Klasická ťahaná štrúdľa od babičky, maková a tvarohová. Recept na skvelú domácu pochúťku sme pre portál Ženyvmeste získali z knihy Tak ma mama naučila.

Ťahaná štrúdľa od babičky, maková a tvarohová. Recept

Recept, ktorý patrí k základným kameňom tej klasickej domácej kuchyne. Pripravte si s nami skvelú domácu ťahanú štrúdlu.

S portálom Ženy v meste sa o tento recept na výborný tvarohový koláč podelila Lucia Chrenko, autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite].

Lucia v nej spojila mnoho desiatok rokov starých receptov a prepojila ich s modernou dobou. Medzi také patria aj tieto dva recepty na tvarohovú, alebo rovnako aj makovú štrúdľu.

Pripravte si s nami doma skvelý domácic koláčik a potom už len dobrú chuť. Prípadne vyskúšajte aj griotku.  Alebo koláčik ženský rozmar. Skúste aj pravé valašské frgály.

Klasická štrúdľa

  •  190 °C. 15 min.
  • 4 štrúdle

Vybrali sme pre vás aj recept na výborný hrnčekový tvarohový koláč

 

 

Štrúdľové cesto - ingrediencie

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 300 ml vlažnej vody
  • 10 KL kryštálového cukru

Maková náplň (na 2 štrúdle)

  • 450 - 500 g zomletého maku
  • 300 g práškového cukru
  • vykôstkované višne z dvoch 7 dcl pohárov
  • 160 g rozpusteného masla
  • 2 KL mletej škorice

Tvarohová náplň (na 2 štrúdle)

  • 750 g hrudkovitého tvarohu
  • 4 žĺtky
  • 300 g práškového cukru
  • 160 g rozpusteného masla
  • 2 KL mletej škorice

Ostatné ingrediencie

  • Hladká múka na posýpanie obrusu
  • 2 vajcia na potretie

 

 

Klasická ťahaná štrúdľa od babičky, maková a tvarohová. Recept- Foto - Tak ma mama naučila

Ťahaná štrúdľa od babičky, maková a tvarohová - postup receptu

  1. Vo vlažnej vode si rozpustíme cukor, pridáme do múky a rukou zamiesime cesto. Keď sa spojí múka s vodou, vyberieme ho z misky a začneme ho búchať jednou rukou o čistú dosku, ako keby sme ho chceli hádzať, ale pritom ho stále pevne držíme. Cesto búchame intenzívne 20 minút, kým nehádže oká. Či je cesto pripravené na ťahanie, zistíme tak, že doň pichneme prstom, a jamka vybehne späť. Čas búchania cesta treba dodržať.
  2. Cesto rozdelíme na pomúčenej pracovnej doske štyri bochníky. Nahrejeme si štyri nádoby a každý bochník prikryjeme jednou z nich na 45 minút.
  3. Medzitým si pripravíme všetky suroviny na plnenie a veľký stôl s obrusom, kde budeme štrúdle ťahať. Z dvoch bochníkov budú makové a z dvoch tvarohové štrúdle. Množstvo surovín na plnenie jednotlivých štrúdieľ treba teda rozdeliť na dve časti. Rozpustené maslo dokonca na štyri časti (180:4), pretože každú štrúdľu budeme fŕkať rozpusteným maslom aj na začiatku, aj na konci plnenia.
  4. Po 45 minútach odkryjeme prvý bochník, vezmeme ho do pomúčených rúk a od stredu ho začneme zospodu vyťahovať na pomúčenom stole. Ak je už bochník v strede vytiahnutý a má približne veľkosť palacinky, položíme ho na stôl a začneme pomaly vyťahovať okraje. Teraz už cesto ťaháme rovnomerne dookola, aby bolo čo najtenšie. Ak sa už viac cesto ťahať nedá, prípadne sa začína trhať, už ďalej neťaháme a obstriháme hrubšie kraje nožnicami.
  5. Tvarohová štrúdľa - Vytiahnuté, obstrihané cesto pofŕkame rozpusteným maslom. V rukách drobíme tvaroh a posýpame ním rovnomerne celé cesto. V miske vidličkou rozmiešame žĺtok a jemne ho fŕkame na tvaroh. Pohyb ruky musí byť rýchly, aby sme na jedno miesto nedali príliš veľké množstvo žĺtka a neurobila sa nám v štrúdli praženica. Cez sitko posypeme cukrom a škoricou. Na záver opäť pofŕkame rozpusteným maslom. Teraz zalomíme kraje, a pomocou obrusu štrúdľu zavinieme a dáme na vymastený plech. Povrch jemne potrieme rozšľahaným vajcom.
  6. Maková štrúdľa - Vytiahnuté, obstrihané cesto pofŕkame rozpusteným maslom. Rovnomerne posypeme makom a višňami. Cez sitko posypeme cukrom a škoricou. Potom znova celé pofŕkame maslom. Zvinieme tak ako pri tvarohovej štrúdli.

Dobrú chuť. ❤️

Vybrali sme pre vás aj recept na výborné tvarohová gombíky