Najlepší makovník je domáci, kysnutý z kvásku, recept od žien v meste. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu a potešiť sa domácim makovníkom.

Makovník

Domáci makovník z kysnutého cesta je tradičná pochúťka našich starých mám. A práve takýto výborný makovník si môžete pripraviť podľa receptu z knihy Lucie Chrenko s názvom Tak ma mama naučila. [kliknite].

Autorka vo svojej knihe spojila desiatky rokov staré recepty a prispôsobila ich modernej dobe. Vyskúšajte s nami tento jej recept na domáci makovník a možno sa necháte pozvať aj na ďalšie recepty. Dobrú chuť.

Makovník je tradičný slovenský koláč, ktorý sa vyrába z makového semienka, mlieka, cukru, vajec a múky. Má charakteristickú tmavú farbu, pretože sa pri jeho výrobe používa mletý mak.

Hotový makovník sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo ozdobí mandľami. Makovník má sladkú chuť a jemnú makovú arómu. Je to populárny zákusok v oblasti Slovenska a Čiech, kde sa tradične podáva ako dezert počas Vianoc a ďalších sviatkov.

Vyskúšajte aj náš recept na skvelý babičkin kakaový závin, alebo recept na biskupský chlebíček. Máme aj žĺtkové rezy, tiramisu, alebo oreo cheesecake. Tu je aj recept na makový závin, ktorý nepraskne.

Ingrediencie na kysnutý makovník

Kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky špeciál,
  • 300 ml mlieka,
  • 100 ml oleja,
  • 21 g droždia,
  • 5 PL kryštálového cukru,
  • 1 žĺtok,
  • Soľ,

Plnka na 1 makovník:

  • 300 g maku,
  • 1 pohár (200 ml) slivkového džemu s rumom a škoricou,
  • 2 PL trstinového cukru,
  • 1 KL škorice makový olej na potretie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Domáci kysnutý makovník, postup receptu

  1. Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.


     
  2. Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti, vyjdú 2 koláče.


     
  3. Cesto na makovník vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.


     
  4. V miske si zarobíme zomletý mak, slivkový džem, cukor a škoricu. Vyvaľkané cesto potrieme zarobenou plnkou. Cesto zvinieme a dáme na vymastený plech. Piecť na 180 °C, 15 - 20 min.


     
  5. Upečený makovník potrieme po vybratí z rúry makovým olejom.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom