Fantastický losos na masle, recept so zeleninovým pyré.  Vybrali sme pre vás ďalší vianočný recept z kuchyne portálu ženy v meste, tentoraz to bude losos na masle so zeleninou.

Losos na masle so zeleninou - fotorecept kliknite

Na vianočný stôl tradične patrí vyprážaná ryba a zemiakový šalát. Nie každý si ju však môže dopriať, pretože toto jedlo je ťažšie stráviteľné.

Ak hľadáte niečo ľahké a diétne, tak je tu losos na maslo so zeleninou. Rýchly, chutný a veľmi jednoduchý recept? Nech sa páči. Recept z portálu nielen pre dámy - Ženy v meste pre vás pripravil osvedčený recept.

Losos na masle so zeleninou lahodí nielen oku, ale poteší aj vaše chuťové poháriky. Je vhodný aj pri rôznych diétach. Vaše zdravie sa vám poďakuje a pokojne aj počas večere na štedrý deň. Ale pokojne aj inokedy. Vyskúšajte. 🐟

Vybrali sme pre vás aj recept výborný zemiakový šalát bez majonézy, tradičný RECEPT

Losos na masle so zeleninou

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

 

 

Losos na masle so zeleninou - ingrediencie

  • 4 porcie lososa (na porciu cca 100-150 g)
  • 4 väčšie ružičky karfiolu
  • 4 mrkvy strednej veľkosti
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti aj viac)
  • kúsok masla
  • olivový olej

na dochutenie:

  • sušené bylinky, soľ, mleté čierne korenie, drvená rasca, čerstvé bylinky (petržlenová vňať, kôpor a pod.), citrón

 

🛒 [Pračky, chladničky, TV, notebooky, kávovary a mnoho ďalšieho. Doprava ZADARMO na tisíce produktov - kliknite]

 

Losos na masle so zeleninou recept. Foto - Nela

 

Losos na masle so zeleninou - postup receptu

  1. Lososa si osušíme a okoreníme. Môžeme použiť sušené bylinky, ale aj korenie na ryby, prípadne iné obľúbené korenie. Nesolíme. Necháme postáť, pred pečením by mal mať izbovú teplotu.
  2. Karfiol a mrkvu očistíme, umyjeme. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, mrkvu nakrájame na kolieska. Na prípravu zeleniny použijeme väčší hrniec, lebo na konci budeme zeleninu mixovať.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno a na kúsku masla ju opražíme do sklovita. Pridáme pripravenú zeleninu. Za stáleho miešania restujeme cca 5 minút. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, drvenú (mletú) rascu, cesnak nakrájaný na plátky a petržlenovú vňať, (nemusíme). Premiešame.
  4. Zalejeme malým množstvom vody (cca do polovice výšky zeleniny). Prikryjeme a na miernom ohni dusíme do zmäknutia, približne 15-20 minút. Ak by sa odparilo veľa tekutiny, zeleninu trošku podlejeme. Tekutiny musí byť pomenej, aby nám vzniklo pyré.
  5. Počas dusenia zeleniny si pripravíme lososa. Na kvalitnejšiu panvicu pridáme kúsok masla a olivový olej, zohrejeme a vložíme lososa kožou dole. Na miernom ohni opekáme do zlatista cca 4 minúty z tejto strany, potom otočíme a dopekáme ďalšie 4 minúty.  Záleží to samozrejme od veľkosti ryby. Dôležité je, aby mäsko bolo šťavnaté, nie vysušené. Odstavíme a necháme odpočinúť.
  6. Udusenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Nakoniec pridáme kúsok masla, pyré nádherne zjemní. Ak máme konzistenciu hustejšiu, môžeme zriediť šľahačkovou smotanou. Do zeleninovej kaše je vhodné pridať aj nasekané čerstvé bylinky.
  7. Upečeného lososa osolíme, na tanier pridáme zeleninové pyré, dozdobíme bylinkami, čerstvou zeleninou, môžeme poliať aj tekvicovým olejom. Dochutíme citrónovou šťavou.

Dobrú chuť. 🐟

Vybrali sme pre vás aj recept na sviatočnú zeleninovú polievku s mäsovými knedličkami