Najlepší domáci kysnutý makovník z kvásku, recept z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu.

Domáci kysnutý makovník z kvásku - fotorecept kliknite

Domáci makovník z kysnutého cesta je tradičná pochúťka našich starých mám. A práve takýto výborný makovník si môžete pripraviť podľa receptu z knihy Lucie Chrenko s názvom Tak ma mama naučila. [kliknite].

Autorka vo svojej knihe spojila desiatky rokov staré recepty a prispôsobila ich modernej dobe. Vyskúšajte s nami tento jej recept na domáci makovník a možno sa necháte pozvať aj na ďalšie recepty. Dobrú chuť. 😍

Vyskúšajte aj náš recept na skvelý babičkin kakaový závin

 

 

Domáci makovník z kysnutého cesta - ingrediencie

Makovník - kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 21 g droždia
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • Soľ

Makovník - plnka na 1 makovník:

  • 300 g maku
  • 1 pohár (200 ml) slivkového džemu s rumom a škoricou
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 KL škorice makový olej na potretie

 

🛒 [Veselá audiokniha o vážnych veciach, nielen pre ľudí v Kristových rokoch. ODPORÚČAJÚ Ženy v meste - kliknite]

 

Domáci kysnutý makovník z kvásku, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila

 

Domáci kysnutý makovník - postup receptu z kvásku na cesto a plnku

  1. Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
  2. Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti, vyjdú 2 koláče.
  3. Cesto na makovník vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
  4. V miske si zarobíme zomletý mak, slivkový džem, cukor a škoricu. Vyvaľkané cesto potrieme zarobenou plnkou. Cesto zvinieme a dáme na vymastený plech. Piecť na 180 °C, 15 - 20 min.
  5. Upečený makovník potrieme po vybratí z rúry makovým olejom.

Dobrú chuť. 😍

 

 

Vyskúšajte aj recept na fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom