Zaujímajú vás druhy cestovín? Dnes poznáme vyše 300 tvarov cestovín, takže otázka, ktoré sú ktoré je namieste. Rozlišujeme cestoviny sušené (pasta secca) a čerstvé (pasta fresca), v čerstvých sú často použité vajcia.

Cestoviny druhy

Poznáme cestoviny bezvaječné a vaječné (jednovaječné, dvojvaječné a viacvaječné).

Cesto na cestoviny sa skladá z dvoch základných surovín – múky a vody, niekedy aj vajec. Kedysi dávno sa cesto na cestoviny sušilo na slnku a potom trhalo na menšie kúsky.

Dôležitá  je predovšetkým kvalita cestovín. Najlepšie sú z nahrubo mletej tvrdej pšenice – semoliny, ktorá obsahuje až 40% lepku.

 

 

Obľúbené druhy cestovín

Bucatini - tenké makaróny

Cannelloni - veľké trubičky

Conchiglie - mušličky

Farfalle - motýliky

Fettuccine - dlhé široké rezance

Fusilli - tenké špirály

Gnocchi - väčšie halušky zo zemiakového cesta

 

 

Obľúbené druhy cestovín

  • Lasagne - pláty
  • Linguine - mierne sploštené špagety
  • Maccheroni - makaróny (duté špagety)
  • Orecchiette - ušká
  • Pappardelle - veľmi široké rezance
  • Penne - krátke rúrky so šikmými koncami
  • Penne rigate - ryhované rúrky
  • Ravioly - plnené taštičky

Obľúbené druhy cestovín

  • Rigatoni - oblé rúrky
  • Spaghetti - špagety
  • Spaghettini - tenké špagety
  • Tagliatelle - dlhé široké rezance
  • Tortellini - plnené stočené taštičky
  • Tortelloni - veľké tortellini
  • Vermicelli - tenké rezančeky 

 

Najlepšie recepty na cestoviny z kuchyne portálu Ženy v meste - kliknite