Najlepší makovník je domáci, kysnutý z kvásku, recept od žien v meste. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu a potešiť sa domácim makovníkom.

Makovník

Domáci makovník z kysnutého cesta je tradičná pochúťka našich starých mám. A práve takýto výborný makovník si môžete pripraviť podľa receptu z knihy Lucie Chrenko s názvom Tak ma mama naučila. [kliknite].

Autorka vo svojej knihe spojila desiatky rokov staré recepty a prispôsobila ich modernej dobe. Vyskúšajte s nami tento jej recept na domáci makovník a možno sa necháte pozvať aj na ďalšie recepty. Dobrú chuť.

Makovník je tradičný slovenský koláč, ktorý sa vyrába z makového semienka, mlieka, cukru, vajec a múky. Má charakteristickú tmavú farbu, pretože sa pri jeho výrobe používa mletý mak.

Hotový makovník sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo ozdobí mandľami. Makovník má sladkú chuť a jemnú makovú arómu. Je to populárny zákusok v oblasti Slovenska a Čiech, kde sa tradične podáva ako dezert počas Vianoc a ďalších sviatkov.

Vyskúšajte aj náš recept na skvelý babičkin kakaový závin, alebo recept na biskupský chlebíček. Máme aj žĺtkové rezy, tiramisu, alebo oreo cheesecake.

Ingrediencie na kysnutý makovník

Kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky špeciál,
  • 300 ml mlieka,
  • 100 ml oleja,
  • 21 g droždia,
  • 5 PL kryštálového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • Soľ,

Plnka na 1 makovník:

  • 300 g maku,
  • 1 pohár (200 ml) slivkového džemu s rumom a škoricou,
  • 2 PL trstinového cukru,
  • 1 KL škorice makový olej na potretie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Domáci kysnutý makovník, postup receptu

  1. Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.


     
  2. Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti, vyjdú 2 koláče.


     
  3. Cesto na makovník vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.


     
  4. V miske si zarobíme zomletý mak, slivkový džem, cukor a škoricu. Vyvaľkané cesto potrieme zarobenou plnkou. Cesto zvinieme a dáme na vymastený plech. Piecť na 180 °C, 15 - 20 min.


     
  5. Upečený makovník potrieme po vybratí z rúry makovým olejom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom