohoto skvelého boršču je možné pridať smotanu, ale chutí aj bez nej. Dobrú chuť. 😍

Vyskúšajte aj recept na obľúbenú držkovú polievku