Najlepší makovník je domáci, kysnutý z kvásku, recept od žien v meste. Vyskúšajte si s nami pripraviť tradičnú slovenskú špecialitu a potešiť sa domácim makovníkom.
Makovník
Domáci makovník z kysnutého cesta je tradičná pochúťka našich starých mám. A práve takýto výborný makovník si môžete pripraviť podľa receptu z knihy Lucie Chrenko s názvom Tak ma mama naučila. [kliknite].
Autorka vo svojej knihe spojila desiatky rokov staré recepty a prispôsobila ich modernej dobe. Vyskúšajte s nami tento jej recept na domáci makovník a možno sa necháte pozvať aj na ďalšie recepty. Dobrú chuť.
Makovník je tradičný slovenský koláč, ktorý sa vyrába z makového semienka, mlieka, cukru, vajec a múky. Má charakteristickú tmavú farbu, pretože sa pri jeho výrobe používa mletý mak.
Hotový makovník sa zvyčajne posype práškovým cukrom alebo ozdobí mandľami. Makovník má sladkú chuť a jemnú makovú arómu. Je to populárny zákusok v oblasti Slovenska a Čiech, kde sa tradične podáva ako dezert počas Vianoc a ďalších sviatkov.
Vyskúšajte aj náš recept na skvelý babičkin kakaový závin, alebo recept na biskupský chlebíček. Máme aj žĺtkové rezy, tiramisu, alebo oreo cheesecake.
Ingrediencie na kysnutý makovník
Kysnuté cesto:
- 500 g hladkej múky špeciál,
- 300 ml mlieka,
- 100 ml oleja,
- 21 g droždia,
- 5 PL kryštálového cukru,
- 1 žĺtok,
- Soľ,
Plnka na 1 makovník:
- 300 g maku,
- 1 pohár (200 ml) slivkového džemu s rumom a škoricou,
- 2 PL trstinového cukru,
- 1 KL škorice makový olej na potretie,
Domáci kysnutý makovník, postup receptu
- Z vlažného mlieka, jednej lyžice cukru a droždia urobíme kvások. Necháme napučať. Do väčšej misky dáme múku, štipku soli, žĺtok, zvyšný cukor, olej a vykysnutý kvások. Dobre spracujeme, vymiesime, kým nezostane miska čistá. Cesto spracovávame asi 15 minút.
- Takto pripravené cesto poprášime múkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto (z 500 g múky) si rozdelíme na 2 časti, vyjdú 2 koláče.
- Cesto na makovník vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm.
- V miske si zarobíme zomletý mak, slivkový džem, cukor a škoricu. Vyvaľkané cesto potrieme zarobenou plnkou. Cesto zvinieme a dáme na vymastený plech. Piecť na 180 °C, 15 - 20 min.
- Upečený makovník potrieme po vybratí z rúry makovým olejom.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické šišky bez kysnutia s jogurtom