Ženský rozmar je jednoducho fantastický koláč. Ako vznikol jeho názov sa zrejme nedozvieme, ale to vám nemusí brániť skúsiť si doma pripraviť náš recept.

Ženský rozmar

Už samotný názov ženský rozmar dáva tomuto koláčiku iný rozmer. Tiež by to chcelo nejakú historku o rozmarnej žene – ako intro –, ale nepoznám žiadnu konkrétnu, ktorá by sa k tomuto koláču viazala.

Ženský rozmar často robievala moja babka, a tá teda rozmarná vonkoncom nebola. Jej najväčším rozmarom bol maximálne tak tento koláč, ktorý sme jedávali ešte teplý a s pohárom mlieka.

Osobne by ma však zaujímalo, ako prišiel koláč k takémuto názvu. A tiež aj to, či bol autorom muž, alebo žena. Moje myšlienkové pochody by sa odvíjali asi v nasledovnom duchu:

Ak to bol muž: Mal rozmarnú ženu? Alebo mal skromnú ženu a práve týmto koláčom jej chcel naznačiť, aby si dopriala viac a užívala si sladkú chvíľu? Chcel ju rozmaznávať? Alebo jej chcel, naopak, naznačiť, že sa má krotiť?

Najlepší s pohárom mlieka

Ak to bola žena: Chcela ukázať, aká je rozšafná a ako vyšperkovala obyčajný koláč? Či ako si plní rozmary krehkým maslovým cestom, orechmi v plnke a sladkým džemom – surovinami, ktoré si možno iné, nie až tak rozmarné ženy šetrili na zimu na sviatky?

Ťažko povedať. Ale občas mi takýto ženský rozmar padne vhod. Ideálne s pohárom mlieka, ako to robievala babka.

Či už bol názov "Ženský rozmar" vymyslený mužom alebo ženou, a bez ohľadu na to, či je za ním nejaký konkrétny príbeh alebo kontext, je evidentné, že tento koláč prinesie radosť a potešenie pre tých, ktorí ho vyskúšajú.

Názov môže byť aj vtipným odkazom na svojvôľnosť alebo trošku márnivosti, ktorá môže byť spojená s občasným požívaním niečoho sladkého. Podobným koláčom je napríklad aj obľúbený Oblíž prst. Alebo aj parížske rožky. Alebo tento recept na slonie slzy. Skúste aj recept na najlepší krém do venčekov. Podobne skvelý je aj klasický Opitý Izidor.

Koláčik ženský rozmar. Foto - Natália Jakubcová

Potrebujeme

  • Plech s rozmerom 34 x 24 cm
  • Pečieme na 175 °C, 30 min.

Ingrediencie

Cesto:

  • 140 g masla,
  • 4 žĺtky,
  • 100 g práškového cukru,
  • 210 g hladkej múky,
  • citrónová kôra,

Plnka

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Ako prvé začneme šľahať žĺtky s cukrom. Postupne pridávame na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Prisypeme múku a nastrúhanú kôru z citróna podľa chuti. Všetko spolu dobre premiešame a dáme piecť na vymastený a múkou vysypaný plech.
  2. Cesto je ako pena, nie úplne jednoducho sa rozotiera. Ja si dávam na plech kôpky cesta a potom ich opatrne roztieram nožíkom, kým nevytvorím hladkú plochu.
  3. Keď už je cesto v rúre, je čas pripraviť si orechovú plnku. Navážime si cukor aj orechy, každé zvlášť. Začneme šľahať bielky, a keď budú jemne našľahané, začneme k nim postupne pridávať cukor. K vyšľahaným bielkom s cukrom prisypeme orechy a už iba varechou opatrne premiešame, aby sa nám sneh nerozbil.
  4. Asi po desiatich minútach pečenia cesto výdatne potrieme marhuľovým džemom a navrch dáme pripravenú orechovú plnku. Koláč vložíme naspäť do rúry a úplne dopečieme (20 – 25 min.). Teplý koláčik je krehký, preto odporúčam nechať ho dobre vychladnúť a až potom servírovať.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na francúzsky krémeš. Tu je zase recept na florentínky.

Videorecept

Aké môžu byť rôzne variácie tohto koláča?

Koláč "Ženský rozmar" je vynikajúci dezert, ktorý je možné adaptovať a variabilne upravovať podľa individuálnych chutí a preferencií. Napríklad, výmena marhuľového džemu za malinový alebo čučoriedkový môže pridať nový rozmer kyslosti a sviežosti. Alternatívy v plnkách, ako je maková alebo kokosová plnka, vytvárajú zaujímavú zmenu, pričom mak môže byť zmiešaný so šľahačkou alebo kondenzovaným mliekom a kokos môže ponúknuť exotický nádych. Rozmanitosť v použití orechov tiež pridáva rôznorodosť k tejto sladkosti. Lieskovce alebo mandle môžu byť skvelou náhradou za vlašské orechy, prinášajúc jemnejšiu chuť a arómu. Čokoládový twist, či už prostredníctvom pridania kakaa do cesta alebo použitím čokoládovej polevy na vrchu, môže pridať bohatú, hlbokú chuť, ktorá perfektne kontrastuje s orechovou sladkosťou. Pridanie čerstvého ovocia alebo kandizovaného ovocia na vrch alebo do plnky môže byť tiež skvelou variáciou, pridávajúc estetický aj chuťový rozmer. Korenie, ako je škorica a muškátový oriešok, alebo esencie, ako sú tie mätové alebo mandľové, môžu pridať subtilné odtiene a pridať komplexnosť k existujúcim chutiam. Experiment s formou koláča tiež prináša svoje výhody. Mini koláčiky alebo muffiny ponúkajú individuálne porcie, ktoré sú ideálne pre hostiny alebo udalosti. A na záver, prispôsobenie receptu s ohľadom na diéty, ako sú bezlepkové verzie s použitím alternatívnych múk, alebo redukcia cukru použitím náhrad alebo prírodných sladidiel, môže vytvoriť možnosti, ktoré sú chutné a zároveň ohľaduplné k rôznorodým potrebám a obmedzeniam. Tieto variácie "Ženského rozmaru" môžu priniesť nové a vzrušujúce gurmánske zážitky pri každej príležitosti!