Sleď je zdravým a diétnym jedlom. Skúste naše skvelé recepty na prípravu sleďov 5-krát inak. Symbolom posledného dňa pred 40-dňovým pôstom v Poľsku sa stal sleď.

Zrejme ako predzvesť pôstnych dní. A párty, ktoré sa konajú v posledný fašiangový deň sa tak aj volajú: sledík (śledzik).

Slede na päť spôsobov, skvelé recepty

To, že slede kraľujú na poľských stoloch, asi viete. Niet sa čo čudovať, veď Poľsko má stovky kilometrov pobrežia a Baltské more je bohaté na vynikajúce ryby. Sleď je zdravým a diétnym jedlom. Jeho kalorickosť však závisí od druhu omáčky a tu môžete naozaj dobehnúť veľa.

Dnes sa však nerátajú kalórie, lebo utorok pred popolcovou stredou si ešte Poliaci užívajú. Čo je zaujímavé – symbolom posledného dňa pred 40-dňovým pôstom sa stal práve sleď. Zrejme ako predzvesť pôstnych dní. A párty, ktoré sa konajú v posledný fašiangový deň sa tak aj volajú: sledík (śledzik).

„Slede na mede, slede pod perinkou, slede v horčicovej omáčke...“ takto som jedným dychom zvládala hovoriť o sleďoch, ktoré sme ponúkali počas poľských plesov v Bratislave. Raz sa ma jedna novinárka opýtala, ktoré mam najradšej ja a... nastalo ticho. Ja som si slede ešte neobľúbila. Viem, viem, sú veľmi zdravé, ale čo sa dá robiť? Že vraj na niektoré chute treba dorásť. Z času na čas to skúšam, či už to moje chuťové poháriky vedia zhodnotiť. Ešte je však všetko predo mnou.

Slede na päť spôsobov, skvelé recepty

Tu sú recepty na slede, vhodné na každodennú konzumáciu, nielen dnes.

Vyskúšajte aj recept na výborný hlivový perkelt

 

 

Slede na poľský spôsob

Ingrediencie:

  • slede
  • cibuľa
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • zomletý bobkový list
  • olej

Postup: Slede nakrájať na malé kúsky, okoreniť, pridať na drobno nakrájanú cibuľu. Na záver poliať olejom.

 

Slede s jablkami

Ingrediencie:

  • 8 sleďov
  • 1 pohár krémovej smotany
  • troška horčice
  • 1 cibuľa
  • 1 – 2 jablká
  • lyžica citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • čierne korenie

Postup: K smotane pridať horčicu, na drobno nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu, cesnak a čierne korenie. Jablká nastrúhať a pridať k omáčke. Omáčkou poliať na drobno nakrájané slede.

 

Slede na mede

Ingrediencie:

  • slede
  • 3 – 4 cibule
  • olej
  • pikantný kečup (na 1 kg sleďov – 1 pohár kečupu)
  • 2 lyžice medu
  • sušené slivky
  • vínny ocot
  • čierne korenie

Postup: Cibule nakrájať na hrubé kolečka a vypražiť na oleji. K ešte teplej cibuli pridať kečup, med a na pásiky nakrájané sušené slivky (množstvo podľa chuti). Pridať čierne korenie a podľa chuti vínny ocot. Nakrájané slede ukladať vrstvami poliatymi omáčkou.

 

Slede v horčicovej omáčke

Ingrediencie:

  • slede
  • olej
  • horčica

Postup: Nakrájané slede poliať olejom zmiešaným s horčicou.

 

Slede na päť spôsobov. Foto - Stano Stehlík

 

Slede pod perinkou

Ingrediencie: 

  • 6 sleďov
  • 0,3 kg lahodného strúhaného syra
  • 2 cibule
  • pohár majonézy
  • pohár smotany
  • 5 na tvrdo uvarených vajec
  • soľ
  • čierne korenie
  • citrónová šťava
  • mlieko

Postup: Slede namočiť v mlieku. Nakrájať cibuľu. Nakrájať slede a uložiť ich v nádobe. Vajcia uvarené na tvrdo nakrájať na drobné kocky a posypať nimi slede. Majonézu a smotanu vymiešať, pridať korenie a vyliať na slede. Na záver všetko posypať strúhaným syrom.

Dobrú chuť. 👌 🐋

Vyskúšajte aj recept na najlepšie zapekané zemiaky so zeleninou a syrom, osvedčený recept