Najlepší domáci kysnutý makovník z kvásku, recept z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu.
Domáci kysnutý makovník z kvásku - fotorecept kliknite
Domáci makovník z kysnutého cesta je tradičná pochúťka našich starých mám. A práve takýto výborný makovník si môžete pripraviť podľa receptu z knihy Lucie Chrenko s názvom Tak ma mama naučila. [kliknite].
Autorka vo svojej knihe spojila desiatky rokov staré recepty a prispôsobila ich modernej dobe. Vyskúšajte s nami tento jej recept na domáci makovník a možno sa necháte pozvať aj na ďalšie recepty. Dobrú chuť. 😍
Vyskúšajte aj náš recept na skvelý babičkin kakaový závin
Domáci makovník z kysnutého cesta - ingrediencie
Makovník - kysnuté cesto:
- 500 g hladkej múky špeciál
- 300 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 21 g droždia
- 5 PL kryštálového cukru
- 1 žĺtok
- Soľ
Makovník - plnka na 1 makovník:
- 300 g maku
- 1 pohár (200 ml) slivkového džemu s rumom a škoricou
- 2 PL trstinového cukru
- 1 KL škorice makový olej na potretie
Domáci kysnutý makovník z kvásku, tradičný recept. Foto - Tak ma mama naučila
Domáci kysnutý makovník - postup receptu z kvásku na cesto a plnku
- Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
- Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti, vyjdú 2 koláče.
- Cesto na makovník vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- V miske si zarobíme zomletý mak, slivkový džem, cukor a škoricu. Vyvaľkané cesto potrieme zarobenou plnkou. Cesto zvinieme a dáme na vymastený plech. Piecť na 180 °C, 15 - 20 min.
- Upečený makovník potrieme po vybratí z rúry makovým olejom.
Dobrú chuť. 😍
Vyskúšajte aj recept na fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom